Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Eliteserien

Deila: - Min egen karriere som spiller ble en ulempe i Celtic

- Jeg hadde gjort en bedre jobb hvis jeg hadde vært proff i utlandet, sier Vålerenga-bossen. 

SKAL SKAPE STORHET I OSLO: Ronny Deila forsøker å bygge opp et storlag i Vålerenga. Fredag kveld ble Aalesund slått 1-0. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix
SKAL SKAPE STORHET I OSLO: Ronny Deila forsøker å bygge opp et storlag i Vålerenga. Fredag kveld ble Aalesund slått 1-0. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

VALLE (Dagbladet): To gull på to sesonger: Det ble fasiten i serien for Vålerenga-trener Ronny Deila da han var i Celtic. Likevel var det ikke nok. Klubben ville at 41-åringen skulle føre den til Champions League, noe han mislyktes med.

Sett i ettertid innrømmer Deila at han kom til den skotske storklubben med en ulempe. Hans egen spillerkarriere strakk seg aldri lenger enn til norsk fotball.

- Jeg hadde nok gjort en bedre jobb i Celtic hvis jeg hadde vært proff i utlandet, innrømmer han overfor Dagbladet.

- Da hadde jeg kjent kulturen. Hvis jeg for eksempel hadde vært i Liverpool, ville jeg kjent nivået og spillestilen på en annen måte. Det var en ulempe for meg at jeg ikke hadde vært ute før.

På stoltheten løs

Deila forsøker nå å skape et storlag av Vålerenga. Fredag kveld ble Aalesund slått 1-0 på Color Line Stadion. Men han legger ikke skjul på at det som skjedde i Celtic - fra 2014 til 2016 - har gått på stoltheten løs.

FIKK TRØBBEL: Ronny Deila klarte aldri å få Celtic inn i Champions League. Det ble hans bane i klubben. Foto: NTB Scanpix
FIKK TRØBBEL: Ronny Deila klarte aldri å få Celtic inn i Champions League. Det ble hans bane i klubben. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- De tre første månedene er det verste jeg har vært med på, sier han, og sikter til at klubben røyk ut av Champions League to ganger.

Dagbladet sitter med Deila i kantina på treningsfeltet Valle i Oslo. Vi kommer inn på John Arne Riise og hans muligheter for å lykkes som trener. Mannen med 110 landskamper for Norge har signalisert store ambisjoner på området.

- Han har mye erfaring som spiller og har god fotballforståelse. Det er 30 prosent av jobben. De resterende 70 prosent dreier seg om ledelse, pedagogikk og psykologi. Der er han fersk. Det er der han må sette inn kreftene sine.

Deila fortsetter:

- Det er ikke sikkert at du blir en god trener selv om du har vært en god fotballspiller. Men det er et positivt supplement til trenerjobben. Jo høyere nivå du har vært på, jo bedre er det. Jeg hadde nok gjort en bedre jobb i Celtic hvis jeg var proff.

Manglet tempo

Deila huskes først og fremst som forsvarsspiller i Odd. Men han spilte også for Urædd, Viking og Strømsgodset. Han fikk ingen kamper for A-landslaget.

- Hvorfor ble du aldri en bedre spiller?

- Fordi jeg manglet tempo til å ta det neste steget. Jeg ofret ikke nok.

- Og som trener?

- Som trener har jeg ofret alt. Jeg er mye mer bevisst på det jeg driver med nå. Jeg er et større trenertalent enn fotballtalent.

Akilleshælen

Deila overtok etter Kjetil Rekdal i fjor høst. Foreløpig er laget et stykke unna serieleder Rosenborg. Men Deila lover at Vålerenga skal bli et stabilt topplag innen tre-fire år.

- Hvor trykker skoen?

- Det er det etablerte angrepsspillet som har vært akilleshælen så langt. Vi hadde litt trøbbel defensivt til å begynne med. Men det føler jeg sitter brukbart nå. Vi må spille lag lavere enn det vi har gjort hittil, erklærer Deila.