MØTTE PRESSEN: Roy Hodgson møtte pressen kl. 17.00 i dag. Foto: REUTERS/Lee Smith
Livepic
MØTTE PRESSEN: Roy Hodgson møtte pressen kl. 17.00 i dag. Foto: REUTERS/Lee Smith LivepicVis mer

Debatten raser etter Hodgsons planlagte avskjedstale: - Visste han at vi ville tape?

Roy Hodgsons samtale med PR-sjefen underveis i Island-kampen vekker oppsikt. I dag måtte han svare for seg mot sin vilje i møtet med pressen.

(Dagbladet): Da det utenkelige skjedde, da det umulige ble mulig, da Island slo England i åttedelsfinalen i EM, skjønte landslagssjef Roy Hodgson hvor det bar hen:

Rett vest og rett ut. Fordi alt gikk feil.

- Tapet mot Island har påført mye skade for meg personlig, sa Hodgson på pressekonferansen som fant sted kl. 17.00 i dag.

Før mesterskapet fikk England-sjefen et ultimatum fra det engelske fotballforbundet (FA), hvor Hodgson var avhengig av EM-suksess om han ville fortsette i jobben.

Da utfallet ble fiasko i stedet for suksess, var Hodgson rask med å trekke seg før folk rakk å kreve hodet hans på et fat. Få minutter etter tapet mot Island, hadde han allerede en nedskrevet avskjedstale klar.

Det vekker oppsikt. Det får fansen til å rase. Hvordan er det mulig å ha den klar så raskt? Begynte han å tenke på avskjeden sin før kampen var over og før slaget var tapt?

- Jeg vet ikke hvorfor jeg er her, for jeg føler gårsdagens tale var tilstrekkelig, sa Hodgson på dagens pressekonferanse.

MØTTE PRESSEN .Roy Hodgson og Martin Glenn snakket ut etter gårsdagens fadese. Foto: NTB Scanpix
MØTTE PRESSEN .Roy Hodgson og Martin Glenn snakket ut etter gårsdagens fadese. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Han var naturligvis nedbrutt i møtet med mediene dagen derpå. Hodgson fortalte om sin store sportslige skuffelse over gårsdagens sjokktap. I likhet med tapet vekker avskjedstalen oppsikt og skaper sterke reaksjoner.

Den oppsiktsvekkende samtalen

Ifølge The Guardian snakket den tidligere Viking-treneren med PR-sjefen under kampen og planla sin avskjed.

Den engelske avisen skriver at Joanne Budd, medieansvarlig i det engelske fotballforbundet, snakket med Hodgson 20 minutter før slutt. Det er mildt sagt svært uvanlig under en kamp.

Opplysningene får spekulasjonene til å rase om de forberedte en PR-strategi underveis i kampen, før slaget var tapt, i stedet for å ha fullt fokus på å forsøke å snu kampen.

Rett etter sjokktapet mot Island forsvant Hodgson ned i spillertunnelen, mens Budd snakket med assisttrener Gary Neville, skriver The Guardian. Få minutter senere leste Hodgson opp kunngjøringen om at han gir seg som engelsk landslagssjef.

- Jeg er ekstremt skuffet, selvfølgelig. Vi har ikke kommet så langt som jeg trodde vi var i stand til, og det er åpenbart ikke godt nok, sa Hodgson.

- Jeg er faktisk stolt over det vi har oppnådd. Gjennomsnittsalderen har gått fra å være rundt 30 år til en av de yngste i EM. Fremtiden for engelsk fotball ser lys ut.

Sterke reaksjoner og spekulasjoner

Like stolte var ikke hans landsmenn i går. Hodgsons planlagte avskjedstale skaper sterke reaksjonerfra en rekke ulike hold.

KONTRASTENE: Mens dagen derpå er en fest for Gylfi Sigurdsson og Kolbeinn Sigthorsson, er den forferdelig for Roy Hodgson og England. Foto: NTB Scanpix
KONTRASTENE: Mens dagen derpå er en fest for Gylfi Sigurdsson og Kolbeinn Sigthorsson, er den forferdelig for Roy Hodgson og England. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Skrev Hodgson denne avskjedstalen i rekordtempo eller hadde han den i baklomma i tilfellet det skulle ende i fiasko? spør den amerikanske landslagsspilleren Michael Parkhurst på Twitter.

- Var Hodgsons uttalelse forbredt? Så Hodgson var forbredt på å tape mot Island? spør Manchester Evenings-journalisten James Robson på samme nettsted.

- FA insisterer at Hodgson komponerte sin avskjedstale i garderoben rett etter kampen, formidler fotballskribenten Henry Winter på Twitter.

FAs beklagelse

Da det ble klart at 68-åringen trekker seg, erklærte FA følgende:

- Vi støtter Roy Hodgsons beslutning om å trekke seg som England-sjef, og vi kommer til å diskutere alternativene umiddelbart.

På dagens pressekonferanse kom FA-sjef Martin Glenn med en unnskyldning til fansen.

- Det er bare å si unnskyld. Vi vet at vi er ute av turneringen og at vi ikke var gode nok, sa Glenn.

- Samtidig har Roy vist en fantastisk integritet og er en mann med stor ære. Måten han ga seg på viser at han er en stor mann, sa FA-sjefen.

Hodgson forstår ingenting

Selv sa Hodgson på dagens pressekonferanse:

- Ingenting fra de tre første kampene kunne forberede meg på det som skjedde mot Island. Jeg tenker fortsatt på det. Jeg er sårbar. Det var ingen god kveld. Vi ønsket å bli værende i turneringen og gjøre det bra. Men vi røk ut i åttedelsfinalen og det er ikke godt nok. Nå må vi reise hjem som tapere, mente han.

- Ingen av oss så denne prestasjonen mot Island komme.

Dagens minst populære engelskmann ville helst ikke være på pressekonferansen.

- Jeg er skjønner fortsatt ikke hva jeg gjør her. Men jeg ble ikke tvunget til å stille opp. Jeg var bekymret for at noen i dette rommet trodde jeg var redd for å møte media. Jeg møtte opp fordi jeg aldri har droppet en pressekonferanse, forklarte han.

Hodgsons erstatter

Nå må det engelske fotballforbundet representert ved Martin Glenn, Dan Ashworth og David Gill velge en erstatter for Hodgson.

Glenn sier de vil gå for den beste kandidaten, og at det ikke spiller noen rolle om vedkommende er engelsk eller ikke.

- Det er veldig viktig at vi tar det riktige valget. Så vi kommer til å hente inn meninger fra forskjellige folk. Vi har mye å bygge på, men vi innrømmer at England kommer til kort i mesterskap, og vi må finne ut hvorfor det skjer, sier Glenn.