De vil smelte isen

LYON (Dagbladet): Når Iran i kveld møter USA i Lyon handler det ikke bare om fotball.

18 års brudd på de diplomatiske forbindelsene lar seg ikke dekke over ved at dommeren blåser i fløyta.

Men den unge fansen fortrenger krigen mot Store Satan og lar sporten gå foran alt. De vil være venner også utenfor banen.- Vi er her for å ha det gøy. Det er fotball det dreier seg om. De to regjeringene har ennå problemer, men ikke vi. Jeg interesserer meg for Iran, sier Thomas Owenby fra Colorado, den siste amerikaneren født i Teheran, 1. januar 1979.

God start?

Foreldrene forlot Iran like etter at han ble født og til nå har han hatt dobbelt statsborgerskap.

- Jeg er åpen for et bedre forhold, sier iraneren Hamid Sarrafan, 33. Han tror kampen kan være en god start til bedre forbindelser. Han har flyttet til USA, men har forretning i Iran og er der jevnlig.

- Det vil få Iran tilbake på banen igjen. Dette vil få isen til å smelte, sier Hamid, som vedgår at presset på de iranske spillerne er enormt. Det er kanskje den viktigste kampen i VM ved siden av finalen.

- Ikke bråk


Iranske tilhengere delte ut iranske flagg til store og små på Place Bellecour i Lyon i går. Der hang også tre iranere fra Norge. De ser bort fra politikken og tenker bare sport. De har ikke noe imot amerikanere, som de gjerne tar et glass sammen med.

- Hvis Iran vinner blir det viktig for iranerne. Dette er et første skritt til å bli venner, sier Mahmoud Kafili som trener Lambertseter hjemme. Hajir Tofighi vil ikke at man skal tro at iranerne bare er gærne og bare er ute etter krig og bråk. I dag blir det ikke noe bråk, hevder Daniel Hoda. Kafili skulle gjerne ha sett Norge-Brasil også, fikk ikke plass, men ønsker likevel Drillo lykke til.

  • De politiske konsekvensene av kampen i dag kan bli betydelige, særlig etter at USA rakk ut en hånd til Teheran denne uka. Iran akter å utnytte kampen politisk. Ifølge motstandsbevegelsen mudjaheddin er iranske etterretningoffiserer forkledd som hooligans på tribunene i kveld, og USA satser på feil hest hvis det gjenopptar forbindelsene med mullahregimet i Teheran.