KLARE FOR ULLEVAAL: Strømsgodset-spillerne jubler etter at Ola Kamara har scoret lagets andre for kvelden. Foto: Scanpix
KLARE FOR ULLEVAAL: Strømsgodset-spillerne jubler etter at Ola Kamara har scoret lagets andre for kvelden. Foto: ScanpixVis mer

Deila sammenligner semi-seieren med «Vil du bli millionær»

- Vi var allerede garantert 100.000, og hadde ingenting å tape på et nytt spørsmål.

||| DRAMMEN (Dagbladet): Strømsgodset - Odd Grenland 2-0 e.e.o.

Strømsgodset hadde aldri tapt en semifinale i cupen.  Det var en statistikk vertene ønsket å opprettholde i det som har blitt omtalt som tiårets viktigste fotballkamp i Drammen.

Det store flertallet av de 7.444 som hadde løst billett på et fullsatt Marienlyst, forsvant ikke skuffet ut i drammensnatta.

I en neglbitende batalje der hjemmelaget var det førende laget kampen igjennom, virket Godset lenge ute av stand til å omsette overtak i tellende resultat. Men ønsket om å vinne overvant frykte for å mislykkes i ekstraomgangene.

- Det er som når du har kommet til 200.000 kroner-spørsmålet i «Vil du bli millionær». Du er allerede garantert 100.000 kroner, og har absolutt ingenting å tape på å gå løs på et nytt spørsmål, er metaforen Deila bruker for å beskrive mentaliteten han har forsøkt å indoktrinere hos det unge Godset-mannskapet.

Det var en innstilling som til slutt skulle betale seg da den innleide jamaicaneren Jasons Morrison sikret seg evig heltestatus i Drammen da han pirket  ballen forbi Andreas Lie 100 minutter ut i kampen.

- Jeg er så glad nå, at jeg knapt klarer å snakke, sier 26-åringen til Dagbladet, som ikke har trengt mange kamper på å finne seg til rette i Strømsgodset og norsk fotball etter overgangen fra Ferencvaros.

Det ga Godset trygghet, samtidig som det tvang Odd framover på banen. Riktignok var Magnus Myklebus nære på stillingen 1-0, men misbrukte muligheten.

- Det råeste vi har gjort
I stedet fikk Godset den ene overgangsmuligheten etter den andre, og 2-0 skulle også komme da Ola Kamara klinket ballen bak Lie, som trolig kunne gjort mer for å avverge.

- Jeg har trent mye skudd i det siste, og setter ni av ti slike på trening, sier en glisende Kamara til Dagbladet.

Det bryr Godsetunionen seg ingenting om, og ikke minst Deila, som er sulten på en ny kongepokal 10 år etter at han vant sin hittil eneste med nettopp Odd.

- Jeg er grisestolt over det gutta presterte, og vi er bedre enn Follo. Jeg skal ikke legge skjul på at vi har veldig lyst på «bøtta», og jeg har lyst på min andre, sier understreker Deila. 

- Dette er den råeste kampen vi noensinne har gjort på en så viktig dag, sier en stolt og smørblid Godset-trener med en gratulasjonsbukett blomster i favnen.

- De er unge og uredde. Det er akkurat som å ha små barn hjemme; de eier ikke konsekvenstenkning. Det er annerledes med oss som har levd en stund; vi blir mer forsiktige, supplerer assistenttrener Thomas André Ødegaard.

Cupkonger Odd Grenland er norsk fotballhistories ubestridte cupkonger med sine 12 seirer på 20 finaleopptredener. Og kom til Drammen med forhåpninger om at nummer 13 var innenfor rekkevidde.

10 år har gått siden skienslaget sist løftet kongepokalen på ærestribunen på Ullevaal, og de tre siste sesongene har telemarkingene snublet i siste hinder på vei til nasjonalarenaen.

Derfor var trener Dag-Eilev Fagermo særdeles lite lysten på å forlenge rekka til fire semifinaletap på rad da han gjestet det som var hans hjemmebane fra 2006 til 2007.

Den rekka klarte han ikke å bryte.

- Vi var rett og slett for dårlige i kveld, er Fagermos selvkritiske vurdering av Odds innsats gjennom 120 minutter pluss tillegg.

Fysisk til verks Odd gikk fysisk til verks fra avspark, og satte seg i respekt med tøft og kompromissløst duellspill. Det var forsåvidt en strategi som fungerte innledningsvis, men det ledet til få ballerobringer i gunstig posisjon.

Dermed ble det få muligheter til å kjøre hurtige overganger, som var en suksessoppskrift da de vant med utklassingssifrene 0-4 i tilsvarende oppgjør i Tippeligaen i våres.

Hjemmelaget koblet etterhvert et solid grep om banespillet da Odd ble i overkant baktunge, men det tok en halv omgang før de fikk fasong på det offensive spillet.

Odd Grenland virket plutselig veldig ukomfortable, og tidvis stresset i bakre rekker. Dag-Eilev Fagermo formanet om å roe ned og slå enkle pasninger framfor å banke ballen opp i banen uten adresse, men talte tydeligvis for døve ører.

I stedet kom Strømsgodset i bølge etter bølge, og det ble stort sett spill mot ett mål ut omgangen. 

Kampen fortsatte i samme spor etter hvilen, selv om Odd-spillerne ikke gikk lot like mye slippe forbi seg og Godset heller ikke spilte med den samme høye intensiteten.

Avgjorde på dødball
Til tross for flere store muligheter klarte ikke Godset å omsette sjansene til mål før kampen bikket over i ekstraomganger.

Dødball skulle vise seg å bli det avgjørende for avansementet til Ullevaal. Da hjemmelaget fikk corner etter 100 minutter, og Muhamed Keita fikk to muligheter til å slå ballen inn i feltet, glapp det for gjestene.

Jason Morrison dukket opp som troll i eske foran mål, og pirket ballen forbi en ikke altfor patent, men dog dekket Andreas Lie. Når Ola Kamara skjøt ballen i mål bak Lie var det avgjort.

- Godset vinner
Strømsgodset møter med det Follo til cupfinale på Ullevaal den 14. November.

- Follo har gjort en kjempejobb ved å komme til cupfinalen, og jeg er helt sikker på at både de og vi kommer til å gjøre dette til en flott finale, hvor vi kommer til å angripe. Vi har nemlig ikke noen planer om å dra til Ullevaal for å se på, sier Deila.

Ingen i Strømsgodset vil omtale Follo som noen ønskemotstander, men ekstrener Fagermo uttaler seg gjerne om gamleklubbens sjanser, som han mener er svært gode.

- All ære til Follo, men jeg tror Godset vinner cupfinalen, sier Fagermo.