SPEILER SEG I GLANSEN: Sebastian Vettel har vært fullstendig dominerende i formel 1-sirkuset denne sesongen. Jenson Button, Fernando Alonso (synlige i refleksjonen fra pokalen) og de øvrige førerne må nøye seg med å speile seg i glansen av den tyske verdensmesteren.    Foto: SCANPIX/REUTERS/Toru Hanai
SPEILER SEG I GLANSEN: Sebastian Vettel har vært fullstendig dominerende i formel 1-sirkuset denne sesongen. Jenson Button, Fernando Alonso (synlige i refleksjonen fra pokalen) og de øvrige førerne må nøye seg med å speile seg i glansen av den tyske verdensmesteren. Foto: SCANPIX/REUTERS/Toru HanaiVis mer

Dediserte løpet til sine omkomne kolleger

Vettel, Button og Alonso hyllet Weldon og Simoncelli etter Indias Grand Prix.

Tidenes første VM-runde i formel 1 i India ble ikke uventet vunnet av verdensmester Sebastian Vettel.

Tyskeren startet i beste startspor og ledet søndagens VM-runde fra start til mål. 24-åringen tok sin 11. seier av 17 mulige denne sesongen. VM-tittelen er for lengst sikret for andre strake året. Lagets hans, Red Bull, har dessuten vunnet fabrikkmesterskapet.

Søndagens løp var Vettels 79. i formel 1. Han har vunnet 21 av dem. Den første seieren kom i Italia høsten 2008. På runde 44 slettet Vettel Nigel Mansells rekord fra 1992 med flest ledede runder i en sesong. Det var Vettels 693. runde i tet denne sesongen.

Selv om det var nær den perfekte dag i cockpiten og nok en helg for historiebøkene, var det likevel med blandede følelser at Vettel inntok podiet under pressekonferansen etter løpet.

De tragiske dødsfallene til Indycar-fører Dan Wheldon og Moto GP-stjerneskuddet Marco Simoncelli, har gjort dypt inntrykk på Vettel, som i på eget initiativ sporet samtalen over på dødsulykkene som har rystet internasjonal motorsport.

- Samtidig som jeg er veldig glad og stolt over å vinne det første Grand Prix-løpet i India noensinne, kan jeg ikke unngå å tenke tilbake på det som har skjedd de to helgene, hvor vi har mistet to av våre kamerater. Mens jeg hadde den glede å bli kjent med Marco Simoncelli tidligere år, kjente jeg ikke Dan Wheldon personlig, men han var en stor profil i motorsporten. Som utøvere må vi være forberedte på å ta en viss risiko når vi setter oss bak rattet. Samtidig ber man for at ingenting galt skjer. Jeg sitter her med blandede følelser, og tankene våre er med dem som har gått bort, sa Vettel.

Barndomsvenn McLaren-fører Jenson Button, som ble nummer to i dagens løp, vokste opp på racerbanen sammen med Wheldon, og de konkurrerte mot hverandre allerede fra barnsben av.

DEDISERTE LØPET TIL OMKOMNE KOLLEGER: Formel 1-stjernene Jenson Button (f.v.), Sebastian Vettel og Fernando Alonso Foto: SCANPIX/EPA/HARISH TYAGI
DEDISERTE LØPET TIL OMKOMNE KOLLEGER: Formel 1-stjernene Jenson Button (f.v.), Sebastian Vettel og Fernando Alonso Foto: SCANPIX/EPA/HARISH TYAGI Vis mer

- Jeg har kjent Dan veldig godt siden barndommen. Han var den vi alle prøvde å slå. Det er tragisk for motorsporten. Vi bør derfor dedisere dette første løpet i India til Dan og Marco - et supertalent, med den utroligste evne til å håndtere en motorsykkel, sa Button.

Treer Fernando Alonso sluttet seg til sine to kolleger på seierspallen:

- Som Jenson og Sebastian sa: Det har vært en tøff helg, og tankene våre er med Dan og Marco, sa spanjolen.

Følte seg sikker Vettel håper nå å tangere Michael Schumachers rekord med 13. seier i løpet av én sesong. Det gjenstår to VM-runder i 2011. Om to uker venter Abu Dhabi, mens det hele avsluttes i São Paulo, Brasil om en måneds tid.

- Et veldig bra løp for oss. Button tettet luken overraskende godt under pit-stopene, hvor vi så ut til å tape litt tid. Uansett, alt i alt var dette et veldig fint løp. Bilen var akkurat slik den skal være og jeg følte meg sikker på de harde dekkene mot slutten, sa Vettel.

Vettel liker ikke at den fantastiske sesongen nærmer seg slutten.

- Det er veldig deilig å se at laget fortsatt er sultent på suksess og vi elsker det vi driver med, sa den suverene verdensmesteren.

Kranglefanter McLarens 2008-mester Lewis Hamilton og Ferraris Felipe Massa kolliderte nok en gang. For sjette gang denne sesongen har de to kranglefantene ødelagt for hverandre. Brasilianske Massa ble straffet fordi han var skyld i kollisjonen. Senere måtte Massa bryte VM-runden.

-  Felipe bare kjørte på meg. Han ga meg ikke noe rom, fortvilte Hamilton over lagradioen.

Sammenlagt leder Vettel med 374 poeng, mens toer Button har 240. Alonso følger 13 poeng bak der igjen.

(NTB)