Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Debutanten om Northug-kritikken: - Sikter Petter til meg?

Her får du svaret på hvorfor Sindre Bjørnestad Skar ble valgt foran Tomas Northug og Pål Golberg. En del av årsaken minner om Nils Arne Eggens mantra.

LANDSLAGSDEBUTANT: Sindre Bjørnestad Skar ble tatt ut på sprintlandslaget for første gang, mens blant annet Tomas Northug og Pål Golberg ble vraket.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
LANDSLAGSDEBUTANT: Sindre Bjørnestad Skar ble tatt ut på sprintlandslaget for første gang, mens blant annet Tomas Northug og Pål Golberg ble vraket. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Da de norske landslagstroppene i langrenn ble presentert, var ikke det uten temperatur og uenigheter. I Norge er langrennsprofilene så mange at flere av dem måtte bli vraket.

Det gjaldt blant annet Pål Golberg, Tomas Northug og Martine Ek Hagen. Petter Northug uttrykte raskt sin misnøye over at hans lillebror ikke ble inkludert i den norske troppen.

- Det er løpere som får en ny sjanse på landslaget uten at det har gått framover i to år. Selv om landslagsledelsen sier at de skal kutte ned på antall løpere, har de tatt med løpere som egentlig ikke burde ha vært der, som de på forhånd egentlig vet ikke er gode nok, sa Northug til Adresseavisen.

Altså: Langrennsstjerna mener landslagsledelsen har tatt ut løpere som ikke burde vært med. Det store spørsmålet er: Hvem da?

- Jeg aner ikke hvem Petter sikter til, sier lillebror Even Northug til Dagbladet. Heller ikke hovedpersonen selv ønsker å utdype det.

De to minst merriterte på det nye norske landslaget er Sindre Bjørnestad Skar og Martin Løwstrøm Nyenget. Begge er født i 1992 og var en del av rekruttlandslaget forrige sesong.

- Kanskje Petter sikter til meg?

Nå er 24-åringene flyttet opp på sprintlandslaget og skyver dermed Tomas Northug og Pål Golberg ut i kulden.

- Det er veldig moro å bli tatt ut. Jeg visste at jeg hadde rundt 50 prosent sjanse for å få en plass på landslaget. Jeg ble veldig glad da jeg fikk beskjeden, sier landslagsnykommer Bjørnestad Skar til Dagbladet.

- Hvem tror Northug sikter til når han mener landslagsledelsen har tatt ut løpere som ikke fortjener plassen?

- Kanskje Petter sikter til meg? Det kan godt hende. Martin og jeg er jo de to ferskeste på landslaget, mens de andre har jo veldig mange topplasseringer å vise til, svarer Bjørnestad Skar.

- Hva synes du om Northugs utsagn?

- Alle kjenner Petter og vet at han er frittalende. Jeg blir ikke fornærmet av at han sier dette. Forholdet mitt til Petter er bra.

Lahti-spesialist

Bjørnestad Skar har ikke det samme navnet som landslagsvrakede Northug og Golberg, men er en mann for framtida som har tatt godt vare på de sjansene han har fått.

24-åringen gikk bare tre verdenscuprenn denne sesongen, men imponerte med å være topp 8 i samtlige av rennene. I tillegg tok han sølv på NM-sprinten i Tromsø.

- Jeg føler jeg har tatt godt vare på sjansene mine. Derfor synes jeg at jeg fortjener plassen, sier Skar.

I tillegg har han en spisskompetanse som passer perfekt mot neste års store sprintmål: skøytesprinten i VM i Lahti. I prøve-VM i Lahti ble han nr. 5, og året før slo sprinttalentet til med 2. plass, bare slått av Eirik Brandsdal.

- Med den rekka du er i Lahti er du vel en av medaljefavorittene i neste års VM?

- Haha, det er dine ord. Men jeg tør å si at målet mitt er å kjempe om medalje i VM. Løypa i Lahti passer meg veldig godt, og jeg har gode erfaringer derfra, sier han.

Etterspurt av Hattestad og Brandsdal Nettopp det gir et hint av sakens kjerne og forklarer en del av årsaken til at Skar ble valgt foran Northug og Golberg på sprintlandslaget

I sesongen som gikk dominerte de norske sprinterne klassisksprintene, men ble satt kraftig på plass av italienske Federico Pellegrino og det franske laget i hurtige skøytesprinter.

Det er nettopp det som venter i neste års VM. Derfor trenger landslaget Bjørnestad Skars spisskompetanse til å pushe Brandsdal, Ola Vigen Hattestad og co. til å bli bedre i raske skøytesprinter.

- Foran OL i Sotsji prioriterte vi mer utholdenhet. Det samme gjaldt foran VM i Falun, fordi disse sprintløypene var veldig tøffe. Denne sesongen var det mange korte og hurtige skøytesprinter som fordret andre egenskaper. Det er det også i VM, noe som passer meg godt, sier 24-åringen.

- Både Ola Vigen og Eirik har sagt at de gjerne vil ha noen på landslaget som kan pushe dem på dette området. Det her jeg kan bidra, samtidig som de kan pushe meg i klassisk. Når det er sagt, er jeg først og fremst uttatt fordi resultatene mine er god nok, presiserer Bjørnestad Skar.

Eggens mantra

Det er likevel et interessant poeng at det i stadig større grad handler om å skape komplementære ferdigheter, som Rosenborg-legenden Nils Arne Eggen ofte snakket om. Det er som et fotballag, hvor man har ulike styrker som utfyller hverandre.

Slik er moderne langrenn. Det handler om å gjøre hverandre gode i en gruppe hvor alle bidrar med sine styrker.

- Ja, utviklingen går den veien. Det er viktig å ha ulike styrker, og at man bidrar på hver sine områder og utvikler hverandre, forteller Bjørnestad Skar.

Både han og Løwstrøm Nyenget er nye på landslaget. Nyenget er opprinnelig en allrounder som vant Skandinavisk Cup sammenlagt denne sesongen og har en 4. plass på 15 kilometer klassisk som best i verdenscupen. Også det skjedde i neste års VM-by Lahti.

Likevel er han tatt ut på sprintlandslaget.

- Martin fortjener å være på landslaget. Grunnen til at han er med sprinterne, er nok litt for å få kabalen til å gå opp. Men han er en allrounder som mestrer det meste og kan bidra til å løfte gruppa på utholdenhetsbiten, mener Bjørnestad Skar.

Menn, sprint Eirik Brandsdal, Kjelsås IL
Ola Vigen Hattestad, Ørje IL
Sondre Turvoll Fossli, Hokksund IL
Finn Hågen Krogh, Tverrelvdalen IL
Sindre Bjørnestad Skar, Bærums Verk og Hauger IF
Martin Løwstrøm Nyenget, Lillehammer Skiklub

Menn, allround Anders Nøstdahl Gløersen, Rustad IL
Martin Johnsrud Sundby, Røa IL
Hans Christer Holund, Lyn Ski
Niklas Dyrhaug, Tydal IL
Didrik Tønseth, Byåsen IL
Sjur Røthe, Voss IL
Emil Iversen, IL Varden
Petter Northug, Strindheim IL

Rekrutt, menn Mathias Rundgreen, Byåsen IL
Håvard Solås Taugbøl, Lillehammer Skiklub
Magne Haga, Åsen IL
Simen Hegstad Krüger, Lyn Ski
Johan Hoel, Åsen IL
Johannes Høsflot Klæbo, Byåsen IL

LAHTI-SPESIALIST: Sindre Bjørnestad Skar har gjort sine to beste verdenscuprenn i Lahti. Der er det VM neste år.
Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
LAHTI-SPESIALIST: Sindre Bjørnestad Skar har gjort sine to beste verdenscuprenn i Lahti. Der er det VM neste år. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Vis mer
Hele Norges coronakart