<strong>UTFORDRING:</strong> Ronny Deila er helt avhengig av å ha noe å strekke seg etter i klubbene han trener. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix
UTFORDRING: Ronny Deila er helt avhengig av å ha noe å strekke seg etter i klubbene han trener. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix Vis mer

Deila avslører hvorfor han sa han kjedet seg i Godset og valgte VIF: - Jeg måtte videre

Ronny Deila om den tøffe tiden i Celtic, om Vålerenga, Strømsgodset, Martin Ødegaard, hårete ambisjoner og sin ufødte datter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Ronny Deila blir Vålerengas nye trener fra 1. januar 2017. Det ble bekreftet på pressekonferansen på Valle Hovin 13. juli.

Klubbvalget kom overraskende på mange, ettersom suksesstrenren virket å være ferdig med norsk fotball da han ledet Strømsgodset til seriegull med begrensede ressurser og fikk det gigantiske treneransvaret i den skotske storklubben Celtic.

Deila uttalte i vår at begynte å kjede seg mot slutten av Godset-tiden. Han ble for komfortabel.

- Jeg dro fra Strømsgodset etter å ha vunnet ligaen fordi jeg begynte å kjede meg. I Celtic har jeg ikke kjedet meg, på ingen måte! Jeg har kommet meg ut av komfortsonen og vokst mye på det, sa Deila til The Scotsman.

Til Dagbladet utdyper 40-åringen det han ble sitert på i skotske medier og begrunner valget om å bli Vålerengas nye trener.

- Da vi tok gull med Godset, var det en milepæl. Det var et klimaks. Etter det gikk det mer på autopilot. Jeg ble for komfortabel. Utfordringen var ikke lenger stor nok. Da følte jeg at jeg måtte videre. Sånn har det vært hele karrieren, forteller Deila til Dagbladet.

<strong>NY UTFORDRING:</strong> Ronny Deila ser fram til å samarbeide med blant annet Kjetil Rekdal i Vålerenga. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
NY UTFORDRING: Ronny Deila ser fram til å samarbeide med blant annet Kjetil Rekdal i Vålerenga. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

- Jeg gikk jo også fra Europa League i Viking som spiller til Adeccoligaen og Godset. Folk lurte på hva i all verden jeg drev med, mimrer han.

- Jeg må presisere at jeg er kjempeglad i Godset og hadde noen fantastiske år der. Men Godset trenger meg ikke lenger. I tillegg trenger jeg en ny utfordring, sier Deila.

- To tøffe år i Skottland

Utfordrende klubbvalg har blitt en gjennomgangsmelodi for Deila. Det gjorde han som spiller, og det gjør han nå som trener. Suksesstreneren er avhengig av store utfordringer om han skal bli tilstrekkelig motivert.

- Det er derfor jeg valgte Vålerenga. Det er en klubb som har underprestert i mange år. Mange har prøvd seg på jobben, men nesten alle har mislyktes. Det er det som driver meg. Jeg vil snu en trend og bygge et lag, forteller Deila.

Utfordringen minner om den han startet med i Strømsgodset, hvor han fikk drammenserne fra nedre halvdel til seriegull. I Celtic var det stikk motsatt. Der var det alt å tape. Bare seirer og titler var godt nok. Deila innrømmer at det enorme presset var slitsomt. Likevel har han valgt en ny klubb med massivt press.

- Det har vært to tøffe år i Skottland. Vålerenga er en stor utfordring, men det kan ikke sammenlignes med jobben i Celtic. Å komme til en så stor klubb som norsk trener, er den ultimate utfordringen. Presset var enormt, og alt var nytt. Norsk fotball kjenner jeg mye bedre, både spillermarkedet, kulturen, språket og mekanismene rundt.

- Her har jeg en mye større trygghet. Jeg er glad for at jeg nå vet jeg hva jeg skal jobbe mot, sier den tidligere Strømsgodset og Celtic-treneren.

<strong>FOR KOMFORTABEL:</strong> Ronny Deila ble for komfortabel etter suksessen som Strømsgodset-trener. Foto: ARNT E. FOLVIK
FOR KOMFORTABEL: Ronny Deila ble for komfortabel etter suksessen som Strømsgodset-trener. Foto: ARNT E. FOLVIK Vis mer

- Sterke personligheter er bra

Når Deila blir VIFs nye hovedtrener, går Kjetil Rekdal over i en rolle som klubbens sportslig administrative leder. Mange er skeptiske til at to så sterke personligheter skal samarbeide. Deila er ikke bekymret, tvert imot.

- Sterke personligheter er bra. Det er bedre med to kompetente fotballhoder enn ett. Jeg er også vant til å jobbe med sterke personligheter, som Jostein Flo i Godset. Og i Celtic var det i hvert fall sterke personligheter jeg jobbet med. Vi var et sterkt, lojalt team. Det handler om å ha sterke verdier, men også ydmykhet og være nysgjerrig, forteller Deila.

Han får lønn fra 1. oktober og kommer til å planlegge VIFs framtid sammen med Rekdal i høst, selv om han ikke tar over trenerjobben før 1. januar.

- Når kan vi forvente at Vålerenga vinner de trofeene du har satt deg et mål om?

- I et 3-5 års perspektiv bør det være mulig. Vi må ha ambisjoner, både trenere og spillere. Jeg er fortsatt veldig ung som trener og vil trene en stor klubb i utlandet igjen en dag. Ingen klubber vil ha en trener uten ambisjoner. Sånn er det med spillerne også.

<strong>AMBISJONER:</strong> Ronny Deila håper spillerne er like ambisiøse som ham selv. Foto: NTB Scanpix
AMBISJONER: Ronny Deila håper spillerne er like ambisiøse som ham selv. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Spillerne mine skal søke seg til Barcelona

Han håper spillerne har hårete mål.

- Jeg vil at spillerne mine skal søke seg mot Barcelona. De må ha ambisjoner om å bli så gode som det er mulig å bli. Det verste som kan skje er at man ikke lykkes, men ambisjoner må man i hvert fall ha.

Han har fått fram mange gode talenter og håper å gjøre det samme i Vålerenga. Samtidig har han et råd til sin tidligere elev Martin Ødegaard.

- Martin går en veldig god skole i Real Madrid. Han er fortsatt et av Europas største fotballtalenter og er bare 17 år. Det blir etter hvert viktig å finne en passende klubb han kan lånes ut til, gjerne i Spania, slik at han får kamptrening på et passende nivå, mener Deila.

Før Deila går inn i sin nye jobb, venter et enda større høydepunkt: 40-åringen skal bli pappa igjen og få en datter i september.

- Det gleder jeg meg veldig til. Det blir stort, sier Deila.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer