PÅ VEI MOT SERIEGULLET: Ronny Deilas første sesong i Celtic ender med suksess, men underveis har Deila lært mye om både kulturforskjeller og vinnermentalitet. 

Foto: Jo Straube / Dagbladet
PÅ VEI MOT SERIEGULLET: Ronny Deilas første sesong i Celtic ender med suksess, men underveis har Deila lært mye om både kulturforskjeller og vinnermentalitet. Foto: Jo Straube / DagbladetVis mer

Deila: - Vinnermentaliteten her er bedre enn i Norge

Celtic-sjefen om kulturforskjellene.

(Dagbladet): Å si at Ronny Deila tok Celtic og Glasgow med storm vil vel være en mild overdrivelse, men etterhvert som den skotske sesongen har forløpt Ronny og Celtics vei har vinden i Deilas rygg blitt stadig sterkere.

Til tross for det bitre semifinaletapet i FA-cupen kommer etter alle skotske solemerker Deila til å sitte igjen med to troféer denne sesongen. Ligacupen er allerede vunnet, og med tre poeng hjemme mot Dundee i kveld er seriemesterskapet også nesten i boks.

Ikke så verst for den første norske manageren som beholder jobben en hel sesong i britisk fotball.

Kulturkrasj
Men suksessen har ikke kommet gratis for Deila heller. Champions League-exiten og vareriende resultater i starten var tøffe å svelge for både klubb, fans og den skotske pressen.

På pressekonferansen før Dundee-kampen i går fortalte Deila litt om utfordringene han sto og står overfor i Skottland.

- Kulturen er totalt forskjellig fra det jeg er vant til, det er mye mer resultatbasert her, og presset er mye tøffere. Det vet spillerne også, sa Deila ifølge STV.

For Deilas del har det handlet om trygghet. For seg selv, når det gikk tungt, men ikke minst overfor spillerne hvis prestasjoner til syvende og sist avgjør Deilas framtid i klubben.

- Hvis du ikke har støtte fra dem som er over deg i systemet, hvis du føler deg utrygg hele tida, kommer du aldri til å nå ditt potensiale. Det samme gjelder for meg, hvis jeg gjør mine spillere usikre blir de redde for å gå på banen, og da vil de heller ikke utvikle seg, sier Deila.

Bedre vinnermentaltitet
Derfor var det avgjørende for Ronny å vri det skotske fokuset over fra at alt var greit bare man vant, til at man skulle vinne og utvikle seg.

- Ja, det er viktig å vinne kamper, men vi vet at vi er nødt til å tenke på hvordan vi skal vinne kamper også, om vi skal ha progresjon.

Bakgrunnen for at Deila ble spurt om disse tingene, er en video fra Ronnys foredrag for Attføringsbedriftene i Norge. Foredraget ble filmet og en tekstet versjon på Youtube har gått sin seiersgang i Skottland den siste uka.

Likevel er det en helt avgjørende forskjell mellom Celtic og Strømsgodset som blir mer og mer synlig for nordmannen. En faktor som trolig gir ham grunn til å sprette en boks med Irn-Bru på Celtic Park i kveld.

- Vinnermentaliteten i denne klubben er bedre enn den jeg var i i Norge.