John Arne Riise:

- De venter på at jeg skal få en smell

Med Eirik Mysen som trener har John Arne Riise gått løs på ny langrennssatsing siden mars for å se hvor god han kan bli. Forbedringen til den tidligere fotballspilleren imponerer, mens evnen til å gå med høy puls over lang tid forbauser langrennsmiljøet.

<strong>IMPONERER I LANGRENNSMILJØET:</strong> John Arne Riise får gode skussmål for sin mentalitet, dedikasjon og evne til å presse seg selv med høy puls i langrennsmiljøet. Her sammen med Therese Johaug under et rulleskirenn fra fra Sørkedalen til Tryvann. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
IMPONERER I LANGRENNSMILJØET: John Arne Riise får gode skussmål for sin mentalitet, dedikasjon og evne til å presse seg selv med høy puls i langrennsmiljøet. Her sammen med Therese Johaug under et rulleskirenn fra fra Sørkedalen til Tryvann. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

John Arne Riise ble i 2017 en del av langløpslaget Team BN Bank med Øystein «Pølsa» Pettersen i spissen.

Omtrent da coronapandemien utartet i mars 2020, satte Riise i gang et nytt langrennsprosjekt og intensiverte opp langrennstreningen vesentlig, med god hjelp fra langrennsløper Eirik Mysen som trener.

Nå er den tidligere Liverpool-spilleren bedre enn noensinne som langrennsløper og har forbedret seg med over 20 sekund per kilometeren, forteller Mysen til Dagbladet.

Det er bare starten, håper John Arne Riise, som tenker to skisesonger fram i tid i første omgang.

- Driven med dette er å se hvor god man kan bli. Jeg startet i mars, og har tatt store steg alt, men har milevis igjen, men det er moro! Å kunne gå på staketur med Eirik Mysen, Petter Northug, Marit Bjørgen, Anders Aukland, Anders Nygaard, Joar Thele med flere - og holde følge i 50-60 kilometer - er vilt, sier John Arne Riise til Dagbladet.

- Ja, jeg har ganske mye høyere puls når de er på langkjøring, men jeg klarer å følge. For meg er det en seier i løpet av så kort tid.

- Hvilke skirenn vil du gå til vinteren?

- Jeg er i samtaler med et par langløpslag. Så vi får se. Men jeg vil gjerne gå så mye som mulig. Jeg elsker det og vil vise meg selv fra en bedre side, sammenliknet med da jeg var på BN Banks lag. Da trente jeg ikke i nærheten av det jeg gjør nå, så jeg vil se hvor mye sterkere jeg har blitt. Planen er å trene ekstremt mye i år, gå noen løp og ta det med meg videre til neste vår, sommer og vinter, forteller Riise inspirert.

Trener med Northug

Riise, som først og fremst satser som fotballtrener og bruker langrenn som motivasjon for å pushe nye grenser og beholde det han savner ved å være utøver, får av Mysen og flere i langrennsmiljøet ros for sin mentalitet. Der ser den tidligere landslagshelten i fotball likheter til idolet Petter Northug.

- Petter er og vil alltid være mitt store idol. Det å ha fått gå langtur med han er stort for en langrennsfan som meg. Så det var kult. Vi er nok ganske like på det med mentalitet og pushe grenser og gå egne veier, sier Riise til Dagbladet.

<strong>SAMARBEIDER:</strong> Eirik Mysen kombinerer egen langrennssatsingen med å trene tidligere fotballstjerne John Arne Riise til å få ut sitt potensial som langrennsløper. Foto: Ådne Strandlie
SAMARBEIDER: Eirik Mysen kombinerer egen langrennssatsingen med å trene tidligere fotballstjerne John Arne Riise til å få ut sitt potensial som langrennsløper. Foto: Ådne Strandlie Vis mer

- Jeg vet Petter trener ekstremt bra nå. Om han skal gå langløp og danne eget lag, er jeg selvsagt gira på å være med på det. Det hadde vært en drøm. Men inntil videre er jeg bare fornøyd med å kunne trene med ham i blant og lære av ham. Petters råd tar jeg til meg når det kommer til trening.

- Hva er målene dine nå?

- Målene mine er å bli bedre dag for dag. Lære fra de beste. Jeg er veldig nysgjerrig og maser vel mye på folk i langrennsmiljøet. Jeg spør mye. Heldigvis er alle utrolig snille og gir meg mye innen trening og hva jeg bør gjøre.

Riises puls forbauser

Eirik Mysen, som selv har et mål om å gå verdenscup for Norge og som representerer Team Telemark, synes det er givende og inspirerende å trene John Arne Riise til utvikling som langrennsløper.

- John Arne er sykt motivert og vil pushe seg i kjelleren. Noe som er fascinerende med John Arne, er hvordan han klarer å gå med høy belastning på langturer. Han hadde snittpuls på 156 slag i minuttet i løpet av en to timers langtur. Det er bare ti pulsslag lavere enn hva han har på en intervall. For meg er det 50 pulsslag i forskjell på en langtur og intervalløkt, sier Mysen til Dagbladet.

<strong>PUSHER GRENSER:</strong> John Arne Riise bruker langrenn som motivasjon for å pushe nye grenser. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
PUSHER GRENSER: John Arne Riise bruker langrenn som motivasjon for å pushe nye grenser. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- John Arne har ikke rolig trening. Likevel holder han så bra. Han er rå på å presse seg og etter hvert må jeg kanskje lære han å gå ordentlig rolig på langtur. Det er imponerende hvordan han klarer å holde såpass høy intensitet og puls over lang tid. Det er helt rått. Han kommer fra en helt annen verden. Det er kult for langrennssporten.

Når Dagbladet viderebringer Mysens analyse, svarer Liverpools tidligere venstreback:

- Han har helt rett! Haha. Jeg klarer ikke gå rolige turer. Hvis jeg ikke er sliten etter en økt, er det bortkastet for meg. Det er sikkert feil med tanke på hvordan andre jobber, men dette fungerer for meg inntil videre, forklarer Riise.

<strong>SVÆRT MOTIVERT:</strong> John Arne Riise.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
SVÆRT MOTIVERT: John Arne Riise. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

- Skal jeg holde følge med de på langturer, blir min puls høy, men jeg trives der. Jeg elsker å ligge høyt oppe og pushe over lengre tid. Det er kanskje min store styrke at jeg trives med høy puls og kan holde trykket oppe over lengre tid. Selv på egne økter har jeg høy puls; sånn er det bare.

- Flere venter på at jeg skal få en smell

Riises evne til å presse seg selv og trene lange økter med høy puls, får flere i langrennsmiljøet til å frykte at han kan gå på en smell og overbelastning.

- Jeg har også hørt fra andre i miljøet at det er vilt at jeg klarer holde så høy puls over flere timer. Men noe må jeg være god på, haha. Jeg hører flere si at de venter på at jeg skal få en smell, forteller John Arne Riise.

- Men det skjer ikke. I alle fall ikke enda. Jeg er bygd annerledes og trent annerledes hele livet. Jeg tror min mentalitet fra alt jeg har opplevd og hvordan jeg har pushet grenser hele livet, hjelper meg her.

- Hvilke tilbakemeldinger får du?

- Det virker som de jeg snakker med, synes det er kult at en avdanka fotballspiller er så ivrig. Jeg elsker bare å pushe meg selv og utfordre meg selv hver dag til å nå nye grenser. Jeg er jo 30 kilo tyngre enn de fleste, så første bud er å gå ned en del kilo. Det gjør ting mye enklere for meg selv.

UTFORDRES TIL Å SNAKKE DIALEKTEN HAN GLEMTE: John Arne Riise. Reporter: Øyvind Godø. Video: Bjørn Langsem Vis mer

Stor forbedring

Eirik Mysen forteller at Riise allerede er bedre enn det han var da han trente med langløpslaget Team BN Bank.

- John Arne har ikke så mye å sammenlikne seg med fra tidligere. Men han skal gå veldig mye bedre enn han gjorde for et par år siden, det er helt sikkert. Han har gått noen rulleskirenn og har senket kilometertida på langtur med minst 20 sekunder per kilometer. Han hang med meg på en langtur på to timer hvor det var ganske liten rulleforskjell på rulleskiene. Det er imponerende for en som ikke har skibakgrunn, forteller Mysen.

- Staketeknikken hans er god. John Arne er ikke oppvokst med ski på beina, men har blitt vanvittig mye bedre på svinger og det tekniske bare siden våren. Innstillingen hans er veldig bra. Han gleder seg til å pushe seg. John Arne har en mentalitet som hadde passet til å satse som langrennsløper fra ung alder.

Passer godt for individuell idrett

Når Dagbladet videreformidler Mysens uttalelser, svarer Riise:

- Det er jo vanskelig å si om jeg kunne hevdet meg i toppen om jeg hadde satset som veldig ung. Men det jeg vet med meg selv av egen erfaring at jeg har en mentalitet som veldig få har når det gjelder å elske å pushe egne grenser. Og jeg er mentalt sterk. Det er jo en god start. Men å hevde seg i toppen er umulig å si. Det er fryktelig mange gode løpere vi har, sier 40-åringen fra Ålesund.

- Hvor bra kunne du blitt som langrennsløper om du prioriterte det foran fotball?

- Det er umulig å si. Jeg var aldri interessert i langrenn selv utenom se sporten på TV da jeg var barn. Jeg elsket å trene og har sagt ofte at det hadde vært kult å drevet med en idrett hvor alt er opp til deg selv. Jeg tror det hadde passet meg bra med tanke på min mentale styrke og innstilling. Nå koser jeg med å bli bedre dag for dag. Jeg trener hardt og tar til meg alt av informasjon fra de jeg snakker med innen miljøet.

Skigutta#1: Langrennsgutta varmer opp til det som kan bli en spennende sesong hvor VM i Tyskland i februar er det store høydepunktet. Under samlinga i Molde fikk Klæbo tyn av sine lagkamerater og Northugs treningsregime imponerer landslagsgutta. Video: Kristoffer Løkås / Øyvind Godø Vis mer

Riises hjelp til Mysen

Mysen forteller at samarbeidet med Riise også gir flere goder tilbake.

- Hvordan inspirerer han deg tilbake i din satsing?

- Hvis jeg er litt ubesluttsom på mine mål, ber han meg om å drømme større og være offensiv. John Arne satser alltid mot toppen og setter seg rå mål. Han utfordrer meg til å sette meg høyere mål. Nå er målet mitt å gå verdenscuprenn i utlandet. Jeg må nå det målet om jeg skal ha mål om landslag og VM-gull, forteller Mysen.

- Hvordan kom samarbeidet deres i stand?

- Etter at han flyttet til Tønsberg, avtalte vi en treningstur på våren. Plutselig har John Arne blitt den jeg har trent mest med i sommer. Det hadde jeg ikke trodd, sier han lattermildt.

Riise har stor tro på Mysen som langrennsløper.

- Hvordan kan du hjelpe Eirik og andre til å være like god på å sette seg høye mål og nå dem som deg?

- Alt har med troen på seg selv. Det å kunne vite med seg selv at man har gjort den jobben som kreves. Man må tørre å sette seg kortsiktige og langsiktige mål. På den måten har du noe å pushe deg fram mot. Når du dem ikke, så er det greit, men vær tøff mot deg selv og sett deg hårete mål. Da jobber du også enda hardere og bedre. Mental styrke er viktig, sier Riise.

- Jeg har opplevd mye der og prøver bruke egen erfaring til å hjelpe Eirik og andre. Selv om du er sliten, har du alltid mer å gi. Det sitter i hodet. Man må tørre å pushe enda hardere selv om man er utslitt. Da finner man alltid litt til å gi. Eirik er litt beskjeden med å skryte av seg selv, det trenger han ikke være. Han er rå, samtidig som han er realistisk på at nivået er skyhøyt i Norge.

HAFJELL: Heidi Weng fikk sjokk da et tre blåste over ende under treningsøkta på Hafjell. Therese Johaug snakker ut om de dramatiske dagene da hun fant ut hva som var galt med kroppen tidligere i sommer, og Frida Karlsson får høre det etter at Marit Bjørgen banket henne i en staketest i TV 2-sendte «Landskampen». Reporter/video: Øyvind Godø / Kristoffer Løkås Vis mer

Riises konkurranseplan

- Hvor langt kan Eirik nå, tror du?

- Eirik er dønn seriøs og råsterk. Han slurver ikke i arbeidet. Han trener ekstremt bra og er rå. Men nivået er skyhøyt i Norge, og da må man være ekstra gal i hodet med å pushe grenser om man skal nå fram til toppen. Han er på vei. Jeg har lært så mye av ham og sett hvordan han jobber. Han er mer offensiv nå enn da vi startet sammen i mars. Uten ham hadde jeg ikke trent så detaljert som jeg gjør nå. Så han er og vil være viktig for meg.

Eirik Mysen er spent på fortsettelsen, både for sin egen del og Riises del.

- John Arne trener stort sett en økt om dagen som kombineres med familieliv. Nå har han begynt å løpe motbakkeintervaller, som han ikke er så glad i. Han er fortsatt for tung til at det er optimalt. Når han veier 25 kilo mer enn meg, har det ganske mye å si i motbakkene, påpeker også han.

- Hvordan er tilbakemeldingene fra skimiljøet på at John Arne Riise er den du trente mest med i sommer?

- De spør først og fremst hvordan det går og er imponerte over det han legger ned av arbeid.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer