Debutant frelste Vålerenga

- Du kunne se på t-skjorta mi hvorfor dette skjedde, sier Pusic etter Jesus-hyllest.

ULLEVAAL (Dagbladet): Vålerenga - FK Haugesund 2-1.

Martin Andresen har høyt og inderlig lovet at Vålerenga skal være med og kjempe om gullet i år. I motsetning til i fjor tok han laget sitt til seriestart fulltallig og klart.

Uten at det hjalp før pause.

På Ullevaal var det nemlig Haugesund som så best forberedt ut og klare for poengkampen som endelig er i gang etter endeløse treningskamper.

Spennende spissduo VIFs ambisiøse pasningsspill ble raskt brutt ned av aggressive gjester, og ganske enkelt eide de første omgang på landslagsarenaen. Og så fort de hadde kula, så kunne de ikke komme seg raskt nok til motstanders straffefelt.

UTLIKNET: Håvard Nielsen var den som først fikk uttelling etter at Per Morten Kristiansen hadde stått i veien for alt som kom.Foto: Lise Åserud / Scanpix
UTLIKNET: Håvard Nielsen var den som først fikk uttelling etter at Per Morten Kristiansen hadde stått i veien for alt som kom.Foto: Lise Åserud / Scanpix Vis mer

Haugesund-trener Jostein Grindhaug har en ganske enkel fotballfilosofi, sånn sett, men så lenge det funker, så er det jo bare å kjøre på.

På topp har Haugesund en spennende duo i Nikola Djurdjic og Alexander Søderlund. De kommer til å skape bryderi for mange forsvar denne sesongen. Bare spør VIF-forsvarerne.

Beleilig utvisning Haugesund burde tatt ledelsen da Søderlund vant ballen i duell med en sløv VIF-debutant, Joachim Thomassen, og kjapt slo inn til Djurdjic foran kassa. Djurdjic vippet kula over keeper Lars Hirschfeld, ballen slo i tverrliggeren og ut. Djurdjic fikk hodet på returen, men ballen gikk over og til siden.

På en sjelden VIF-mulighet fikk Marcus Pedersen fri bane mot keeper Per Morten Kristiansen. Martin Bjørnbak felte spissen og fikk direkte rødt kort — så strengt det enn så ut.

I stedet for å legge seg bakpå gikk Haugesund i angrep igjen, og like etter dro VIFs høyreback Dawda Leigh på klønete vis ned Tor Arne Andreassen, og dommer Per Ivar Staberg pekte på straffemerket.

Irritert Andresen Djurdjic var iskald og sendte gjestene i ledelsen.

FORTJENT LEDELSE: Nikola Djurdjic (midten) ga Haugesund en fortjent pauseledelse fra straffemerket.Foto: Fredrik Varfjell / Scanpix
FORTJENT LEDELSE: Nikola Djurdjic (midten) ga Haugesund en fortjent pauseledelse fra straffemerket.Foto: Fredrik Varfjell / Scanpix Vis mer

- Det er irriterende å spille såpass dårlig som vi gjør i første omgang. Det så ut til at det var en del nerver på noen av spillerne. De ledet  fortjent, og selv om det var riktig, var det heldig at de fikk den utvisningen, sier VIF-manager Martin Andresen.

VIF løftet seg flere hakk etter pause, og med enn mann mindre i en hel time ble det tøft for Haugesund å holde stand.

Først utlignet Håvard Nielsen etter 83 minutter, etter et godt forarbeid av innbytter Harmeet Singh.

Takket Jesus På overtid var samme Singh framme med assistegenskapene sine igjen. Nykommer Martin Pusic takket for opplegget og ble matchvinner i sin første kamp på norsk gress.

- Veldig hyggelig, veldig hyggelig. Det er godt for han (Pusic), og selvfølgelig fantastisk godt for oss, sier Andresen.

Feiringen hadde østerrikeren planlagt på forhånd. Han dro nemlig opp drakta og blottla ei t-skjorte med påskriften «I ? Jesus» - eller oversatt til norsk: «Jeg elsker Jesus». Etter kampen mente Pusic at det ikke var noen tilfeldighet at det var han som ble matchvinner:

GUNSTIG UTVISNING: Haugesund ble redusert til ti mann etter 33 minutter da Martin Bjørnbak stoppet Marcus Pedersen med ulovlige midler. Utvisningen kom beleilig for Vålerenga, som hadde blitt presset tilbake innledningsvis.
GUNSTIG UTVISNING: Haugesund ble redusert til ti mann etter 33 minutter da Martin Bjørnbak stoppet Marcus Pedersen med ulovlige midler. Utvisningen kom beleilig for Vålerenga, som hadde blitt presset tilbake innledningsvis. Vis mer

- Du kunne se på t-skjorta mi hvorfor dette skjedde. Gud er med meg og jeg elsker ham, sier 24-åringen som kom fra Championship-klubben Hull før årets sesong.

Slapp med skrekken Vålerenga slapp altså unne med skrekken. Men noen imponerende start var det ikke av hjemmelaget, som må løfte seg mange hakk om de skal innfri målet om å være i toppen.

For den nøytrale tilskuer er det ikke vanskelig å synes synd på Haugesund.

Men poengene ble igjen i Oslo.

Og tabellen sier ingen ting om hvordan poengene ble vunnet.

- Dette er en viktig seier. Hva vi og jeg står for jobber vi med over tid, og jeg føler vi er i ferd med å bygge noe veldig bra på Valle. Jeg  mener vi har bygget et lag som kan være et stabilt topplag, og det håper jeg vi kan vise i år. Da er det selvfølgelig utrolig viktig å vinne kamper som denne, oppsummerer Andresen.