FANSENS KRAV: Celtic-supporterne ønsker Champions League-deltakelse. Foto: NTB SCANPIX
FANSENS KRAV: Celtic-supporterne ønsker Champions League-deltakelse. Foto: NTB SCANPIXVis mer

Deila kan bli en legende hvis han innfrir Celtic-supporternes krav

- Det betyr absolutt alt.

(Dagbladet): Sist sesong fikk Ronny Deila (39) to forsøk på å ta Celtic gjennom Champions League-kvalifiseringen, uten å lykkes.

Før kveldens returmøte i den tredje kvalikrunden mot aserbajdsjanske Qarabarg forteller The Scottish Sun-journalisten David Friel at Deila er avhengig av europacup-suksess for å opprettholde populariteten blant Celtic-supporterne.

- Fansen elsker Ronny, men til og med hans største supportere vil fortelle at det er veldig, veldig viktig at han tar Celtic til gruppespillet i Champions League, sier Friel til Dagbladet.

Han nevner Neil Lennon, Gordon Strachan og Martin O'Neill som managere som har fått legendestatus etter å ha gitt tilhengerne store opplevelser som medlem av Europas gjeveste klubbturnering.

- Folk beundrer ham Etter en sein scoring av nyervervelsen Dedryck Boyata (24) på Celtic Park forrige uke, har Deilas menn en 1-0-ledelse å gå på før kveldens oppgjør i Baku.

Dét resultatet er det essensielt at skottene bygger videre på, for Friel kan nesten ikke få beskrevet med ord hvor mye Champions League-deltakelse betyr for Celtic.

- Hvordan kan jeg forklare det? Det betyr absolutt alt. Hvis du spør fansen om de vil vinne de to skotske cupene eller være med i Champions League, vil de alltid velge Champions League. Det vil sikre Celtic en suksessfull sesong, med alt det innebærer av interesse, sportslige utfordringer, glamour og penger. Finansielt er deltakelse i gruppespillet verdt over 20 millioner pund for Celtic. Det vil bety at de kan forsterke stallen og nok slipper å selge spillere i sommer eller i januar.

- Hva skjer med Deila om laget ikke innfrir?

- Det er ikke at han vil miste jobben, men det handler om statusen og ryktet hans. Det er utfordrende, men folket forventer at Celtic klarer det. Hvis Ronny ikke lykkes, vil presset bli enormt mye større igjen neste sommer. Skulle Celtic gå tre år uten Champions League, er det ikke bra for verken klubbens rykte eller økonomi, påpeker Friel.

Tøff Celtic-start Sist sommer fikk Deila en tøff start på karrieren i den skotske klubben, da Celtic tapte playoffen til Champions League mot slovenske Maribor.

Nordmannen har selv uttalt at perioden var tøff mentalt, men at han er stolt over hvordan han kjempet seg gjennom den og seinere ledet Celtic til både ligatittelen og en cuptriumf.

- Det var veldig vanskelig for Ronny i fjor. Ei uke var han ansvarlig for Strømsgodet, før han uka seinere var en del av Champions League-sirkuset. Det ble veldig tøft for ham. Da han kom var heller ikke laget godt trent og kaptein Scott Brown var ute med skade. Det hjalp ikke Ronny, sier Friel.

Deila gleder seg Journalisten forteller likevel om en gryende optimisme blant fansen, som elsker Deilas jordnære og genuine væremåte. Og nordmannen gleder seg til det viktige oppgjøret i aften.

- Vi leder 1-0, og er trygge på at vi er et bedre lag nå enn i fjor. Vi har gjort alt vi kan for å kunne prestere optimalt. Dette er en god mulighet for oss. Det blir tøft, men jeg ser fram til kampen, sier Deila til klubbens nettside.

Et av de store samtaleemnene før matchen, er utfordringene knyttet til en ekstrem varme og en slitt gressmatta på Tofiq stadion.

Temperaturene har vært over 50 grader i den aserbajdsjanske hovedstaden de siste dagene og forventes å ligge godt over 30 grader når kampen blåses i gang. Deila tror likevel ikke at det blir et stort problem.

- Jeg har vært veldig imponert over hvordan spillerne mine har taklet vanskelig situasjoner etter at jeg kom til Celtic. Noen ganger er forholdene vanskelige, men da må du kunne håndtere dem, sier Deila.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram