KLATREMESTER: Rafal Majka gjorde som på to av fjorårets Tour de France-dager og vant onsdagens etappe. Foto: Sebastien Nogier / Epa / NTB scanpix
KLATREMESTER: Rafal Majka gjorde som på to av fjorårets Tour de France-dager og vant onsdagens etappe. Foto: Sebastien Nogier / Epa / NTB scanpixVis mer

Dediserte seieren til kreftsyk lagkamerat

Klatrekongen fra i fjor slo tilbake i Tour de France.

VALLÉE DE SAINT-SAVIN/OSLO (procycling.no): Polske Rafal Majka vant den 11. etappen av Tour de France etter å ha kommet aleine til mål i Vallée de Saint-Savin.

Klatrespesialisten fra Tinkoff-Saxo hadde vært helt anonym i touren fram til onsdagens etappe, men har åpenbart spart på kreftene.

På dagens nest siste og tøffeste stigning, legendariske Col du Tourmalet, rykket Majka fra seks andre han satt i utbrytegruppe med.

- Jeg hadde ikke valgt ut denne etappen før touren. Men jeg visste det kom til å bli hardt og dette er Tourmalet. Jeg liker dette været, når det er varmt som i dag, smilte Majka i seiersintervjuet vist på TV 2.

- Denne seieren var for lagkameratene mine, Ivan Basso som dessverre måtte reise hjem og Daniele Bennati som måtte bryte i dag, i tillegg til familien min, tilføyde etappevinneren.

Basso forlot Tour de France for to dager siden da en legesjekk påviste at han var rammet av testikkelkreft.

Froome fem minutter bak 
Dan Martin (Cannondale-Garmin) og Serge Pauwels (MTN-Qhubeka) forsøkte å hente inn polakken på vei ned fra Tourmalet, men måtte nøye seg med henholdsvis andre- og fjerdeplass. Emanuel Buchmann (Bora-Argon 18) kapret tredjeplassen.

Ingen av disse var truende for de best plasserte i touren sammenlagt. Sky-kaptein Chris Froome forsvarte sammenlagtledelsen uten problemer. Han tapte over fem minutter til Majka på etappen, uten at det var farlig for mannen i gult. Alle de andre sammenlagtfavorittene havnet nemlig minst like langt bak.

Rafal Majka er samme mann som vant klatretrøya i fjorårets Tour de France. Da fikk han også med seg to etappetriumfer, en andreplass og en tredjeplass.

Råkjør fra start
For første gang i denne touren lyktes det for en rytter i brudd å komme først til mål. Men å komme seg avgårde fra hovedfeltet var ingen enkel oppgave, mildt sagt.

Mens det ble mål snitthastigheter opp mot 50 kilomter i timen(!) på rytterne i det kuperte terrenget innledningsvis, forsøkte Edvald Boasson Hagen og tre andre å få et skikkelig tidlig forsprang.

Avstanden for nordmannen og bruddkompisene nærmet seg minuttet da lag bak i feltet satte i gang en voldsom jakt.

Cannondale-Garmin og Lampre var helt klart ikke fornøyd med å ikke være med lengst framme. Og med sterke syklister som Michal Kwiatkowski (Etixx-Quick Step), Lieuwe Westra (Astana) og Bob Jungels (Trek) med seg i brudd, ble det umulig for Boasson Hagen å kjempe imot et hovedfelt som jaget intenst.

Den norske MTN-profilen kom til slutt i mål 31.21 minutter etter dagens bestemann. Alexander Kristoff syklet over streken ytterligere et drøyt minutt seinere. Begge var godt innenfor tidsgrensa for å kunne fortsette touren.

Mannefall
Heller ikke de neste bruddforsøkene etter Boasson Hagens angrep lyktes med å opparbeide seg en luke.

Hardkjøret bidro til at en rekke ryttere valgte å bryte Tour de France i løpet av dagen. Lampre-kaptein Rui Costa, Rein Taaramäe (Astana), Daniele Bennati (Tinkoff-Saxo), Dominik Nerz (Bora-Argon 18), Johan Vansummeren og Ben Gastauer (begge Ag2r) forlot rittet uten å fullføre. Sykdom, skader og formsvikt har preget flere av dem i flere dager.

Først da Rafal Majka og Thomas Voeckler (Europcar) prøvde seg, fikk etter hvert sju ryttere danne bruddet som fikk et ordentlig forsprang. Dette skjedde etterkant av dagens tredje kategoriserte stigning, tredjekategorien Côte de Mauvezin.

Majka, Pauwels, Voeckler, Emmanuel Buchmann (Bora-Argon18), Julien Simon (Cofidis), Steve Morabito og spurteren Arnaud Démare (begge FDJ) fikk rundt sju minutter ned til de øvrige. Før det velkjente Tour de France-fjellet Col d'Aspin (førstekategori) fikk gruppa selskap av Dan Martin (Cannondale-Garmin).

Opp mot etappens virkelig store klatretest til Col du Tourmalet (utenfor kategori), rykket Rafal Majka fra de andre i bruddet.

Verken de tidligere bruddkameratene eller restene av hovedfeltet hadde mulighet til å hente inn polakken. Over Tourmalet skilte det 5.35 sekunder opp til Majka for sammenlagtfavorittene.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no.