-  De tvinger meg til å gifte meg

Raoul Kouakou har sett datteren en gang siden hun ble født. UDI har forsatt ikke behandlet samboerens søknad på oppholdstillatelse. Nå gifter han seg i håp om å få se sine kjære.

I mars i år ble Sogndals midtstopper Raoul Kouakou (24) far for første gang. Samboeren Mary (22) fødte datteren Tania Marie Cyrielle Kouakou i Elfenbenskysten - deres felles hjemland. Mary søkte om oppholdstillatelse i november i fjor - etter at turistvisumet hadde gått ut. Fortsatt drøyer svaret fra UDI og Kouakou fortviler.

-  Dette er umenneskelig. Jeg har ikke sett datteren min mer enn en gang siden hun ble født. Hvordan ser hun ut nå, er hun stor, liten? Jeg er i utgangspunktet en sterk person, men dette gjør meg deprimert. Hvorfor skal ikke jeg kunne ha mine kjære rundt meg. Jeg betaler skatt som alle andre, sier Kouakou til Dagbladet.

Slik Kouakou og Sogndal har tolket signalene fra Utlendingsdirektoratet (UDI), vil et giftemål øke sannsynligheten for at familien får komme til Norge. Det reagerer Kouakou sterkt på, selv om han reiser hjem etter Lyn-kampen 8. august for å gifte seg.

Kulturforskjeller

-  Det er ikke bare å gifte seg i mitt hjemland. I utgangspunktet må mine og hennes foreldre først møtes til en stor fest. Slik er vår kultur, sier Kouakou, men håper i det lengste at det kommende giftemålet kan bidra til en løsning på den fortvilte situasjonen.

Alternativet orker han knapt tenke på. Midtstopperen som kom til Sogndal i 2002, har kontrakt med klubben til 2006. Dersom ikke saken får en positiv utgang i løpet av kort tid, vurderer han å be Sogndal løse ham fra kontrakten.

-  Jeg klarer ikke å leve uten familien min. Jeg trenger hjelp, sier Kouakou.

Tilrettelagt

Sportslig leder Trond Fylling i Sogndal har gjentatte ganger kontaktet UDI. Han er mildt sagt lite imponert over behandlingen.

-  Jeg snakker med forskjellige personer hver gang, som igjen setter meg videre. Vi får hele tida høre at ting tar tid. Det er helt meningsløst, sier Fylling og fortsetter:

-  Alt er lagt til rette. Klubben stiller garantier for hennes økonomi og Raoul har god lønn.

-  Men bør søknaden hentes ut av den ordinære køen bare fordi det dreier seg om en Tippeligaspiller?

-  Nei, men dette mener jeg bør være en opplagt sak. Det må være mulig å ta mennesklige hensyn.

-  Må gifte seg

Kouakou har midlertidig spesialarbeidsstillatelse som toppidrettsutøver. Familiegjenforening gis ikke på dette grunnlaget. Oppholdstillatelse er dermed siste utvei. Informasjonssjef Geir Løndal i Utlendingsdirektoratet bekrefter overfor Dagbladet at søknaden ble mottatt i november i fjor. Et nytt regime innført i sommer, skal sørge for at «enkle saker» nå behandles raskere.

Behandles i sommer

-  En toppidrettsutøver med spesialarbeidstillatelse står sterkt, ikke minst med tanke på å oppfylle underholdningskravet. Men så lenge vedkommende er utenlandsk statsborger, må paret gifte seg seinest seks måneder etter at oppholdstillatelse er gitt, sier Løndal.

Løndal vil ikke kommentere Kouakous sak, men lover at søknaden vil bli behandlet på seinsommeren.

SAVNER FAMILIEN: Raoul Kouakou er snart spilleklar for Sogndal etter skadeproblemene, men det hjelper ingenting så lenge samboeren Mary og datteren Tania Marie ikke får komme til Norge.