Eliteserien 2017: VIF-trener Ronny Deilas erkjennelse

Deila tar på seg all skyld: - Det er min feil. Jeg har stresset omgivelsene

Ronny Deila innser at han har stilt for høye krav, jobbet for mye og stresset spillergruppa. Vålerenga-treneren tar på seg skylden for den svake sesongstarten.

FOR IVRIG: Vålerenga-trener Ronny Deila erkjenner at han har villet for mye og satt for høye krav til spillerne. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
FOR IVRIG: Vålerenga-trener Ronny Deila erkjenner at han har villet for mye og satt for høye krav til spillerne. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

VALLE (Dagbladet): Tre tap på fire kamper, 15. plass på tabellen og flest baklengs i hele Eliteserien: Medaljekandidaten Vålerenga har skuffet stort i sesonginnledningen.

Likevel står Ronny Deila oppreist. Han gjemmer seg ikke for noen, verken for pressen, de kritiske spørsmålene eller skyldspørsmålet rundt hovedstadsklubbens svake sesongstart.

41-åringen ser ikke på treneransvaret i Vålerenga som en jobb. For Deila er det en lidenskap og livsstil. Det er noe han tenker på døgnet rundt. Time etter time. Minutt etter minutt. Sekund etter sekund.

Overfor Dagbladet erkjenner Deila at nettopp denne lidenskapen og ekstreme ønsket om å lykkes, har vært et problem for klubben i sesonginnledningen. Det har rett og slett blitt for mye.

- Jeg er ganske tydelig på at dette er min feil. Jeg har villet for mye. Det er positivt ment. Jeg har enorme ambisjoner og har kjørt knallhardt for å få ut det beste. Jeg har sett hvor gode vi kan være i vinter, men vi har underprestert i fire kamper, sier Ronny Deila til Dagbladet.

- Det er fordi jeg har villet for mye og har stresset omgivelsene og internt i gruppa. Det har blitt for mye armer og bein. Vi har fokusert for mye på å vinne og at vi må gjøre ting, i stedet for å slappe litt mer av og fokusere mer inn mot kamp. Det har blitt for mye alvor og for lite latter.

- Jeg har jobbet for mye

Med andre ord erkjenner Deila den samme utfordringen som Terje Hellerud snakket om i VIF-garderoben forrige sesong. Det er ikke første gang at Vålerenga-treneren har vært i denne situasjonen. Deila kjenner igjen problematikken fra tidligere trenerjobber i Strømsgodset og Celtic.

ENDRINGER: Ronny Deila tar grep for å snu den vonde sesongstarten i Vålerenga. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
ENDRINGER: Ronny Deila tar grep for å snu den vonde sesongstarten i Vålerenga. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Det er derfor jeg har kommet til denne konklusjonen, for jeg har vært gjennom dette mange ganger før. Hvis du har for mye papir på pulten, kan det være vanskelig å få hodet opp iblant. Det er litt sånn det har vært. Jeg har villet for mye, om mine egne og andres forventninger. Det har vært en belastning for alle. Det må jeg ta selvkritikk på, sier Deila.

- Min største utfordring er at jeg jobber for mye. Noen ganger klarer jeg ikke å se det selv og må ha en runde for å se hva som faktisk har skjedd. Men dette er noe som har skjedd 100 ganger i tidligere klubber. Heldigvis går det ikke seks-sju kamper før jeg ser lyset.

Vil skape mer latter i garderoben

Nå har han sett lyset. Nå vil han gjøre endringer, slik at Vålerenga kan komme tilbake på vinnersporet hjemme mot Sogndal på søndag.

- Jeg tror ikke det er de ytre forventningene som er problemet, men våre og mine. Jeg har gått i meg selv og innsett at det har blitt litt for seriøst. Det er ment på en positiv måte, men det har nok blitt litt for mye. Jeg skal love deg at vi skal prøve å snu det, forteller 41-åringen.

- Hva skal dere endre på?

- Vi skal prøve å forenkle ting og spille mer fritt. Vi skal ha litt kortere økter, ha det litt mer lystbetont og ha færre møter. Det handler om å finne overskuddet og gjøre de tingene som er gøy. Det er så enkelt som det. Vi må slappe litt av også. Det er en ærlig refleksjon det, er det ikke? spør Deila retorisk.

Ærlig er Deila definitivt. Ydmyk er han også. Det er essensielle verdier for VIF-treneren. Disse verdiene og filosofien vil han aldri endre. Aldri.

- Jeg har min filosofi og den står jeg på. Den er basert på mine verdier, som jeg skal stå for til jeg dør. Det har jeg lykkes med mange ganger, og det skal jeg klare igjen. Iblant sitter man igjen med «svarteper», men da er det bare å snu det igjen, forteller han.

- Hvilke verdier står du for?

- Min viktigste verdi er å tro på det gode og beste i mennesket og stole på folk. Å være ydmyk er en viktig verdi. Det er jeg akkurat nå. Å ha respekt for menneskene rundt meg er viktig. Jeg kommer aldri til å endre filosofien.

- Dette er ikke en jobb

Deila ser svært positivt på framtiden i Vålerenga, til tross for den tøffe starten.

- Det er ikke en jobb, men en livsstil. Jeg jobber knallhardt, fordi jeg elsker å være trener. Det vil jeg gjøre så lenge jeg synes det er gøy. Og det gjør jeg virkelig. Det er morsomt å jobbe med så mange ambisiøse spillere. Jeg er evig optimist for framtiden, sier han.

- Er det noe i VIF som har overrasket nei?

- Nei, ingenting. Det er en bra klubb med stort potensial. Jeg har kanskje trøkket litt for mye. Vi skal finne den rette balansen, lover Deila.

- I løpet av sesongen håper vi å få maks ut av potensialet i spillergruppa, men når det gjeldet å få maks ut av klubben, tenker vi et 3-5 års perspektiv. Men jeg håper å få det ut før. Målet er å være et topplag og kjempe om medalje i hver eneste sesong, slik som Rosenborg, Molde og til dels Strømsgodset har klart. Det skal vi klare.

POSITIV: Ronny Deila tror Vålerenga har en lysende framtid. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
POSITIV: Ronny Deila tror Vålerenga har en lysende framtid. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Fikk nei fra landslagsstopper

Vålerenga ble kritisert for å ikke forsterke forsvaret mer før årets sesong. Forsøket på å hente den islandske forsvarskjempen Kari Arnason strandet. I stedet hentet Deila inn en rekke nye midtbanespillere.

I 0-4-tapet mot Molde stilte VIF et rekordungt forsvar med Markus Nakkim (20), Ivan Näsberg (20) Simen Juklerød (22) i den bakre firen.

- Hvorfor ble det slik?

- Vi leter etter spillere som er bedre enn de vi har. Det er vanskelig, for vi har mange gode spillere. Av økonomiske grunner fant vi ingen spillere av den kaliberen, men vi trengte en rutinert forsvarer og fant det i Enar Jääger, forteller Deila.

- Det er ikke forsvaret det handler om, men kollektivet som har vært for dårlig. Det er ikke noe galt med spillerne, men at jeg ikke har klart å få ut den energien som må til for å vinne fotballkamper.

Ser etter det rette mennesket

Vålerenga håper å forsterke støtteapparatet, gjerne med en kvalifisert speider og ny sportslig administrativ leder. Deila er imidlertid mer opptatt av mennesketypen enn jobbrollen, på samme måte som i spillerlogistikken.

Deilas verdier gjennomsyrer hele hans trenerfilosofi.

- Vi er inne i en prosess, men vi får se hva vi gjør. Nå skal vi puste og få ut det beste av laget. Så får vi se over tid om vi får inn mennesker som kan gjøre noen av arbeidsoppgavene, forteller VIF-treneren.

- Det dreier seg ikke om stilling, men om det rette mennesket. Hvis jeg finner noen som kan gjøre oss bedre, uavhengig av stilling og posisjon, så gjør vi det om vi har råd.

Deila om samarbeidet med Rekdal

Da Deila skulle samarbeide med Kjetil Rekdal, var flere skeptiske. Selv sa VIF-treneren følgende til Dagbladet i fjor sommer:

- Sterke personligheter er bra. Det er bedre med to kompetente fotballhoder enn ett. Jeg er også vant til å jobbe med sterke personligheter, som Jostein Flo i Godset. Og i Celtic var det i hvert fall sterke personligheter jeg jobbet med. Vi var et sterkt, lojalt team. Det handler om å ha sterke verdier, men også ydmykhet og være nysgjerrig, sa Deila.

Nå, snart ett år senere, sier han:

- Det ble ikke helt som vi trodde. Vi gikk helhjertet inn begge to. Det var aldri noen konflikt, men vi fant ut at det var best å jobbe på hver vår side. Det var ingen dramatikk i det hele tatt, konkluderer Vålerenga-treneren.

Vålerenga tar imot Sogndal på Ullevaal Stadion søndag kl. 18.00.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer