Deila og Celtic vant tannløst Old Firm

Enkelt til finale.

LETTELSENS SEIER: Det var historiens 400. Old Firm - men den første for Celtics manager Ronny Deila. Han kan helt sikkert tenke seg flere, så lenge de ender som i dag. Her jubler Anthony Stokes (øverst) og Leigh Griffiths for lagets første mål. Foto: Robert Perry / EPA / NTB Scanpix
LETTELSENS SEIER: Det var historiens 400. Old Firm - men den første for Celtics manager Ronny Deila. Han kan helt sikkert tenke seg flere, så lenge de ender som i dag. Her jubler Anthony Stokes (øverst) og Leigh Griffiths for lagets første mål. Foto: Robert Perry / EPA / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Celtic-Rangers 2-0 (2-0)

GLASGOW (Dagbladet): 1008 dager var gått siden forrige møte mellom Celtic og Rangers. Det er så lenge siden april 2012 at Old Firm den gangen kaltes New Firm, ifølge en vittig Celtic-supporter vi møtte på vei inn til Hampden Park i Glasgow.

Sangene runget Klokka 14.30 i dag var ventetida endelig over. Da hadde «Rule Britannia» allerede runget fra den blå delen av den fantastiske arenaen. «You're not Rangers anymore», svarte de grønne, opptatt som de er med å påpeke at rivalklubben måtte stiftes på nytt i 2012.

At banen var like ujevn som et torvtak var underordnet. Det samme gjaldt det faktum at det sto en ligacupfinale på spill:

For Celtics og Ronny Deilas del handlet dette om å unngå flausen med stor F. Om fortsatt å holde den brysomme, og for tida langt mindre ressurssterke, naboen på behørig avstand. For Rangers var det en anledning til endelig å komme ut av en treårig toppfotballkoma.

Levde opp til ryktet For i Glasgow er det sånn: Vinner laget ditt Old Firm, står du opp på dansende bein klokka fem neste morgen og tar imot alle hverdagens utfordringer med et digert glis. Er du på tapersida sover du til 08.57, med ett mål for øyet:

Å rekke å spørre legen om en sykemelding når kontorets telefontid åpner klokka 09. 

Kunne søndagens utgave av Old Firm - den 400. gjennom historien - leve opp til de 399 foregående? I en fullgod Glasgow-batalje er det som om det er de elleville supporterskarenes 22 utvalgte som møttes på banen. Da ser vi det på de harde taklingene, de følelsesladde blikkene, på nervøsiteten, på fortvilelsen når pasninger slås feil, på jubelen når scoringene kommer. Den er den samme på tribunen som ute på matta.

Sånn ble det aldri i dag. For, heldigvis for de norske representantene på Hampden Park, manager Ronny Deila og sjansekreatør Stefan Johansen:

Det var storfavorittene Celtic som vant. Og de var så suverene at det aldri ble spennende.

Drømmemål av Commons The Hoops fikk 1-0 etter ni minutter da panna til Leigh Griffiths ventet i enden av et strålende overlegg fra Stefan Johansen. Headinga ble styrt kontrollert forbi Steve Simonsen.

Rangers var langt unna den standarden vi husker dem fra de gylne periodene. Annet var det ikke å forvente fra laget som nå ligger an til playoff for opprykk til toppen: Det er tre sesonger siden sist de var i Premier League.

Men de fleste regnet med de ville kompensere for kvalitetsforskjellen med en billedlig talt voldsom innsats. Det skjedde heller ikke. Istedet var det Celtic som vant duellene, som styrte spillet, og som løp de nødvendige metrene for å kunne stå der andreballen ramlet.

Som etter 31 minutter. Kula klarte ikke å bestemme seg for hva den ville i et virvar av leggskinn og gresstuer. Da var det som om Kris Commons fikk nok av tøvet: Celtic-helten brukte en kontrollert og bestemt berøring på å legge ballen til rette, før han sendte den dit halve Glasgow aller helst vil se den:

Oppe i hjørnet bak Rangers-keeperen.

Ti minutter seinere kunne det stått tre, men Stefan Johansens nærholdsforsøk endte i beina på Steve Simonsen.

Møter Dundee i finalen Etter pause slapp Celtic seg mer ned. Rangers fikk mer trykk på den halvdelen av Hampden som vendte mot deres egen supportersving, og Celtic virket mest opptatt av å kontrollere prestisjeseieren i havn.

Det klarte Ronny Deila og hans menn fint. Etter kampslutt gikk telemarkingen sin sedvanlige seiersrunde foran Celtic-fansen. Han slo neven gjennom lufta flere ganger, til høylydte jubelsvar for hvert eneste slag. For selv om dette var en tannløs utgave av rivalen, smaker lite bedre for Celtic enn å vinne nettopp disse kampene.

Om halvannen måned får de sjansen til å juble mer i skotsk fotballs storstue: 15. mars spilles ligacupfinalen mot Dundee United.

Da blir tribunerivaliseringen og oppbyggingen mindre intens, men motstanderen bedre.

TOK EN POZNAN: Rett etter 2-0-målet danset 25 000 Celtic-fans med ryggen til banen. Foto: Lars H. Kvam
TOK EN POZNAN: Rett etter 2-0-målet danset 25 000 Celtic-fans med ryggen til banen. Foto: Lars H. Kvam Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer