VM-gull i mixed stafett til Norge

Debutanten sikret VM-gull

Vetle Sjåstad Christiansen herjet på standplass og sørget for at Norge vant den første øvelsen i skiskytter-VM.

GULL: Vetle Sjåstad Christiansen herjet på standplass og sørget for at Norge vant den første øvelsen i skiskytter-VM. Video: NRK. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ÖSTERSUND/OSLO(Dagbladet): En fantastisk skyteopptreden av Vetle Sjåstad Christiansen sørget for at Norge holdt unna for Tyskland og for første gang siden 2014 kunne juble for VM-gull i mixed stafett.

Det norske laget bestående av Marte Olsbu Røiseland, Tiril Eckhoff, Johannes Thingnes Bø og Vetle Sjåstad Christiansen var med i teten gjennom hele stafetten og med perfekt skyting fra Norges ankermann var det ingen tvil om hvor gullet skulle ende på den siste runden.

På forhånd var det en liten overraskelse at Norge valgte å spille ut trumfkortet sitt med Bø på den tredje etappen i stedet for den siste. Men Sjåstad Christiansen viste hvorfor han hadde blitt plukket ut med en perfekt ankeretappe uten bom og med solid fart i sporet.

- Vi må huske at dette er Vetles aller første VM-renn. Klarer han dette får jeg nok aldri gå en sisteetappe igjen, spøkte Johannes Thingnes Bø til NRK før den avgjørende skytingen.

Det gjorde altså lagkompisen til gagns. Til NRK etter rennet var det en strålende glad 26-åring som kunne juble for gull på første forsøk i sitt første VM-løp.

- Jeg gikk gjennom mange scenarioer på forhånd og heldigvis var å lede med noen sekunder et av dem, så jeg var halvveis forberedt. Jeg tror ikke det har gått helt opp for meg, jeg var helt i min egen verden uti der. Jeg stengte ute alt sammen, så det fungerte bra for meg, sier Christiansen etter gullet.

- Knallhardt

Det har snødd i den svenske VM-byen gjennom hele dagen og det var tunge forhold som ventet skiskytterne på mesterskapets første distanse. I tunge og løse forhold var det vanskelig å ha god glid.

- Det er litt som å gå på sandpapir, det er litt hvetemelsfølelse, beskrev Tiril Eckhoff til NRK om forholdene.

En gnistrende avslutning på den første etappen gjorde at Marte Olsbu Røiseland leverte Norge ut helt i ryggen på ledende Italia.

Røiseland bommet to ganger på de to skytingene, men hadde voldsomt tempo og god glid på skiene ute i løypa.

For Eckhoff ble det tre bom på skytingene, men det gjorde at hun holdt følge med teten hvor også Italia og Sverige var med.

En forrykende siste runde av tidligere langrennsløper Denise Herrmann gjorde at det etter de to første etappene var Norge, Tyskland og Italiga som vekslet sammen i teten.

- Det var knallhardt, nå er jeg veldig fornøyd med å ha gjort unna etappen. Vi har gått og tråkket lenge, så nå er jeg glad for å ha kommet meg i mål, sa en fornøyd Eckhoff til NRK etter sin etappe.

Norge sendte så ut vinterens desidert beste skiskytter på den tredje etappen. Johannes Thingnes Bø var prikkfri på sitt første standplassbesøk. Dermed skaffet han seg en liten luke ned til Arnd Peiffer og Tyskland.

To bom på stående gjorde at han ikke helt klare å hekte av Peiffer og Tyskland fra gullkampen, men en knallavslutning gjorde at Christiansen hadde 15 sekunder å gå på ned til Benedikt Doll.

Strålende skyting av både Doll og Christiansen på liggende gjorde at stafetten ikke skulle bli avgjort før på siste skyting.

Der var Sjåstad Christiansen overlegen. Dermed kunne han paradere Norge inn til VM-gull.

STOR ETAPPE: Vetle Sjåstad Christiansen leverte i VM-debuten. Foto: Lise Åserud/NTB scanpix
STOR ETAPPE: Vetle Sjåstad Christiansen leverte i VM-debuten. Foto: Lise Åserud/NTB scanpix Vis mer

Lang ventetid

Mixed-stafett er ingen norsk paradegren. Norge har faktisk ikke vunnet en mixed-stafett i VM siden 2013. Da gikk Tora Berger, Synnøve Solemdal, Tarjei Bø og Emil Hegle Svendsen på laget. Året etter, i OL 2014, ble det også norsk gull.

Siden har det blitt tredjeplass i Kontiolahti 2015, tredjeplass i Oslo 2016 og en skuffende åttendeplass i Hochfilzen 2017. I tillegg ble det OL-sølv i Pyeongchang 2018.

VM for to år siden i Hochfilzen ble en norsk nedtur med null gull, tre sølv og en bronsemedalje. Forventningene før årets VM er derimot store.

Johannes Thingnes Bø har vært verdens beste skiskytter i vinter og Marte Olsbu Røiseland har vært blant de tre beste på kvinnesiden. På åpningsdistansen viste også Tiril Eckhoff og Vetle Sjåstad Christiansen at deres verdenscupseire i de siste verdenscuprennene i Nord-Amerika før VM ikke var noen blaff.

I morgen står følgende på menyen fra VM: Sprint kvinner, 7,5 km, klokka 16.15.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer