NASJONALHELT: Mo Farah er adlet i Storbritannia, men karrieren hans er et mysterium for mange. Her er han fra seieren på 10 000 forrige fredag.<br>Foto: AFP / Jewel Samad/ NTB Scanpix
NASJONALHELT: Mo Farah er adlet i Storbritannia, men karrieren hans er et mysterium for mange. Her er han fra seieren på 10 000 forrige fredag.
Foto: AFP / Jewel Samad/ NTB ScanpixVis mer

VM i friidrett 2017

De ubesvarte spørsmålene forfølger Farah etter VM-sølv

Vil ikke ha spørsmål om treneren.

LONDON (Dagbladet): Mo Farah hadde vunnet ti strake internasjonale titler på 5000 og 10 000 meter i friidrettsmesterskap.

I dag gikk han for sitt ellevte strake på hjemmebane i London. Publikum forventet det, men det endte i et antiklimaks.

For Farah leverte ikke til gull i kveldens lureløp. Da spurten startet rett før den siste runden, hang han rett og slett ikke med.

Farah var i trøbbel inn på oppløpet, men greide å redde inn sølvet, bak etiopiske Muktar Edris. Paul Kipkemoi Chelimo tok bronse.

Farah løp rett bort til familien på tribunen. Tjue meter fra mållinja i London.

- Jeg ga hundre og ti prosent. Jeg tror ikke det var noe mer jeg kunne gjort, sier Farah til stadion i London.

- De jobbet godt sammen som et team, sier han om de to etiopierne som kjørte farta den siste runden.

- Takk for alt du har gjort for denne nasjonen, svarte speakeren, til øredøvende jubel fra et fullsatt Queen Elizabeth Olympic Staddium.

SØLV: For Mo Farah. Foto: NTB Scanpix
SØLV: For Mo Farah. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Vant for familien

De fire OL-gullene Farah har tatt har han dedisert til hvert av barna sine, mens kveldens siste triumf ville han vinne for familien.

- De betyr alt for meg. Jeg elsker de fire barna mine, og jeg elsker kona mi. De har vært der gjennom opp- og nedturene i karrieren min, og hvis jeg skulle slutte i London vil jeg at de skal være en del av det og feire det med meg. Det er sånn vi gjør det, vi gjør alt sammen, sa Farah ifølge The Guardian denne uka.

Skygger i kulissene

Men til tross for at det dopingkritiske publikumet i London løfter taket av begeistring når Farah løper, ligger det alvorlige skygger i kulissene av Farahs karriere.

Ikke minst tilknytningen han har til treneren Alberto Salazar, som fortsatt etterforskes av det amerikanske antidopingbyrået USADA og FBI for et, skal vi si, noe løselig forhold til dopingreglene.

I tillegg er det en lang rekke ting ved Farahs karriere som ikke helt følger et normalt utviklingsløp. Siden han tok sølv på 10 000 i VM i 2011, har Farah vunnet ti gull på rad på de to lengste banedistansene, i VM og OL.

Uvanlig nok tok han det første gullet først som 28-åring, etter at Salazar overtok trenerjobben. Og selv om Farah aldri har testet positivt, er det nok av eksempler på utøvere som også har unnsluppet testregimene, både i friidrett og andre idretter.

- Etter Lance Armstrong er det mange som tenker at det å ikke teste positivt ikke er det samme som å være ren. Det er ikke Farahs feil, men det er hans problem, skriver Andy Bull i The Guardian.

Stille

Mye av problemet er forsterket av at Farah ikke ville snakke med noen i forkant av årets VM.

Selv ikke når han avslutter tidenes beste løperkarriere på hjemmebane, fikk britene høre hva han tenkte om det før mesterskapet startet. Farah ville ikke ha spørsmål om Salazar.

På pressekonferansen etter forrige fredags 10 000-metergull i London svarte han på tre spørsmål før han forlot podiet under på skudd av å trenge legebehandling etter løpet.

- Etterhvert som Farah blir konfrontert med disse spørsmålene av media, får vi håpe han vil være mer imøtekommende med svarene, skriver Edmund Willison i Honest Sport etter en kritisk gjennomgang av alle de ubesvarte spørsmålene.