Deila ga sliten Johansen en tidlig høstferie

Og Godset-treneren tror stjerna har lært.

FIKK PAUSE: Dette var forrige gang Stefan Johansen hadde på seg fotballdrakt. Sliten og skuffet måtte han innse at landslagsdebuten endte i 2-4-tap. Foto: Vegard Grøtt / NTB Scanpix
FIKK PAUSE: Dette var forrige gang Stefan Johansen hadde på seg fotballdrakt. Sliten og skuffet måtte han innse at landslagsdebuten endte i 2-4-tap. Foto: Vegard Grøtt / NTB ScanpixVis mer

DRAMMEN (Dagbladet): Han kalte den karrierens viktigste uke, Stefan Johansen, i forkant av at han skulle møte Jablonec i Europa League (torsdag 8. august), Rosenborg i Tippeligaen (søndag 11.) og Sverige i privatlandskamp (onsdag 14.).

Ingen av de tre oppgjørene endte med seier. Mot Rosenborg fikk han til og med sesongens tredje gule kort. Det førte til karantene mot Lillestrøm i runde 20.

Eller en kjærkommen friperiode, om du vil.

- Det var godt. Jeg var oppe i Bodø og besøkte familien. Det var bare kos. Deilig! sier Johansen.

Spurte om fri
Han dro direkte til Nordlands fylkeshovedstad i etterkant av landslagsdebuten i Stockholm - en kamp hvor Johansen leverte en forferdelig feilpasning i forkant av 0-1 etter ett minutt, men seinere scoret Norges 2-2-mål.

- Han spurte om han kunne få noen dager og det syns jeg var helt riktig, forteller Strømsgodset-trener Ronny Deila.

- Ekstremt hardt
De ble enige om at Johansen skulle slutte seg til troppen igjen i forbindelse med 1-1-kampen mot Lillestrøm mandag kveld. På Åråsen var Johansen i garderoben som moralsk støttespiller.

Mot Molde på søndag er han tilbake der han hører hjemme - midt i laget. Med friske bein.

- Jeg trente for meg selv i Bodø. Jeg skulle gjerne ha spilt mot Lillestrøm, men før eller siden kommer den gulkort-karantenen uansett. Og nå hadde jeg ikke hatt ferie siden desember i fjor. Nå var ikke dette ferie heller, men det var greit å få koblet litt av, sier Johansen.

- Han har hatt et ekstremt hardt kampprogram siden slutten av juni. Før det var han i EM også. Han har gått i to-tre måneder nå med lite fri, sier Ronny Deila.

- Nå fikk vi en mulighet til å gi ham et par dager. Det tror jeg var viktig både kroppslig og mentalt. Nå får han god tid til å forberede seg inn mot kampen på søndag. Han har fått trent bra for seg selv, og så får han noen fine fellestreninger fram mot kampen, sier Godset-treneren.

- Viktig med pause
Også Johansen tror pausen vil hjelpe ham inn i den siste, avgjørende tredelen av tippeligasesongen.

- Ja, det tror jeg. Det er en lang sesong. Akkurat nå går det greit, men i lengden tror jeg det er viktig å ha en pause av og til. Sånn er det i alle jobber, til syvende og sist kjenner du at du må ha et avbrekk, sier Johansen.

Til sammenlikning kommer Molde til Drammen med en midtbane som spilt kamp så seint som i går - mot Rubin Kazan i Europa League-kvalifisering.

- Jeg tror ikke det spiller så stor rolle. Jeg synes vi skal slutte å sutre over tett kampprogram og ditt og datt. Se på de som spiller i de største ligaene, de har over 60 kamper i året. At vi ikke skal klare det samme i Norge, er bare tull, fastslår Johansen.

Kaller Molde «jævla bra»
Molde har vært seriemestere to år på rad. I år er det Strømsgodset og Rosenborg som kjemper om tronen, med Aalesund som formsterk utfordrer.

KLAR FOR MOLDE: Stefan Johansen har fått en etterlengtet pause etter et langvarig hardkjør. Foto: Gunnhild Toldnes
KLAR FOR MOLDE: Stefan Johansen har fått en etterlengtet pause etter et langvarig hardkjør. Foto: Gunnhild Toldnes Vis mer

- Er det Tippeligaens to mest spillende lag som møtes på Marienlyst søndag?

- Ja, det er vel fort det. De har slitt litt, men det er ikke noen tvil om at det er et jævla bra lag. Jeg tror ikke de vil være med i toppen av Tippeligaen, så det kan være en fordel for oss at de har tenkt mest på Europa League nå. Vi må ut her og spille på samme måte som mot Rosenborg - da har vi bra muligheter, mener Johansen.

Takler styret bedre
Helt siden i fjor har finnmarkingen vært koblet til store klubber på kontinentet. Han har sluttet å bry seg om det, sier han - nå er det bare Godset han tenker på. Men det har ikke alltid vært sånn, ifølge treneren.

- Hvordan takler Stefan oppmerksomheten?

- Det går veldig opp og ned, svarer Ronny Deila.

- Men det dreier seg om erfaring. At han må være i den situasjonen her nok. Nå har det vært så mye spekulasjoner at jeg føler han er ferdig med å bruke masse energi på det. Når det kommer noe konkret på bordet, skal vi sette oss ned og diskutere. Per dags dato er det ingenting som er kommet, sier treneren.

- Jeg tror han har lært. Han hadde en periode etter EM-sluttspillet hvor det ikke var all verdens prestasjoner. Men så føler jeg at at han har funnet tilbake til den oppskriften som har gjort ham til den spilleren han er. Det er der han må fortsette å jobbe. Være nøye med alt han gjør. Og være forberedt til hver eneste trening og hver eneste kamp. Da er han en veldig god fotballspiller.