- De vonde minnene er visket ut

Rasmussen revansjerte seg på tempoetappen.

(Dagbladet.no): Michael Rasmussen har blitt latterliggjort som temposyklist, men i dag gjorde den nederlagsdømte danskene forhåndstipsene til skamme.

Kyllingen kjempet med nebb og klør for å beholde den gule ledertrøya, og klarte det med glans. Rasmussen syklet inn til 11. plass på tempoetappen - to minutter og 55 sekunder bak dagens suverene seierherre, Astanas Alexandre Vinokourov.

- Jeg var i trøbbel de første 15 kilometerne, og fant ikke rytmen. Men de siste 30 gjorde jeg det veldig bra. I dag ble minnene fra 2005 visket ut, sier Rasmussen - og sikter til mareritttempoen i 2005, da han falt og tapte sju minutter til sammenlagtrivalene.

For å gjøre dagen fullkommen dundret Rasmussen forbi sammenlagtrival Alejandro Valverde noen kilometer til mål. Spanjolen var tippet å overta den gule trøya i dag, men i stedet ble han altså hentet inn med tre minutter av Rasmussen, og raste nedover sammenlagtlista.

Rasmussen hadde på forhånd et godt håp om å beholde trøya.

- Jeg trodde jeg hadde en fair sjanse, men fra å tenke det til å faktisk gjøre det er en stor forskjell, sier han.

I morgen starter fjelletappene igjen, og da er dansken tilbake i sitt rette element.

- Dette gir meg mye selvtillit til morgendagen, sier han.

RASMUSSEN OVERRASKER: Michael Rasmussen var nederlagsdømt på tempo, men har overrasket med sterk kjøring. Foto: AFP
RASMUSSEN OVERRASKER: Michael Rasmussen var nederlagsdømt på tempo, men har overrasket med sterk kjøring. Foto: AFP Vis mer

Rasmussen syklet faktisk raskere enn Vinokourov i det lette terrenget etter kategori 4-stigningen.

Dagens ubestridte konge var likevel Vinokourov. Kasakhstaneren har slitt fælt med skader og sviktende form så langt i Tour de France, men i dag satte han samtlige konkurrenter på plass. Vinokourov syklet seg rett inn igjen i kampen om den gule trøya ved å vinne i utklassingsstil, ett minutt og 14 sekunder foran Cadel Evans.

- Han er ikke ferdig i kampen om den gule trøya, jeg bøyer meg i støvet, sier ekspertkommentator Johan Kaggestad.

Australieren ødela dermed for tredobbel Astana-seier, men de jubler nok likevel for Vinokourov på førsteplass, Andreas Klöden på tredjeplass og Andrey Kashechkin.

En av dagens største favoritter var CSCs Fabian Cancellara. CSC-rytteren åpnet bra, men værforholdene var elendige da Cancellara syklet, og han måtte i bakken på den såpeglatte asfalten, i likhet med ryttere som Klöden og Yaroslav Popovych.  

I sammendraget leder nå Rasmussen minuttet foran Evans, og to og et halvt minutt foran Alberto Contador og Andreas Klöden.

Alexandre Vinokourov tok et byks oppover sammenlagtlista, og er nå på 9. plass, fem minutter og 10 sekunder bak.

Thor Hushovd og Kurt Asle Arvesen tok det rolig på tempoetappen for å spare krefter til blodslitet i fjellene. Hushovd ble nummer 141, 10 minutter og 18 sekunder bak. Arvesen kom på 147. plass - 10 miutter og 37 sekunder etter Vinokourov.

- De vonde minnene er visket ut

Dagbladet.no fulgte tempoetappen direkte:

- De vonde minnene er visket ut
<B>SLO TILBAKE:</B> Alexandre Vinokourov er tilbake i kampen om den gule trøya etter dagens råsterke tempoetappe.