DEILAS LØSNINGER LEVER: Ronny Deila hadde enorm suksess med Strømsgodset før han forsvant til Skottland og Celtic. Nå har Bjørn Petter Ingebretsen fått drammensklubben på beina, ved å sverge til Deilas suksessprinsipper. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix
DEILAS LØSNINGER LEVER: Ronny Deila hadde enorm suksess med Strømsgodset før han forsvant til Skottland og Celtic. Nå har Bjørn Petter Ingebretsen fått drammensklubben på beina, ved å sverge til Deilas suksessprinsipper. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB ScanpixVis mer

Deila er fortsatt med på Strømsgodsets treninger

Tre borteseirer i Europa på samme kveld er sjelden kost. Den Strømsgodset vant i Tsjekkia er best av alle.

(Dagbladet): FOR TO ÅR siden tapte Strømsgodset 2-5 over to kamper for et ganske middels tsjekkisk lag ved navn FK Jablonec. Det var meget skuffende, nesten pinlig. I går snudde de 0-1 til 2-1 borte mot Mlada Boleslav, et mye bedre tsjekkisk lag. Og selv om det skal spilles 90 minutter i Drammen i neste uke er det ikke lenger veldig vanskelig å se Godset i Europa League-kvalifiseringens tredje runde.

Det skyldes først og fremst at laget er blitt seg selv likt.

DA DAVID NIELSEN overtok Strømsgodset ville han sette sitt eget preg på laget. I fjor høst lyktes han delvis fordi hypen og gleden var så enorm rundt Martin Ødegaards suksess i Tippeligaen. Folk flest var mer opptatt av guttungen enn laget som sådan. Men i vår, med Martin Ødegaard i Real Madrid, var Strømsgodset plutselig bare Strømsgodset igjen. Og da var ikke David Nielsens prøving og feiling med formasjoner og spillestil i nærheten av å levere som ønsket.

DET SÅ SELVFØLGELIG Bjørn Petter Ingebretsen som overtok det sportslig ansvaret på prøve etter ti år i klubbens trenerteam. Samtidig visste han hva som skulle til for å snu det. For svarene lå jo der - det var bare å hente fram løsningen og iverksette kjente bevegelsesmønstre.

Det var derfor klubben og David Nielsen inngikk avtalen om at nok var nok.

BJØRN PETTER INGEBRETSEN har tatt Strømsgodset tilbake til den spillestilen Ronny Deila formet og utviklet på Marienlyst (sammen med BPI). Eller for si det på en annen måte; han har gitt Godset identiteten tilbake. For da BPI overtok var spillerne stort sett de samme som da Ronny Deila dro til Celtic.

SUKSESS: Bjørn Petter Ingebretsen har gjort alt riktig med Strømsgoset så langt - fordi han har iverksatt en gammel suksessløsning. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB Scanpix
SUKSESS: Bjørn Petter Ingebretsen har gjort alt riktig med Strømsgoset så langt - fordi han har iverksatt en gammel suksessløsning. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB Scanpix Vis mer

Det var relasjonene og den helt nødvendige samhandlingen som manglet.

GUSTAV WIKHEIM HAR fått både trygghet og full tillit under BPI og var strålende da Strømsgodset løftet seg i Tsjekkia. Ikke bare fordi han hadde målgivende pasninger til Thomas Sørums 1-1 og Bassel Jradis seiersmål. Men fordi han utfordrer så ofte han kan fra sin kantposisjon, og i tillegg kommer seg inn i boksen for avslutninger. Og når du sper et par meget vellykkede spillerbytter inn i den miksen (Thomas Lehne Olsen for Thomas Sørum på topp og Bassel Jradi for Petter Vaagan Moen som indreløper) sitter du ikke igjen med coaching i verdensklasse.

Men med en trener som vet hvem og hva som funker for laget han trener.

ODD OG ROSENBORG gjorde torsdagskvelden fullkommen med sine borteseirer i Irland og på Island. Olivier Occéan feide inn to mot Shamrock Rovers i Odds andre bortekamp på rad uten baklengsmål. Pål André Helland vant for Rosenborg fra straffemerket mot KR Reykjavík. Og i dag ble tredje runde i kvalifiseringsspillet til Europa League trukket.

Jeg sier ikke at vi er der med tre lag.

Det ser bare sånn ut.