- De tror vi løper fort, men ikke tenker så mye

Liverpool-legenden John Barnes mener rasisme stopper svarte managere.

(Dagbladet.no): Paul Ince ble historisk da han fikk jobben som ny manager for Blackburn denne uka, som første fargede engelskmann skal han lede en Premier League-klubb.

Før Ince har kun Ruud Gullit og Jean Tigana vært fargede managere i den britiske toppdivisjonen, begge importert arbeidskraft.


Den virkeligheten frustrerer og forbanner tidligere Liverpool- og England-stjerne John Barnes, som selv ønsker en karriere som manager.

- Jeg har søkt på utallige jobber, og ved flere av tilfellene har jeg ikke en gang fått svar på søknadene, sier den pensjonerte vingen til BBC.


- Løper fort, men tenker ikke så mye

Barnes fikk jobben som Celtic-manager i 1999, men ble sparket etter bare åtte måneder, etter en rekke dårlige resultater.

Han erkjenner at tiden hans i Skottland ikke var blant de mest imponerende, men er likevel forbløffet over hvor vanskelig det har vært å komme tilbake som manager - på noe som helst høyt nivå.

- Det er ikke mange managere som ikke har gjort feil, spesielt tidlig i karrieren. Jeg kunne skjønt behandlingen dersom jeg søkte jobber på toppnivå, men dette er snakk om League One-klubber, sier Barnes.

FIKK BARE ÉN SJANSE: John Barnes fikk jobb som Celtic-manager i tospann med Kenny Dalglish som sportsdirektør i 1999, men resultatene uteble, og Barnes fikk sparken etter åtte måneder. Etter det har han ikke fått ny jobb. Foto: REUTERS/SCANPIX
FIKK BARE ÉN SJANSE: John Barnes fikk jobb som Celtic-manager i tospann med Kenny Dalglish som sportsdirektør i 1999, men resultatene uteble, og Barnes fikk sparken etter åtte måneder. Etter det har han ikke fått ny jobb. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer

Flere kommentatorer i England har hyllet Blackburns ansettelse av Paul Ince, og mener den kan bane vei for flere sorte managere på det høyeste nivået på fotballøya.

Artikkelen fortsetter under annonsen

John Barnes er derimot skeptisk.

- Jeg føler situasjonen for sorte managere er omtrent som for sorte spillere på 70-tallet. De pleide å bli plassert på vingen fordi man regnet med de kunne løpe fort, men ikke tenke så mye, sier Barnes.

- De ble ikke stolt nok på til å få ansvar som playmakere eller kapteiner, sier 44-åringen.

- Tror ikke sorte klarer jobben

Ifølge tall fra Warwick Business School er det for tiden bare syv andre svarte som har trenerstillinger i de 92 klubbene i den engelske ligaen, i tillegg til Paul Ince. Den eneste andre svarte manageren er Keith Alexander - som etterfulgte Ince i Macclesfield.

Det tilsvarer en andel på 1 prosent, i et ligasystem der rundt en tredjedel av spillerne har afrikansk eller karibisk bakgrunn.

- Styreformennene i klubbene tror ikke vi kan klare de store manager-jobbene. Jeg ser på en kar som Luther Blissett, en tidligere landslagsspiller med erfaring fra toppnivå utenlands (AC Milan, journ.anm), han har søkt trenerjobber i 15 år uten hell. Dette handler om muligheter, sier John Barnes.

- De tror vi løper fort, men ikke tenker så mye

Han sammenlikner Blissett og Paul Inces erfaringer med andre eks-landslagsspillere som har fått prøve seg som managere i Premier League, uten noen erfaring i det hele tatt.

- Mens Roy Keane og Gareth Southgate fikk sine første muligheter på toppen (Sunderland og Middlesbrough, journ.anm), har Ince jobbet seg opp fra bunnen av ligasystemet, sier Barnes.

- Jeg har en lidenskap for fotball og trenergjerningen, og er villig til å starte på bunnen jeg også, men ingen gir meg sjansen, sier 44-åringen, og legger til:

- Jeg håper virkelig Ince lykkes i Blackburn.

HISTORISK: Paul Ince blir den første fargede britiske manageren i Premier League når han nå tar over Morten Gamst Pedersens Blackburn.