Therese Johaug-saken

De tre bokstavene som kan avgjøre Therese Johaugs skjebne

Første dag av Therese Johaug-høringen er over. De tre bokstavene «bol» ser ut til å spille en avgjørende rolle i spørsmålet om graden av skyld.

PÅ PLASS: Therese Johaug er på plass i salen under høringen. Det samme er 15 journalister og 12 fotografer. Ytterligere 30 journalister følger høringen fra Colosseum, som anses som en forlengelse av rettslokale. Video: NTB / Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

ULLEVAAL STADION (Dagbladet): Therese Johaug ble ferdig med sin forklaring litt over kl. 14 i dag, men høringen var ennå ikke over.

Leder ved Norges laboratorium for dopinganalyse, Yvette Dehnes, var neste taler. Johaug fulgte meget nøye med. Dehnes sa følgende om konsentrasjonen av clostebol, som var på 13 nanogram per milliliter i Johaugs positive prøve:

- Denne verdien er forenlig med bruk av kremen Trofodermin, men vi kan ikke utelukke annen bruk. Det kan være en liten mengde tatt for kort tid siden, eller det kan være en større mengde for lenger tid siden, sier Dehnes.

- Er 13 nanogram en høy konsentrasjon?

- Sammenlignet med et oralt inntak eller injisert, er det en relativt lav konsentrasjon. Da kan forvente et inntak som er hundre eller tusen ganger høyere, sier Dehnes.

De har ikke registrert noen påvisbare endringer i Johaugs steroidprofil. Det er et godt tegn for henne. Som Antidoping Norge allerede har konkludert, tror de på Johaugs forklaring.

Bol-spørsmålet

Det neste vitne, farmasøyt Jo Klaveness, gjennomførte et eksperiment hvor hans familien testet ut Trofodermin på leppene. Konklusjonen er:

- Det er teknisk helt umulig å smøre 10 miligram clostebol på leppen. Da må man smøre på to gram av salven. Det tilsvarer en halv lypsyl. Min konklusjon er at det er helt utenkelig at det kan ha en prestasjonsfremmende effekt.

- For at det skal ha det, må det nå blodet. Virkestoffer tas opp gjennom hud i varierende grad. Steroider tas også opp gjennom hodet, også clostebol. Min konklusjon er at det er troverdig at den positive dopingprøven var et resultat av denne salven, konkluderer Klaveness.

Så kommer det store spørsmålet om graden av skyld, som denne høringen hovedsaklig omhandler: Var det tilstrekkelig at Johaug fulgte lege Fredrik Bendiksens råd, eller burde hun ha dobbeltsjekket da det sto clostebol på pakningsvedlegget?

- Burde ikke det ringe en bjelle når det står et stoff som slutter på «bol»? spurte dommer Ivar Sølberg tidligere i dag.

- Therese har ikke fått med seg at det sto dette på pakken. Det at hun kunne funnet ut at dette var forbudt ved et enkelt søk på Google, er på det rene, svarte Johaugs advokat Christian B. Hjort.

- Men altså, «bol». Burde ikke en erfaren idrettsutøver skjønne at man bør sjekke det nøyere når «bol» er en del av ordet? gjentok Sølberg.

- Hvis hun hadde sett dopingmerket, ville ikke Therese ha brukt kremen før hun hadde sjekket en gang til med Bendiksen. Spørsmålet er hvilken rettslig betydning det hadde at Johaug ikke så dette merket, når hun fulgte legens anbefaling. Therese undersøkte kremen ved å spørre den beste kilden, landslagslegen, konkluderer Hjort.

Spørsmålet som tok vitne på senga

Sølberg tok opp den samme tematikken avslutningsvis under høringen og spurte farmasøyt Klaveness om det burde ha ringt en bjelle for Johaug da det sto clostebol på pakningsvedlegget.

- Det finnes mange legemidler som slutter på «bol». Men det finnes også anabole steroider som ikke slutter på det, som slutter med andre etterstavelser (suffiks), svarer Klaveness.

- Men finnes det virkestoffer som slutter på «bol» som ikke er anabole steroider?

- Det vet jeg ikke. Jeg kan ikke komme på noen anabole steroider som ikke slutter på «bol».

- Betyr det at det bør ringe en bjelle når ordet slutter på «bol»?

- Ja, som fagmann bør det gjøre det, sier Klaveness noe brydd.

Alle er enige om at bjella burde ha ringt for lege Bendiksen, men burde det ha gjort det også for Johaug? Det er spørsmålet som i stor grad avgjør graden av skyld i Therese Johaug-saken.

Kjærestens hjelp

Johaug forteller selv at hun skjønte ingenting av sammenhengen mellom leppekremen Trofodermin og den positive dopingprøven før kjæresten Nils Jakob Hoff kom.

Han var på butikken da han hørte skriking i nabolaget. Han skjønte ingenting. Hvor kom dette fra? Til sin store fortvilelse hørte han at ropene kom fra deres leilighet.

- Det var jeg som skrek. Jeg stod i gangen og var rett og slett i sjokk. Jeg var ikke kompetent til å finne ut hva dette gjaldt. Jeg klarte ikke tenkke klart i det hele tatt, forteller Johaug.

Hoff, som er medisinstudent og landslagsroer, fant det imidlertid ut.

- Nils Jakob sjekker skrivet fra Antidoping Norge og deretter toalettveksen min. Han tok opp kremene jeg hadde brukt og skjønte sammenhengen. Trofodermin inneholdt clostebol. Da ble livet snudd på hodet.