- De tror vi løper fort, men ikke tenker så mye

Liverpool-legenden John Barnes mener rasisme stopper svarte managere.

(Dagbladet.no): Paul Ince ble historisk da han fikk jobben som ny manager for Blackburn denne uka, som første fargede engelskmann skal han lede en Premier League-klubb.

Før Ince har kun Ruud Gullit og Jean Tigana vært fargede managere i den britiske toppdivisjonen, begge importert arbeidskraft.


Den virkeligheten frustrerer og forbanner tidligere Liverpool- og England-stjerne John Barnes, som selv ønsker en karriere som manager.

- Jeg har søkt på utallige jobber, og ved flere av tilfellene har jeg ikke en gang fått svar på søknadene, sier den pensjonerte vingen til BBC.


- Løper fort, men tenker ikke så mye

Barnes fikk jobben som Celtic-manager i 1999, men ble sparket etter bare åtte måneder, etter en rekke dårlige resultater.

Han erkjenner at tiden hans i Skottland ikke var blant de mest imponerende, men er likevel forbløffet over hvor vanskelig det har vært å komme tilbake som manager - på noe som helst høyt nivå.

- Det er ikke mange managere som ikke har gjort feil, spesielt tidlig i karrieren. Jeg kunne skjønt behandlingen dersom jeg søkte jobber på toppnivå, men dette er snakk om League One-klubber, sier Barnes.

FIKK BARE ÉN SJANSE: John Barnes fikk jobb som Celtic-manager i tospann med Kenny Dalglish som sportsdirektør i 1999, men resultatene uteble, og Barnes fikk sparken etter åtte måneder. Etter det har han ikke fått ny jobb. Foto: REUTERS/SCANPIX
FIKK BARE ÉN SJANSE: John Barnes fikk jobb som Celtic-manager i tospann med Kenny Dalglish som sportsdirektør i 1999, men resultatene uteble, og Barnes fikk sparken etter åtte måneder. Etter det har han ikke fått ny jobb. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer

Flere kommentatorer i England har hyllet Blackburns ansettelse av Paul Ince, og mener den kan bane vei for flere sorte managere på det høyeste nivået på fotballøya.

John Barnes er derimot skeptisk.

- Jeg føler situasjonen for sorte managere er omtrent som for sorte spillere på 70-tallet. De pleide å bli plassert på vingen fordi man regnet med de kunne løpe fort, men ikke tenke så mye, sier Barnes.

- De ble ikke stolt nok på til å få ansvar som playmakere eller kapteiner, sier 44-åringen.

- Tror ikke sorte klarer jobben

Ifølge tall fra Warwick Business School er det for tiden bare syv andre svarte som har trenerstillinger i de 92 klubbene i den engelske ligaen, i tillegg til Paul Ince. Den eneste andre svarte manageren er Keith Alexander - som etterfulgte Ince i Macclesfield.

Det tilsvarer en andel på 1 prosent, i et ligasystem der rundt en tredjedel av spillerne har afrikansk eller karibisk bakgrunn.

- Styreformennene i klubbene tror ikke vi kan klare de store manager-jobbene. Jeg ser på en kar som Luther Blissett, en tidligere landslagsspiller med erfaring fra toppnivå utenlands (AC Milan, journ.anm), han har søkt trenerjobber i 15 år uten hell. Dette handler om muligheter, sier John Barnes.

- De tror vi løper fort, men ikke tenker så mye

Han sammenlikner Blissett og Paul Inces erfaringer med andre eks-landslagsspillere som har fått prøve seg som managere i Premier League, uten noen erfaring i det hele tatt.

- Mens Roy Keane og Gareth Southgate fikk sine første muligheter på toppen (Sunderland og Middlesbrough, journ.anm), har Ince jobbet seg opp fra bunnen av ligasystemet, sier Barnes.

- Jeg har en lidenskap for fotball og trenergjerningen, og er villig til å starte på bunnen jeg også, men ingen gir meg sjansen, sier 44-åringen, og legger til:

- Jeg håper virkelig Ince lykkes i Blackburn.

HISTORISK: Paul Ince blir den første fargede britiske manageren i Premier League når han nå tar over Morten Gamst Pedersens Blackburn.