JUVEL: ChidEliteserien fotball 2017: Vålerengas Chidera Ejuke mot Aalesunds Adam Örn Arnarson under kampen i eliteserien i fotball mellom Vålerenga og Aalesund på Intility Arena.
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
JUVEL: ChidEliteserien fotball 2017: Vålerengas Chidera Ejuke mot Aalesunds Adam Örn Arnarson under kampen i eliteserien i fotball mellom Vålerenga og Aalesund på Intility Arena. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpixVis mer

Deila om Ejuke: - Han er en juvel vi skal utvikle videre

Treneren er imponert over utviklingen til sin 19 år gamle elev.

VALLE (Dagbladet): Med to mål og Bjørn Helge Riise så utspilt at han ba om å bli byttet ut i pausen var 19 år gamle Chidera Ejuke kampens store profil da Vålerenga knuste Aalesund 5-1.

Kantspilleren som bare går under kallenavnet «Chidi» innad i klubben terroriserte Aalesund-forsvaret den timen han var på banen og viste fram et toppnivå Vålerenga-fansen bare har sett glimt av tidligere i sesongen.

- «Chidi» har vist det her på trening lenge, men han er ung og da vil det svinge i prestasjonene. Hele laget vet hva han har på lager og det er ganske kult når han drar det fram sånn som han gjorde i dag, sier lagkamerat Henrik Kjelsrud Johansen til Dagbladet.

En juvel

Nigerianeren kom til hovedstaden etter å ha prøvespilt da klubben hadde sin sesongoppkjøring på Marbella i vinter. Trener Ronny Deila er imponert over utviklingen nittenåringen har hatt i løpet av året.

- Han har utviklet seg masse. For tre måneder siden slet han med å prestere på B-laget. Men sånn er det med afrikanske spillere, det tar ofte et halvt år til et år før de kommer ordentlig i gang.

- Vi har gitt han den tiden han trenger, men han har også fått spilletid hele veien og vi har stått i det. Da får du ofte resultater til slutt.

GITT TID: Vålerenga-trener Ronny Deila har vært tålmodig med Ejuke. Nå belønnes han med flotte prestasjoner av unggutten. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
GITT TID: Vålerenga-trener Ronny Deila har vært tålmodig med Ejuke. Nå belønnes han med flotte prestasjoner av unggutten. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

Treneren var naturlig nok strålende fornøyd med stortalentet etter at han nærmest egenhendig stod bak Vålerengas tre scoringer i den første omgangen mot Aalesund. Det var imidlertid den totale prestasjonen til unggutten Deila var mest fornøyd med.

- Det var veldig, veldig bra. Det var show, i tillegg til at det var effektivt. Det har vært litt for mye show tidligere uten at det har blitt så mye ut av det. Men i dag så starter han, han jobber steinhardt defensivt, han er av få av den typen spillere som også kan gjøre en defensiv jobb.

- Jeg synes litt synd på Bjørn Helge utpå der i dag. Jeg tror det kunne vært hvilken som helst back i Norge i dag som ville fått trøbbel om de ble satt opp en-mot-en slik Bjørn Helge ble gjort gang på gang i dag. «Chidi» har ferdigheter som det er vanskelig å stoppe alene.

Det er ingen tvil om at Deila ser noe stort i sin unge kantprofil og håper klubben kan beholde ham en stund.

- Han har kraft, tyngdeoverføring og god fotballforståelse. Her er det en juvel som vi skal bruke tid på å få enda bedre.

Tatt tid å tilpasse seg

Deila har gitt Ejuke tillit denne høsten etter flere innhopp tidligere i sesongen. Driblefanten har etterhvert startet seks av de sju siste ligakampene og scoret sitt første A-lagsmål da han ble matchvinner mot Brann tidligere i høst. Mot Aalesund tegnet han seg på scoringslista to ganger til, uten at han var helt fornøyd med egen innsats.

- Det føles fantastisk med tre poeng, det er jeg er veldig fornøyd med. Jeg synes prestasjonen min var ok, jeg føler fortsatt jeg kunne gjort mer og i tillegg måtte jeg av med krampe, og det var jeg ikke fornøyd med.

Spilletiden har gitt Ejuke større tro på seg selv og han mener det er den viktigste årsaken til at han har tatt et steg fremover fra da han ankom Norge.

- Selvtillit spiller den største rollen for hvorfor jeg nå scorer mål og spiller fast. Som fotballspiller må du ha tro på deg selv. Uten selvtillit er det vanskelig å spille og få gode relasjoner med lagkameratene dine.

Ejuke sier at han nå trives godt i Oslo, men at det har tatt tid å tilpasse seg livet i Norge og i norsk fotball.

- Det har vært fint å komme hit til Norge. I starten så slet jeg litt, men nå føler jeg meg bra, jeg tilpasser meg og alt går fint. Lagkameratene og trenerne mine, alle sammen snakker til meg. Jeg føler meg veldig komfortabel rundt dem og med deres råd og assistanse på banen. Folkene rundt meg er snille og jeg har lagkameratene mine og noen venner som jeg er med. De har vist meg rundt i byen, og å ha dem her gjør det lettere for meg å finne meg til rette.

- Når sesongen startet så var jeg litt shaky og det varte egentlig frem til sommeren. Dette er min første sesong og jeg måtte tilpasse meg ligaen og alt annet. Nå er jeg veldig glad for at jeg har fått det til, det er bra både for meg og for laget.

Trygghet, tillit og trivsel

Vålerenga har tatt tre strake seiere på hjemmebane, med Ejuke som den avgjørende spilleren i to av dem. Deila tror årsaken til at Ejuke og flere Vålerenga-spillere nå har begynt å prestere skyldes tre hovedfaktorer.

- Det går på trygghet, tillit og trivsel. De må føle seg trygge, vite hva som forventes, ha det gøy og føle seg viktige. Om du klarer å skape et slikt miljø får du utvikling og det har vi klart nå.

- Det er ikke bare «Chidi», vi har hatt flere som har svart godt på å få tillit. Fridjonsson, Juklerød, Ivan (Näsberg red. anm.) var kjempegod i dag, Herman blir bedre og bedre også. Når du får litt tid på deg og tid i posisjonen og vet hva som forventes så blir det mer og mer trygghet og vi har klart å holde oss til prinsippene våre og det har gjort oss bedre.