SVØMMESKANDALE: Flere britiske paralympics-svømmere har klaget på upassende oppførsel fra lagledelsen. En trener er nå fjernet og et brutalt treningsregime er avslørt. Foto: AP Photo/Kirsty Wigglesworth
SVØMMESKANDALE: Flere britiske paralympics-svømmere har klaget på upassende oppførsel fra lagledelsen. En trener er nå fjernet og et brutalt treningsregime er avslørt. Foto: AP Photo/Kirsty WigglesworthVis mer

Mobbet paralympics-vinnere:

De vant 47 medaljer, men ingen visste om skandalen i kulissene

Det stormer rundt de britiske paralympics-svømmerne.

(Dagbladet): De britiske svømmerne opplevde stor suksess i Paralympics i Rio de Janeiro 2016. Totalt 47 medaljer (16-16-15) tok de med seg hjem fra bassenget i Brasil.

Men få visste hva som foregikk i kulissene.

Nå rulles det opp en skandale i britisk idrett som omfatter mobbing, trakassering og utdeling av straff til utøvere.

Og det var lagledelsen som sto bak.

Det melder blant annet The Times, Guardian og BBC.

Mobbing

Bakgrunnen er at flere utøvere skal ha fått psykiske problemer som følge av det som omtales som et strengt treningsregime. Utøvere skal ha gått til psykolog etter traumatiske opplevelser på trening og det hele blir omtalt som en fryktkultur.

Utøvere skal ha blitt utsatt for mobbing på grunn av vekt, og de skal ha fått bøter når de ikke satte personlige rekorder. Flere av svømmerne var også under 18 år.

I mars i år startet det å komme klager mot lagledelsen. Klagene fra utøverne- som blir omtalt som noen av nasjonens yngste og mest sårbare - førte til en intern granskning av hva som hadde skjedd. 13 utøvere og 10 fra lagledelsen var innom intervjuer.

Det ble starten på avsløringen av trenernes regime. Både utøvere og deres familier kalte det for «uakseptabel oppførsel».

- Ubrukelig

En av paralympics-utøverne som representerte Storbritannia i 2016-lekene forteller følgende:

- Svømmerne ble brutt helt ned. Vi følte oss patetiske og ubrukelige. Det startet ett år før Rio2016 og fortsatte, sier svømmeren som ønsker å være anonym.

Hun forteller at svømmerne ble skjelt ut, verbalt misbrukt og mobbet. Flere utøvere skal ha følt seg nedbrutt og vært oppløst i tårer både under og etter treninger.

- Jeg led ikke like mye som andre. Vi vant mange medaljer, men dette gikk for langt, sier svømmeren til BBC.

Etter hvert som Det britiske svømmeforbundet ble klar over omfanget og behandlingen av utøverne, er treneren Rob Greenwood blitt fjernet.

Greenwood var sjef for paralympics-svømmerne og var i stillingen siden 2013. Han ønsker ikke å kommentere saken overfor The Guardian.

I 2016 ble han kåret til Årets trenerprestasjon i Storbritannia (Sport Coach UK's 'High Performance Coach of the Year). Få visste om hva som egentlig skjedde bak resultatene.

Det britiske svømmeforbundet har gått til det uvanlige skrittet å beklage overfor de involverte, og bekrefter det som er kommet fram.

- Personen som har forlatt forbundet har skapt en fryktkultur og har brutt med våre regler for manerer og oppførsel, skriver forbundet.