- De var ute etter å ta meg

Norges toppscorer utvist etter pausebråk. Se video.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Norge - Andorra 7-3

(Dagbladet): Andorra hadde pekt ut Norges toppscorer Abdurahim «Ibba» Lajaab som mannen å stoppe foran søndagens gruppefinale i EM-kvalifiseringen.

Ute på banen funket taktikken dårlig. Utenfor banen fikk de derimot full uttelling:

Da lagene gikk til pause på stillingen 2-0 til Norge havnet Ibba i storbråk med kapteinen til Andorra. Etter hvert meldte flere motspillere seg på, og uheldigvis for spissen sto plutselig dommeren der da han dyttet en av dem i brystet.

Norges lagkaptein Thomas Sæther ble kalt inn i dommergarderoben, der han fikk beskjed om at Ibba var utvist.

- Det var tydelig at de var ute etter å ta meg. Det klarte de jo jævlig bra, men det spiller mindre rolle når vi går seirende ut av kampen, sier han til Dagbladet.

- Mer slåssing enn fotball
Han har scoret tre hattrick for Norge siden han ble tatt inn i landslagsvarmen tidligere i måneden, og rakk også å score én gang mot Andorra før det var slutt.

Det han vil huske best fra kampen er uansett oppførselen fra Andorra-spillerne - som han føler var på krigsstien fra første spark.

- Det var mer slåssing enn det var fotball. Det er greit med tøffe dueller, men her ble det voldelig. De slo etter meg og kastet ting. Hele opplegget var planlagt. De skulle tirre meg opp, og lyktes med det. Andorra var et godt lag, med sju spillere som til daglig spiller i den spanske proffligaen i futsal, men for en oppførsel. Det er det verste jeg har opplevd.

Slag og stygge ord
Slik beskriver han selv det som skjedde, fra start til slutt:

- Det er sju sekunder igjen av 1. omgang, jeg får ballen og skal bare bruke tida på å skjerme spillerne unna. Når tida er ute kommer to spillere mot meg, og går rett på bare for å terge. Han ene sier mye stygt på spansk, og jeg skjønner hva han sier. Jeg bryr meg lite da, men tar tak i ballen og kaster den opp i en basketkurv for å le av dem.

- Jeg går inn i gangen, og kapteinen deres tar ballen og later som han skal kaste den på meg sånn at jeg skal reagere. Han blir dyttet bort, men kommer tilbake og later som han skal bokse meg. Da blir jeg litt engstelig og dytter ham vekk igjen. Så tar han korken av vannflaska og kaster den midt i ansiktet mitt, samtidig som han overøser meg med stygge ord. Jeg svarer med å slenge masse dritt tilbake.

Ibba sier kapteinen deretter ble «avløst» av en annen spiller på laget, som i løpet av 1. omgang ikke hadde vært på banen i det hele tatt.

- Sjueren på Andorra kommer bort til meg og stiller seg opp like foran meg. Jeg knuffer ham vekk, og så får jeg beskjed av Esten (landslagstrener) om å komme meg inn i garderoben.

- Hvordan reagerte du da du fikk beskjed om at du var utvist?

<strong>RAKK Å SCORE:</strong> Abdurahim «Ibba» Lajaab jubler etter å ha satt inn 2-0 for Norge. Noen minutter senere ble han han utvist - etter at lagene hadde gått til pause. Foto: fotball.no
RAKK Å SCORE: Abdurahim «Ibba» Lajaab jubler etter å ha satt inn 2-0 for Norge. Noen minutter senere ble han han utvist - etter at lagene hadde gått til pause. Foto: fotball.no Vis mer

- Jeg var dritforbanna. Jeg visste ikke hvor jeg skulle gjøre av meg, hele opplegget var helt latterlig. Det var kaos inne i gangen, masse skriking og hyling. Dommerne mente at jeg og sjueren startet alt sammen. Derfor fikk ingen av oss spille videre, sier han.

Klare for playoff
Resten av kampen måtte han se fra tribunen, med kona til landslagssjefen som oppasser. Derfra så han lagkameratene kjøre over Andorra, og ved full tid sto det 7-3 til Norge på lystavla.

Dermed er laget klart for den avgjørende runden i EM-kvaliken. Der venter Romania, Tsjekkia og Slovakia. Vinneren, pluss fem av seks beste toerne, er klare for sluttspillet.

- De lagene ligger på et klart høyere nivå enn de vi har møtt i Irland i helga, men resultatene vi har oppnådd har ligget på nettopp det nivået. Romania spilte faktisk bare uavgjort mot Andorra. Vi er i stand til å greie det. Tsjekkia tok bronse i forrige EM og er et mye bedre lag enn oss, men annenplassen i gruppa kan vi klare, selv om vi er rangert som de klart svakeste, sier landslagssjef Esten O. Sæther.

Han mener ingen lag så langt har greid å finne mottrekk mot den spesielle måten Norge spiller futsal på, med ren mannsmarkering.

- Vi spiller med høyt press én mot én overalt på banen. Det er det svært få andre som gjør. Det krever ekstremt mye av spillerne, og derfor er de plukket ut deretter. Andorra tok ut keeperen og spilte fem mot fire i hele andre omgang, og det var også da de fikk målene sine, sier Sæther.

Han støtter langt på vei Ibbas oppsummering av Andorra som et godt, men stygtspillende lag.

- De var ekstremt kyniske i det meste av spillet, det var holding og slag i ansiktet når dommeren så en annen vei. Det var skuffende å oppleve. Samtidig må vi lære av det. Jeg var sikkert naiv som ikke fulgte Ibba til garderoben, men trodde ærlig talt ikke at det som skjedde ute på banen ville fortsette i pausen også.

- Er du enig i at de var spesielt ute etter akkurat ham?

- Det var helt opplagt. Ibba er en sensasjon i futsal. Spillerne som er i profesjonelle ligaer anså ham for å være en virkelig storspiller, og det var åpenbart at det var han de jaktet på. Men han kontrollerte sinnet sitt godt, bortsett fra bevegelsen etter at han ble provosert. Det var egentlig godt gjort at han holdt seg rolig så lenge, mener Sæther.

PS! For ordens skyld gjør vi oppmerksom på at landslagssjef Esten O. Sæther også jobber som kommentator i Dagbladet.

Kampfakta

Andorra - Norge 3-7 (0-2)

Sted: National Basketball Arena, Dublin.
Dommere: Timo Onatsu (Finland) og Antonis Constantinides (Kypros)
Gule kort: Diogenes Baptista, Jonathan Perez og Ludovic Clemente, Andorra.
Røde kort: Abdurahim Lajaab, Norge. Oscar Blacells og Nuno Dias, Andorra.
Mål: 0-1 Cato Valøy (14.10), 0-2 Abdurahim Lajaab (15.25), 1-2 Ludovic Clemente (21.37), 1-3 Cato Valøy (22.52), 1-4 Stian Sortevik (27.52), 1-5 Tresor Egholm (31.30), 2-5 Ludovic Clemente (31.47), 2-6 Cato Valøy (33.32), 2-7 Magnar Nordtun (33.53), 3-7 Diogenes Baptista (36.04)

Kilde: fotball.no

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer