TAR FARVEL: Ronny Deila og Vålerenga spiller sin siste hjemmekamp på Ullevaal stadion mot Tromsø. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
TAR FARVEL: Ronny Deila og Vålerenga spiller sin siste hjemmekamp på Ullevaal stadion mot Tromsø. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

Eliteserien 2017

Deila om Neymar-overgangen: - Det som skjer der ute er galskap

Vålerenga tar farvel med Ullevaal stadion i dag. Ny spiss får trolig prøve seg. - Langt unna Neymar-pris, sier trener Ronny Deila, som synes utviklingen er trist.

Vålerenga - Tromsø, på Max klokka 19.00

VALLE (Dagbladet): Ronny Deila (41) og Vålerenga spiller i kveld sin siste hjemmekamp på Ullevaal. Det kan skje med den nye spissen Fitim Azemi (25), som - mildt sagt - ikke er i nærheten av prisen til Neymar (25).

- Det som skjer der ute er galskap. Men, men ... Fotball er business. Jeg kan i alle fall si at vi er langt unna, sier Deila og sikter til prisen på Neymar.

Før helga hentet Vålerenga angrepsspilleren Azemi fra Maccabi Haifa i Israel. Deila vil ikke avsløre pris. Da Neymar gikk fra Barcelona til Paris Saint-Germain nylig, kostet han 2,1 milliarder kroner. Vålerenga befinner seg i en helt annen verden.

- Jeg tror det er oljesjeiker som betaler for det der. Det er ikke mannen i gata. Jeg synes det er trist, sier Vålerenga-bossen.

Forberedelser

Vi møter ham etter trening på Valle i Oslo. Laget gjør de siste forberedelser før kveldens kamp mot Tromsø. Den blir historisk: Oslo-klubben har spilt på Ullevaal siden 2000. I dag skjer det for siste gang - som hjemmebane.

VÅLERENGA-KLAR: Fitim Azemi. I bakgrunnen klubbens nye stadion i Oslo. Foto: vif-fotball.no
VÅLERENGA-KLAR: Fitim Azemi. I bakgrunnen klubbens nye stadion i Oslo. Foto: vif-fotball.no Vis mer

Nå venter en splitter ny stadion på Valle. Kapasitet: 17 300 tilskuere. Endelig skal klubben bygge et miljø rundt sin egen stadion.

- Det blir noe ekstra. Så egentlig er dette bare en lykkedag, forteller Deila.

- Vi klager ikke over Ullevaal. Det er en fantastisk matte og fin stadion. Men vi gleder oss til å få vårt eget.

Bak skjema

Sportslig er Deila bak der mange mener han skal være. Han har bedt om tid - og får det - men Oslo bør ha et lag i medaljestriden. Punktum!

Fitim Azemi har ei fortid i Follo og Bodø/Glimt, før han prøvde lykken i Israel. Dét ble kortvarig. Nå skal han score mål for Vålerenga, som ligger på 11. plass i Eliteserien.

- Vi ville ha ham før han dro til Israel. Men det var ikke mulig økonomisk. Nå var det mulig. Jeg er kjempeglad for at han valgte oss, sier Deila.

- Hva ser du i ham?

- Jeg ser en kraftspiss. Han er en løpssterk og aggressiv spiller. Han er god i lufta også og scorer mål. Vålerenga trenger en sånn spiller.

Milliardbeløp

Stikkordet er en fornuftig pris. Ingen av de norske klubbene kan kaste seg på den internasjonale karusellen. Det handles for milliardbeløp. Er fotballen i ferd med å fjerne seg fra folket? Når én spiller koster det samme som et sykehus eller en skole, er det vel noe galt?

GOD DEBUT: Neymar debuterte med scoring i går da Paris St. Germain vant 3-0 over Guingamp. Foto: NTB scanpix
GOD DEBUT: Neymar debuterte med scoring i går da Paris St. Germain vant 3-0 over Guingamp. Foto: NTB scanpix Vis mer

Deila sier:

- Det er helt sikkert ting vi kan gjøre med det. Men det må de høye herrer som styrer verdensfotballen snakke om. Det skaper blest med dyre spillere. Samtidig må vi passe på at vi klarer å beholde verdiene og jordnærheten.

I rute

Den nye stadion på Valle koster 760 millioner kroner. Satt på spissen får du nesten tre slike stadioner til prisen av Neymar.

Her skal det bygges et miljø tuftet på kaffe, vafler, en skummende bayer, sosialt samvær og et brennende hjerte for Vålerenga.

- Vi er i rute, sier Stig-Ove Sandnes, daglig leder for Vålerenga kultur- og idrettspark.

- Vi har ligget på etterskudd utenfor stadion, med veier og sånt. Men det jobbes på spreng. Og vi er klare til åpningshelga.

Vålerenga møter Sarpsborg 08 søndag 10. september. Men først bunnlaget Tromsø. Og farvel med Ullevaal.