ELLEVILT GULL:  Nklas Gunnarsson på trening kan få debuten på landslaget mot Portugal. Forvarsspillerne kommer rett fra cupgull i skotsk fotball. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
ELLEVILT GULL: Nklas Gunnarsson på trening kan få debuten på landslaget mot Portugal. Forvarsspillerne kommer rett fra cupgull i skotsk fotball. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

Debutanten havnet midt i drama: - De ville rive av meg trusa

Niklas Gunnarsson (25) er på sin første landslagssamling med Norge - og kommer rett fra cupgull i Skottland.

BRAGA (Dagbladet): Forsvarsspilleren Niklas Gunnarsson (25) er kanskje landslagslagets mest ukjente ansikt - men han er en rykende fersk cupmester. Forrige helg var han nemlig med på en smått sensasjonelle triumfen til Hibernian i den skotske FA-cupen. Dagen etter - søndag - ble han kalt inn på sin første landslagssamling.

- Det var en fantastisk opplevelse. Den helga var helt spesiell, sier Gunnarsson til Dagbladet.

Hibernian snudde nemlig cupfinalen og vant 3-2 mot Rangers. Nordmannen kom inn som innbytter og fikk oppleve all dramatikken på kroppen.

- Jeg var litt skuffa og skulle egentlig starte kampen - men noen ville det annerledes. Heldigvis fikk jeg de siste 15 minuttene og var jo med å snu kampen. Det var en stor kveld, sier telemarkingen.

Drama Etter kampen oppsto det uvante scener da fansen stormet banen - og det ble trykket stemning.

- Det er mye glede og voksne menn som gråter, men det blir litt voldsomt da folk kommer løpende på deg og river av deg både drakt og sko. Én mann ville rive av meg trusa. Da blir det litt mye, men det var en spesiell opplevelse. Men da Rangers-fansen plutselig kom bak oss, da dukket politiet opp med en gang. Vi ble fraktet i garderoben og politiet passet på oss. Det var litt uhyggelig akkurat da, men sett under ett var det fantastisk, sier forvarsspilleren.

Foto:
Reuters / Russell Cheyne
Foto: Reuters / Russell Cheyne Vis mer

- Var du nervøs?

- Nja. Jeg var kanskje ikke nervøs, men hadde ikke lyst til å være lenger på banen enn jeg måtte. Det er unødvendig at sånt skjer i fotball, men det er mer hooligans og pøbler i Skottland enn i Skandinavia, sier Gunnarsson.

Dette var Hibernians første cupgull på 114 år.

- Det er det største klubben har gjort og vi ble kalt levende legender. Det er veldig spesielt og stort at vi kunne prestere foran fansen.

- Hvordan er fotballen i Skottland?

Foto: NTB Scanpix
Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Det er ganske brutalt. De første taklingene jeg opplevde ville vært direkte rødt kort i Norge. I Skottland var det ikke frispark og publikum jublet. Fotballen er helt annerledes og det er vanskelig å sammenlikne med Norge. Det er veldig fysisk og du må være bra trent for å spille der, sier forsvarspilleren.

- Du ser godt trent ut?

- Jeg fokuserer veldig mye på styrketrening. Jeg er ikke født med det største fotballtalentet og har aldri vært noen barnestjerne. Jeg kom seint i gang og har bare U23-kamper. Jeg var seint utviklet og blant de minste da jeg var 16-17 år. Ting har skjedd fort, sier landslagsdebutanten

Nå er 25-åringen en muskelbunt på 1,88 meter.

Hyllet med sang Gunnarsson og lagkameratene ble hyllet av rundt 25 000 fans inne på stadion etter at gullet var sikret. For første gang siden 1902 kunne laget synge «Sunshine on Leith» med smaken av gull i munnen. Se video her.

- Leith er stedet til Hibernian. Mange, mange tusen sang på tribunen og dagen etter ble vi hyllet av over hundre tusen i gatene. Det var en opplevelse jeg aldri glemmer, sier Gunnarsson.

Foto: NTB Scanpix
Foto: NTB Scanpix Vis mer

25-åringen er egentlig Vålerenga-spiller, men har vært lånt ut til den skotske klubben på nivå to denne sesongen. Hva som skjer videre er han usikker på.

- Jeg har snakket med klubben  (Hibernian) og det er litt usikkert hva jeg ønsker. Nå må jeg ta en ting av gangen. Først tenker jeg på landslaget, så får jeg se... Etter planen skal jeg møte på Vålerenga-trening 1. juli, sier han.

Halvt svensk Han er født i Tønsberg, men har bodd 19 år av livet sitt i Porsgrunn. Gunnarssons far er fra Göteborg i Sverige, og derav kommer det svensk-klingende etternavnet.

- Jeg har familie i Sverige og er glad i Sverige. Faktisk hadde jeg i teorien muligheten til å spille fotball for Sverige også. Jeg har i teorien muligheten til å velge, men det ser jo litt vanskelig ut nå, he-he. Jeg bestemte meg tidlig for at jeg ville satse på Norge som fotballnasjon, sier han.

Gunnarsson er blitt drillet på høyrebacken på de tre første treningene i Portugal. Martin Linnes blir en del av troppen i dag - og trolig er det en av de som får sjansen fra start søndag kveld.

- Jeg håper selvsagt at jeg får spille, men ingenting er sikkert. Det ville vært morsomt å få den første landskampen på CVen. Alle fotballspillere drømmer om å representere landet sitt, sier mannen med 15 kamper og 2 mål fra skotsk serie.

Foto: NTB Scanpix
Foto: NTB Scanpix Vis mer

Portugal - Norge spilles søndag klokka 21.45. Kampen sendes på Max.

Foto: NTB Scanpix
Foto: NTB Scanpix Vis mer
Lik Dagbladet Sport på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.