Dediserte sølvmedaljen til homofile venner i protest mot Russlands «homo-lov»

- Jeg vil gjøre det jeg kan, så lenge jeg ikke blir arrestert.

FORKJEMPER: Nick Symmonds er den første av utøverne under sommerens VM i Moskva som kritiserer den kontroversielle homoloven på russisk jord. Foto: REUTERS/Denis Balibouse
FORKJEMPER: Nick Symmonds er den første av utøverne under sommerens VM i Moskva som kritiserer den kontroversielle homoloven på russisk jord. Foto: REUTERS/Denis BalibouseVis mer

(Dagbladet): Tidligere i år ble det vedtatt en mildt sagt kontroversiell lov i Russland.

Loven forbyr all omtale av homoseksualitet og gjør det straffbart å vise sin seksualitet offentlig.

Nå tar den første av utøverne under sommerens friidretts-VM bladet fra munnen, og kritiserer den nye lovgivningen på russisk jord.

- Jeg vil gjøre det jeg kan Den amerikanske mellomdistanseløperen Nick Symmonds, sa i et intervju etter å ha tatt sølv på 800 meter at han ville dedisere medaljen til sine homofile venner hjemme i USA.

- Så mye som jeg kan snakke om det, mener jeg at alle mennesker er likeverdige som Gud skapte dem, sier 29-åringen ifølge Reuters.

- Uansett om homo- eller heterofil, hvit eller svart, fortjener du de samme rettighetene. Jeg vil gjøre det jeg kan for å kjempe for denne saken, så lenge jeg ikke blir arrestert, sier han.

Symmonds har også tidligere gjort det klart hva han synes om den nye loven. Den 6. august snakket han om sine synspunkter i magasinet Runner's World, men sa da at han ikke ville kritisere vedtaket mens han er i Russland av respekt for vertslandet.

- Jeg respekterer Russlands evne til å lede sitt folk, men jeg er uenig i lovene deres.

Loven gjelder Loven, som ble signert av Vladimir Putin i juni, har også skapt kontroverser med tanke på vinterens OL i Sotsji.

TALTE: Vladimir Putin holdt en tale under åpningen av friidretts-VM i Moskva. I juni signerte han den kontroversielle loven som forbyr all omtale av homoseksualitet. Foto: REUTERS/Mikhail Klimentyev/RIA Novosti/Kremlin
TALTE: Vladimir Putin holdt en tale under åpningen av friidretts-VM i Moskva. I juni signerte han den kontroversielle loven som forbyr all omtale av homoseksualitet. Foto: REUTERS/Mikhail Klimentyev/RIA Novosti/Kremlin Vis mer

Den internasjonale olympiske komité (IOC) sa i forrige uke at de vil ha en klarifisering før de tar et offisielt standpunkt, men møter sterk kritikk fra en rekke bevegelser som mener at lekene bør boikottes fullt og helt.

IOC sa den gang at de hadde mottatt forsikringer om at loven ikke ville bli håndhevet under lekene, men på mandag kom kontrabeskjeden om at alle utøverne i alle fall er underlagt deler av loven.

Den aktuelle delen av loven skal være at det ikke er lov å promotere ikke-tradisjonell seksuell adferd blant mindreårige.

Sotsji-OL står dermed i fare for å bli husket som «Homo-OL» allerede lenge før det har begynt.

GRATULERER: Symmonds gratulerer gullvinneren Mohammed Aman fra Etiopia etter målgang på 800 meter. Foto: REUTERS/Dylan Martinez
GRATULERER: Symmonds gratulerer gullvinneren Mohammed Aman fra Etiopia etter målgang på 800 meter. Foto: REUTERS/Dylan Martinez Vis mer