Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Nytt tap for fotballandslaget

Defensiv trygghet er helt nødvendig – Mats Møller Dæhli på benken er direkte unødvendig

Da Norge bare var sekunder unna å få til noe som kunne føres til pluss så glapp selvfølgelig det også. 2017 har ikke vært veldig mye bedre enn foregående år.

PÅ BENKEN: Mars Møller Dæhli fikk tjue minutter mot Slovakia. Han fortjener mer. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
PÅ BENKEN: Mars Møller Dæhli fikk tjue minutter mot Slovakia. Han fortjener mer. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Slovakia-Norge 1–0 (0–0)

SÅ KLARTE VI ikke det heller. Å ro hjem et ålreit borteresultat i årets siste landskamp. Det siste som skjedde i Trnava var Slovakias seiersmål, scoret mot et norsk forsvar i dønn balanse. Og med det forsvant også det eneste som var skikkelig positivt i denne kampen, Norges defensive trygghet i 92 minutter og 20 sekunder.

Det summerer egentlig sesongen.

Du må være NFF-ansatt for å kunne hevde at den har vært framgangsrik.

FIRE MÅLSJANSER IMOT er riktignok ikke urovekkende mot Slovakia borte, i hvert fall ikke når du har en keeper som Rune Almenning Jarstein i mål. Null målsjanser den andre veien er derimot skremmende. For selv om det defensive fokuset som handler om struktur, balanse, aggressivitet og duellkraft har førsteprioritet kan det ikke være sånn at spillet med ball får seile sin egen sjø.

For Norge herrer A må det være et minimumskrav at man evner å ha to tanker i hodet samtidig.

DET HADDE VI ikke denne kvelden. Vi var faktisk ikke i nærheten. En heading fra Alexander Søderlund med mange spillere mellom han og målet var det nærmeste vi kom. Den traff selvfølgelig også en av de spillerne. Og ut over det hadde vi ingenting bortsett fra en rekke dårlige innlegg og enda flere lange innkast til motstanderne.

LARS LAGERBÄCK VALGTE fysikk foran noe annet til denne kampen. Jeg kjøper den, men jeg kjøper ikke at Mats Møller Dæhli ble offer for denne prioriteringen. Jeg mener, mot Makedonia fikk han en omgang og var en av særs få spillere som kom ut med godkjent. I tillegg forteller historien hans på 20 landskamper at han med et par unntak aldri spiller en dårlig landskamp, snarere tvert imot, han er nesten alltid god. I denne kampen fikk han 20 minutter i et lag som allerede var ødelagt og som ble stadig dårligere.

Mats Møller Dæhli fortjener mer enn det.

Norge fortjener mer enn det.

Saken fortsetter under lenken.

SÅ LENGE SLOVAKIA varmet opp så Norge ut som et fotballag som kunne reise kjerringa etter fiaskoen i Skopje sist lørdag. Det første kvarteret var vi gode i den forstand at vi var revansjesugne og aggressive i presset. På den måten vant vi ballen gunstig ved flere anledninger. For selv om vi ikke skapte mulighetene man trenger for å vinne fotballkamper så skaffet vi oss i hvert fall muligheter til å skape noe offensivt.

Det var mye bedre enn sist lørdag.

Altså framgang.

MEN JEG SITTER med en følelse av at det meste hadde med Slovakias inngang til kampen å gjøre. Det tok dem et kvarter å bli varme i trøya. Etter det eide de ballen uten å plage et balansert norsk forsvar for mye. Og da er vi tilbake til det som på fotballspråket og på tvers av grensene heter "international friendlies".

Ubrukelig, kjedelig og nesten uinteressant som konkurranseprodukt.

SLOVAKIA-NORGE GÅR derfor inn i historien som enda et bevis på hvorfor UEFA har utviklet sin tredje internasjonale liga, Nations League. Den kan ikke komme fort nok. Først skapte de Champions League (1992) – tidenes format og gullgruve i internasjonal fotball. I 2009, fordi UEFA-cupen trengte en ansiktsløftning, kom Europa League over samme lest som Champions League. Også det en formidabel suksess. Og derfor er det ingen grunn til å tvile på at også Nations League vil bli et bra format, UEFA vet å utvikle og foredle det vakre spillet.

Treningskamper, og det blir jo enda verre for oss nordmenn når Norge ser ut som de gjør, tilhører snart fortida.

Det er egentlig nok nå.

Vi orker ikke mer.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!