Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Eliteserien 2017

Deila raser over seriestart med tre kamper på én uke: - For meg så er det en gåte

Vålerenga spiller mandag, torsdag og søndag den første uken i årets Eliteserie-sesong.

UNDRER: Ronny Deila undrer over Vålerengas tøffe seriestart. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
UNDRER: Ronny Deila undrer over Vålerengas tøffe seriestart. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): Eliteserien 2017 sparkes i gang 1. april. Det er alltid stor stas når ballen ruller i gang for sesongstart, men for Ronny Deila er det ett skår i gleden. De har tre kamper den første uken.

- Ja, for meg så er det en gåte hvordan det går an å sette opp et sånt program. Men vi gjør det beste ut av ting uansett, forteller Deila til Dagbladet.

Vålerengas hovedtrener er klar på hva som burde endres.

- Det hadde vært mye bedre å starte tidligere, og fått én kamp i uken til å begynne med, slik vi ikke går rett inn i en uke med tre kamper på syv dager. Det er et merkelig program, men igjen så styres ikke det herfra.

DEFENSIVT: Tirsdag jobbet Vålerenga mye med det defesive på treningsfeltet. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
DEFENSIVT: Tirsdag jobbet Vålerenga mye med det defesive på treningsfeltet. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Terminlisten styres riktig nok ikke fra Valle Hovin, men av Norges Fotballforbund på Ullevaal Stadion.

- Innafor

Mannen som drar i trådene er Nils Fisketjønn, leder av NFFs Konkurranseavdeling.

- Midtukekampene innebærer tre kamper på en uke, slik Vålerenga kommer til å starte. Det er innafor med tre dagers mellomrom mellom kampene, og flere vil oppleve et tilsvarende kampprogram gjennom sesongen, sier Fisketjønn til Dagbladet.

NFF må forholde seg til avtalen med UEFA om at midtukerundene ikke kan legges til dager da det spilles UEFA Champions League. Fiskjetønn forteller at det begrenser handligsrommet deres, men han har allikevel forståelse for Deila.

HENSYN: Nils Fisketjønn, leder av NFFs Konkurranseavdeling, må ta mange hensyn når Eliteseriens terminliste settes sammen. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix
HENSYN: Nils Fisketjønn, leder av NFFs Konkurranseavdeling, må ta mange hensyn når Eliteseriens terminliste settes sammen. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix Vis mer

- Jeg har forståelse for at det oppleves som krevende. Imidlertid har dette sammenheng med at vi må gjennomføre midtukerunder med seriestart 1. april og lang pause på sommeren. Vålerenga spiller mandag – torsdag – søndag, dette er innenfor de retningslinjene vi har, og flere klubber vil nok oppleve det samme gjennom sesongen, sier Fisketjønn.

Seriestart 1. april er ikke en beslutning NFF har kastet ball i lufta med på egenhånd. Forbundet og klubbene uttrykker sammen enighet om å forhandle om en endelig avtale.

- Vi har nå en intensjonsavtale med klubbene der vi i partallsår, med landslagsmesterskap på sommeren, starter sesongen i midten av mars. Mens i oddetallsår, uten mesterskap, starter vi rundt 1. april.

- Begge synspunkter er forståelige. I midten av mars kan forholdene være utfordrende med tanke på snø, vinter, og for tilskuerne. Samtidig er det viktig for sporten å ha en konkurransesesong som er mest mulig lik de vi konkurrerer med.

Både Deila og NFF ønsket tidligere seriestart

Deila er fullt klar over at seriestarten er rett rundt hjørnet, og jobber med «å få den rette balansen inn mot de siste dagene». Han kunne tenkt seg en mykere start på sesongen.

-En tidligere seriestart ville det gjort det lettere med at man kommer i gang med sesongen, og ikke begynner med tre kamper på syv dager. Det er merkelig, og så plutselig en pause.

GENERALPRØVE: Lørdag spiller Deilas mannskap bortekamp mot Kongsvinger. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
GENERALPRØVE: Lørdag spiller Deilas mannskap bortekamp mot Kongsvinger. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Deila er ikke alene om å ønske en tidligere sesongstart. Det ønsket nemlig NFF også.

- Den sportslige ledelsen i NFF har, i lang tid, ønsket en sesong som starter før internasjonal periode i mars, men det gjør altså ikke årets sesong, forteller Fisketjønn.

ØNSKE: Selv om den sportslige ledelsen i NFF ønsker seriestart i mars, skjer det ikke i år. Foto: NFF
ØNSKE: Selv om den sportslige ledelsen i NFF ønsker seriestart i mars, skjer det ikke i år. Foto: NFF Vis mer

Hvilket tidspunkt Eliteserien skal starte er en debatt som ruller og går nesten hvert år. I den debatten er det mange faktorer, og forklaringen for årets avspark er kompleks, ifølge Fisketjønn selv.

- Tidspunkt for seriestart har vært en diskusjon i mange år. Klubbene har tradisjonelt vært litt delt i spørsmålet, både klubbene imellom og litt internt. På mange måter kan en si at de som arbeider innenfor marked gjerne ser en senere seriestart, mens de som har hovedfokus på sporten, vil strekke sesongen.

Vålerenga starter Eliteserien mandag 3. april på Ullevaal Stadion mot Viking.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media