Amnesty-topp reagerer:

- Definisjonen av sportsvasking

John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty International, reagerer på onsdagens uttalelse fra Erling Braut Haaland.

ORDKNAPP: Erling Braut Haaland fikk spørsmål om Manchester City-eierne. Foto: Nina Hansen Vis mer
Publisert

- Erling Braut Haaland kalte journalistens beskrivelse som en «drøy uttalelse». Det var den ikke. Dermed blir hans uttalelse en del av emiratiske myndigheters prosjekt med Manchester City, skriver John Peder Egenæs til Dagbladet.

Egenæs uttalelse kommer etter at Erling Braut Haaland ble spurt om de omdiskuterte eierne til Manchester City på onsdagens pressekonferanse.

Den engelske storklubben eies av visestatsminister i Abu Dhabi i De forente arabiske emirater, Sheikh Mansour, og beskyldes for brudd på menneskerettigheter.

- Jeg har aldri møtt dem, så jeg kjenner dem ikke sånn. Det er ganske kraftige beskyldninger du kommer mot dem der. Når du sier det på den måten, kan jeg ikke annet enn å ikke si så mye om det. Jeg synes det blir litt for drøye ord der, svarte Haaland på spørsmålet fra NRK.

Like etter pressekonferansen kom Amnesty Norge med følgende melding på Twitter:

- Nei, Erling Haaland, beskrivelsen av menneskerettighetsbruddene Manchester City-eierne er ansvarlige for er på ingen måte «for drøy». Regimet i De forente arabiske emirater, som i praksis eier City, står bak omfattende og alvorlige menneskerettighetsbrudd.

FORKLARER: Generalsekretær Jon Peder Egenæs forklarer Amnesty Norges melding. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
FORKLARER: Generalsekretær Jon Peder Egenæs forklarer Amnesty Norges melding. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer

Til Dagbladet forklarer John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty International, at de bevisst ikke har kritisert enkeltutøvere for klubbvalg eller mangel på uttalelser om situasjoner i land der mesterskap avvikles.

- Grunnen til at vi reagerte på Haalands svar på pressekonferansen er at han indirekte uttalte seg om menneskerettighetssituasjonen i Emiratene.

- Ved å hevde at journalistens beskrivelse av situasjonen i Emiratene er for drøy, sier Haaland det myndighetene i Emiratene ønsker. Han sier indirekte at situasjonen ikke er så ille når det gjelder menneskerettighetene. Det er jo definisjonen av sportsvasking, skriver Egenæs videre.

LER: Erling Braut Haaland får spørsmål om hvem som er tidenes beste norske fotballspiller. Vis mer

På onsdagens pressekonferanse svarte landslagssjef Solbakken også på spørsmålet Haaland fikk om eierne til Manchester City.

- Det jeg tenker der er at det er vanskelig å sette et stort ansvar på enkeltindivider i den sammenhengen der. Manchester City er godkjent av Premier League, og hvor grensa går for alt det, er helt umulig, sa han og fortsatte:

- Jeg syns dette er et mye større spørsmål enn at enkeltindividet, om det er Pep Guardiola, Kevin De Bruyne eller Erling Haaland som skal stå til ansvar for den delen. Det er et mye større spørsmål enn at enkeltindividet skal stå til ansvar for det, fordi da blir det uoversiktlig og det blir nesten umulig å leve et normalt liv.

Dagbladet har søkt Norges Fotballforbund om tilsvar på Egenæs' uttalelser. Mediesjef Morten Skjønsberg svarte at Ståle Solbakken er disponibel for spørsmål torsdag. Alfie Haaland har ikke svart på Dagbladets henvendelser.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer