HELT OVERLEGEN: Sjur Røthe blir gratulert av toer Martin Johnsrud Sundby etter utklassingsseieren på 30 km i verdenscupen på Beitostølen. Sammen med tre år yngre Emil Iversen opplever 30-årige Sjur sin beste vinter som skiløper.FOTO: Terje Pedersen / NTB scanpix.
HELT OVERLEGEN: Sjur Røthe blir gratulert av toer Martin Johnsrud Sundby etter utklassingsseieren på 30 km i verdenscupen på Beitostølen. Sammen med tre år yngre Emil Iversen opplever 30-årige Sjur sin beste vinter som skiløper.FOTO: Terje Pedersen / NTB scanpix. Vis mer

Sjur Røthe og Emil Iversen langrenn

De var sjanseløse som barn: Nå starter de på verdens beste lag

Enda en seier for tålmodigheten når Emil Iversen og Sjur Røthe går for Norge i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I SITT livs beste renn, fortalte 30-åringen Sjur Røthe i går den historien vi er nødt til å fortelle ungene våre hver gang snøen dekker Norge til gleden over å gå på ski:

  • Bare kos deg. Du har god tid.

Med denne kalasseieren på 3-mila på Beitostølen, er Sjur definitivt blitt verdens beste i fristil. Han har vært god i årevis, men likevel. Akkurat den posisjonen hadde få sett komme. Selv Sjurs bekjente fra den spillglade travsporten, hadde neppe plassert pengene sine akkurat på ham for en måned siden.

Nå virker den plasseringen sikrere enn banken.

Det er derfor han er plassert på tredjeetappen i dagens prestisjeoppgjør i stafetten mot Russland.

FOR så effektivt og vakkert går vossingen for tida at det etter halvgått 3-mil i går aldri ble spennende. Selv i konkurranse med et norsk landslag med større bredde enn på mange år og en knallsterk russisk langrennstropp, ble avstanden bakover uvanlig stor:

- Mot Sjur er vi andre bare smågutter, sa Martin Johnsrud Sundby etterpå.

Grundig distanserte konkurrenter sier ofte sånt for hyggens skyld, men her var det presist. I dag var Sjur Røthe i egen klasse.

DA er det spennende å se på hvordan han er blitt så god. Altså sjekke bak de siste årene med alt sykdomssnakket, og den nødvendige medisineringen som til slutt klarte å holde den ofte omtalte revmatismen i sjakk.

I dette pratet har det vært lett å glemme hvor høyt nivå han allerede holdt for mange år siden.

Og hvordan han utviklet seg til en klasseløper på ski.

FOR Sjur er jo enda en av de som ikke dominerte nasjonale renn tidlig i tenårsalderen. Hjemme på Voss ble han ikke løftet fram av maksimal skipark, overlegen smurning og overivrige foreldre.

I stedet tålte han de tapene som naturlig kom av fysisk forskjell i de yngste årsklassene; lærte seg den slepne teknikken av trofaste lokale trenere, og løftet sitt eget nivå med den samme tålmodigheten som bar også da det så som verst ut med helsa sist vinter.

ETTER en strålende norsk sesongstart med seks løpere blant de ti beste i verdenscupen sammenlagt, er det interessant å se likheten mellom våre to sterkeste;

  • . Verken Sjur Røthe eller Emil Iversen var barnestjerner.

Før 3-mila på Beitostølen var det Emil som hadde den gule ledertrøya i verdenscupen, men han valgte å hvile seg til dagens stafett. Også han er i bedre form på ski enn noen gang.

Men det startet slett ikke slik:

- Som 15-åring var jeg Norges dårligste skiløper, fortalte han for noen sesonger siden. Som vanlig dro Emil litt ekstra til i muntlig, men han hadde et poeng. Den gang sladret slett ikke resultatlistene om en tenåring som skulle prege sporten ti, femten år seinere. Da landets mest talentfulle skitalenter var samlet til Hovedlandsrennet, hadde Emil ca. 200 gutter foran seg på resultatlista. Likevel var det bare Didrik Tønseth som ble like god som ham i denne 1991-årgangen.

Det å ta seg tid er den viktigste historien om talentutvikling fra norsk langrenn, og dette er nettopp fortellingen om Sjur Røthe og Emil Iversen. De kvalitetene som gjør at du til slutt distanserer alle de andre, går det ikke an å kjøpe seg. De blir du ikke dyttet på hjemmefra. De må tålmodig utvikles av deg selv.

MEN det er lov å få klok hjelp. Denne vinteren ser det ut som om den hjelpen har vært ekstra god rundt Eirik Myhr Nossum og landslaget.

I renn etter renn er det de norske landslagsgutta som sammen med russerne setter standarden. I går var den svært høy på Røthes vinnerløp i fristil. På samme vis som Alexander Bolsjunov var suverent best i klassisk i sesongåpningen der han la grunnlaget for ledelsen i verdenscupen.

Gjennom vinteren vil det jevne seg ut. Andre løpere kommer ;som hos jentene, med fastere forhold og mindre krevende løyper. Det lovende er at den norske bredden gir mulighet til å være med på helt ulike løp.

Emil Iversen har skaffet seg fart til å være med på mange distanser uansett forhold. Og blir det nysnø på 5-mila i VM, har vi Sjur Røthe som gullkandidat.

I dag går begge for plass på stafettlaget i Seefeld.

De er i hvert fall blitt god nok etter hvert.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer