Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Debuterte for 26 år siden. I dag bryter hun en historisk barriere:
- Håper ikke jeg blir sånn

Claudia Pechstein starter i dag i sitt sjuende vinter-OL. Det har ingen kvinne gjort før henne. Men Norges håp, Ida Njåtun, håper virkelig ikke hun gjør det samme.

VETERAN: Det er nå 26 år siden Claudia Pechstein (t.v.) deltok i sitt første OL. Her er hun sammen med gullvinner Gunda Niemann (midten) og sølvinner Heike Warnicke (t.h.) etter 5000 meter i Albertville i 1992. Foto: AP Photo / John Gaps III / NTB Scanpix
VETERAN: Det er nå 26 år siden Claudia Pechstein (t.v.) deltok i sitt første OL. Her er hun sammen med gullvinner Gunda Niemann (midten) og sølvinner Heike Warnicke (t.h.) etter 5000 meter i Albertville i 1992. Foto: AP Photo / John Gaps III / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PYEONGCHANG (Dagbladet): For 26 år siden var mye annerledes.

Mobiltelefonene var på størrelse med en ryggsekk, Danmark ble europamester i fotball, Michael Jackson holdt sin første konsert i Norge, Tone Damli fylte fire år og Claudia Pechstein var OL-debutant under lekene i Albertville.

I dag står den tyske superveteranen på startstreken i sitt sjuende vinter-OL, og blir med det den første kvinnen som når den milepælen. En rekord det skal bli veldig vanskelig å slå.

Ida Njåtun etter pallplasseringen i Erfurt i januar. Foto: Peter Kneffel / DPA / NTB scanpix
Ida Njåtun etter pallplasseringen i Erfurt i januar. Foto: Peter Kneffel / DPA / NTB scanpix Vis mer

- Ganske vanvittig

Ida Njåtun er Norges representant på dagens distanse, og hun lar seg imponere av den 45 år gamle konkurrenten med 49 mesterskapsmedaljer og 158 pallplasseringer i verdenscupen.

Likevel, Njåtun er klokkeklar på at det ikke er et sted hun selv har lyst til å være om 20 år.

- Det er ganske vanvittig. All ære til henne for det. Men jeg håper selv at når jeg er så gammel, så er jeg hjemme og har familie og kanskje noen barn å ta meg av. At jeg rett og slett lever et annet liv enn det jeg gjør nå, sier Njåtun til Dagbladet.

Hun legger til at det å være skøyteløper på toppnivå er et både givende og spennende liv, men at hun håper å bli ferdig med det på et tidspunkt.

- Jeg tenker selv på når den dagen kommer hvor nok er nok. Den har ikke kommet ennå, men jeg håper den kommer før jeg i 40-åra.

Drømmer om medalje

Njåtun sier videre at det ikke nødvendigvis er på dagens 3000 meter at hun har de største forhåpningene om medalje. Den kommer på mandag når det skal gås 1500 meter.

- Jeg har lenge drømt om en medalje på 1500 meter. Klarer jeg det skal jeg være veldig fornøyd, men det blir tøff konkurranse. Alt må klaffe den dagen for at det skal gå, men det kan det gjøre. Det har jeg vist før også.

Og det har hun vist så til de grader. Så seint som i Erfurt i slutten av januar ble hun nummer tre på 1500 meter.

- Gleder meg

Nå har hun sammen med de andre løperne kommet seg godt inn i OL-bobla, og gleder seg om bare det til å komme i gang med mesterskapet.

- Jeg gleder meg veldig. Dette er noe jeg har sett fram til veldig lenge, så det blir godt å komme i gang.

- Hva er det som gjør OL så spesielt?

- Det er noe med at det bare kommer hvert fjerde år. Ting er litt annerledes enn i andre konkurranser. Det er noe spesielt ved det, og noe man gleder seg til veldig lenge.

Ida Njåtun går allerede i første par på dagens 3000 meter. Hun skal gå mot sørkoreanske Kim Bo-reum. Claudia Pechstein går mot Ivanie Blondin i par nummer ti.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!