- Definitivt det beste målet jeg noensinne har scoret

Rooneys brasseperle la Citys gullhåp i ruiner.

DRØMMESCORING: Med en soleklar kandidat til årets mål sendte Wayne Rooney Manchester City hjem med et gullhåp i ruiner.>Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/ANDREW YATES
DRØMMESCORING: Med en soleklar kandidat til årets mål sendte Wayne Rooney Manchester City hjem med et gullhåp i ruiner.>Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/ANDREW YATESVis mer

(Dagbladet): Manchester United - Manchester City 2-1.

Han fikk den morbide beskjeden: «Gå til City, og du er en død mann!» da diskusjonene om hans United-framtid sto på som verst. I dag brassesparket Wayne Rooney seg tilbake i United-fansens hjerter med et brassespark som var «den hvite Pelé» verdig mot nettopp Manchester City.

Med øynene målrettet på ballen siden den forlot foten til Nani, timet han opphoppet mellom Vincent Kompany og Micah Richards perfekt, før han på akrobatisk vis hamret ballen opp Joe Harts lengste kryss. City-keeperen ble stående plantet med begge bein på streken, og ble passiv tilskuer til den soleklare kandidaten til årets mål.

- Det beste målet som noensinne er scoret i Manchester-derbyet, utbrøt tidligere City-spiller Uwe Rösler i TV 2s studio etter kampen.

Første siden skoledagene Rooney selv setter også scoringen i en historisk kontekst, men kun for sin egen del.

- Defintivt det beste målet jeg noensinne har scoret, sier Rooney til BBC.

- For å være ærlig har man ikke tid til å tenke. Jeg prøvde bare å komme meg i riktig posisjon for Nanis innlegg. Ni av ti ganger går de forsøkene over tverrliggeren. I dag gikk den heldigvis inn, sier han,  og må måtte lete langt tilbake i hukommelsen for å finne sist han scoret et lignende mål.

FRELSERFEIRING: Med utstrakte armer mottok Wayne Rooney lagkameratenes hyllest etter perlescoringen.Foto: SCANPIX/REUTERS/Darren Staples
FRELSERFEIRING: Med utstrakte armer mottok Wayne Rooney lagkameratenes hyllest etter perlescoringen.Foto: SCANPIX/REUTERS/Darren Staples Vis mer

- Det må ha vært mens jeg ennå gikk på skolen. Dette er første gang jeg har scoret med et brassespark siden jeg ble profesjonell fotballspiller, sier Rooney til Sky Sports.

Målet var ikke bare vakkert. Det var viktig. Og overveldende for enkelte:

- Jeg har aldri sett noe lignende. Et overveldende mål, sier United-manager Alex Ferguson.

Traff med byttene Manchester City-manager Roberto Mancini fikk nemlig fullklaff med sine taktiske disposisjoner i annen omgang, og innbytterne Shaun Wright-Philips og Edin Dzeko regisserte en scoring som gikk via ryggen til David Silva og i mål halvveis ut i annen omgang.

Det var en scoring som utlignet ledelsen Nani hadde gitt hjemmelaget like før pause på vakkert vis.

Wayne Rooney ville det imidlertid annerledes, og sørget for avgjørelsen med kampens store høydepunkt 12 minutter før slutt i et tett og intenst, men sjansefattig byderby.

Overraskende offensivt Mancini forsikret millioner av TV-seere verden over om at det var viktigere å vinne byderbyet mot Manchester United enn å unngå tap i intervjuet med Sky Sports før kampstart.

Da hans 11 utvalgte inntok erkerivalens festning av en hjemmebane, viste de fra første fløytestøt at Mancini hadde til hensikt å holde ord, selv om flere skeptikere har beskyldt ham for en altfor defensiv tilnærming i storkampene.

ISKALD: Med et smart løp, lekker førstetouch og en iskald avslutning, ga Nani Manchester United ledelsen like før pause.Foto: SCANPIX/REUTERS/Darren Staples
ISKALD: Med et smart løp, lekker førstetouch og en iskald avslutning, ga Nani Manchester United ledelsen like før pause.Foto: SCANPIX/REUTERS/Darren Staples Vis mer

Gjestene møtte vertene overraskende høyt og agressivt i banen, og det uten terrieren Nigel De Jong som den vante sikringen i midtbaneleddet. Allerede etter tre minutter kunne og burde den friske satsningen gitt resultater for et angrepsvillig City-lag.

Kjempemiss Trekløveret David Silva, Yaya Touré og Carlos Tevez kombinerte førstenevnte nydelig aleine med Edwin van der Sar.

At vinkelen ble småspiss og United-keeperen gjorde åpningen liten for den eminente spanjolen var formildende omstendigheter.

Likevel: Fra tre meters hold skal ballen sitte mellom stengene, uansett.

Storspillende stoppere City fortsatte i samme freidige spor, men United lot seg ikke lure like enkelt i midten, selv om bortelaget slapp tidvis enkelt til på kantene. Både Nemanja Vidic og Rio Ferdinand-erstatter Chris Smalling temmet Carlos Tevez i store deler av kampen.

I den andre enden av banen frustrerte en strålende Vincent Kompany Wayne Rooney, og selv ikke et gult kort stoppet den elegante belgieren fra å spille sitt vanlige spill.

Faktisk gikk det en halvtime før hjemmelaget skapte noe av farlighet da Ryan Giggs fant Darren Fletcher på bakre stolpe. Skotten var sterkt delaktig i fjorårsklassikeren med sine to hodescoringer, men i dag satt det ene forsøket han fikk, rett på Hart.

Åpnet opp Drøyt fem minutter før pause, endret imidlertid kampen karakter. Edwin van der Sars distributøregenskaper blir vanskelig å erstatte når han legger opp etter sesongen, noe man fikk nok et eksempel på da han klinket ballen opp på hodet til Wayne Rooney 50 meter unna.

Rooney slo Lescott i duellen og fikk stussen videre til Ryan Giggs, som nærmest skjøt ballen inn i bakrom der Nani hadde revet seg løs fra oppasser Pablo Zabaleta. Førsteouchen var utsøkt og andretouchen la til rette for en kontrollert avslutning til side for Hart.

SLO TILBAKE: Edin Dzeko gjorde krav på scoringen, men det var David Silva som var sist på Citys utligning.Foto: SCANPIX/AP Photo/Jon Super
SLO TILBAKE: Edin Dzeko gjorde krav på scoringen, men det var David Silva som var sist på Citys utligning.Foto: SCANPIX/AP Photo/Jon Super Vis mer

United var i ledelsen, og med det fulgte et klarere initiativ i oppgjøret. City virket plutselig litt rådville, men da Mancini erstattet Aleksandar Kolarov med Shaun Wright-Phillips og James Milner med Edin Dzeko, begynte det igjen å skje ting framover på banen.

Halvveis ut i omgangen fant Wright-Phillips en godt innpakket Dzeko i feltet, og bosnieren fikk avsluttet. I ryggen på David Silva, og i mål.

Én på 27 City har imidlertid en dårlig statistikk på Old Trafford, som skulle bli enda verre etter ettermiddagens møte da Rooney ble matchvinner:

2-1 seieren i 2008, er Citys eneste trepoenger i ligasammenheng borte mot byrivalen på 27 forsøk.

Bedre blir det ikke av at de nå er åtte poeng bak United i kampen om det første ligagullet siden 1968 - med én kamp mer spilt.

STOR MISS: Edwin van der Sar gjorde det han kunne for å stoppe David Silva, og spanjolen satte ballen svakt utenfor.Foto: SCANPIX/REUTERS/Darren Staples
STOR MISS: Edwin van der Sar gjorde det han kunne for å stoppe David Silva, og spanjolen satte ballen svakt utenfor.Foto: SCANPIX/REUTERS/Darren Staples Vis mer