VANT VERDENSCUPEN: Emil Hegle Svendsen holdt unna for Christoph Sumann og vant verdenscupen sammenlagt. Dermed kunne han klatre opp på det øverste trinnet på seierspallen sammen med kvinnenes verdenscupvinner Magdalena Neuner.Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/NATALIA KOLESNIKOVA
VANT VERDENSCUPEN: Emil Hegle Svendsen holdt unna for Christoph Sumann og vant verdenscupen sammenlagt. Dermed kunne han klatre opp på det øverste trinnet på seierspallen sammen med kvinnenes verdenscupvinner Magdalena Neuner.Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/NATALIA KOLESNIKOVAVis mer

- Deilig å dra sammenlagtseieren i havn

Emil holdt unna for Sumann i Khanty-Mansijsk.

||| (Dagbladet): Etter å ha holdt stø kurs mot sammenlagtseieren i verdenscupen forrige sesong, gjorde sykdom sitt til at Emil Hegle Svendsen gikk glipp av for mange renn og for mange poeng til å kunne hamle opp med Ole Einar Bjørndalen til slutt.

Det har ikke manglet dramatikk i Svendsens sesong i år heller. Før den avsluttende fellesstarten i Khanty-Mansijsk, sto han med samme poengsum (801) som Christoph Sumann.

Utgangspunktet var derfor enkelt for 24-åringen: Han måtte holde den nesten 10 år eldre østerrikeren bak seg i mål.

Det klarte han med god margin, selv om han skapte «unødvendig» spenning da han bommet to ganger på siste stående skyting.

FØRST I GRATULASJONSKØEN: Christoph Sumann var blant de første til å gratulere Emil Hegle Svendsen med verdenscupseieren. Foto: SCANPIX/EPA/SERGEI ILNITSKY
FØRST I GRATULASJONSKØEN: Christoph Sumann var blant de første til å gratulere Emil Hegle Svendsen med verdenscupseieren. Foto: SCANPIX/EPA/SERGEI ILNITSKY Vis mer

Da skjøt han seg ut av seierskampen på fellesstarten, som østerrikske Dominik Landertinger avgjorde i tvekamp med tyske Arnd Peiffer, men det var uvesentlig sammenlignet med kampen mot Sumann, som også rotet seg bort på standplass.

Svendsen full kontroll på sisterunden, og krysset målstreken som 14.-mann - side om side med skiskytterkongen Bjørndalen. En synlig lettet verdenscupvinner kunne spenne av seg skiene og vende seg mot oppløpet for å ta imot Sumann, som ga Svendsen en god klem da han kom i mål på en 23.-plass.

- Det er deilig å dra sammenlagtseieren i havn. Dette har vært en utrolig sesong, sier Svendsen til NRK. Han lover å feire triumfen skikkelig. - Forhåpentligvis blir det feiring uten kameraer til stede, sier en glisende trønder.
Dermed endte Svendsen med 828 poeng til slutt. Differansen ned til Sumann ble til slutt på 15 poeng.

Hanevold avsluttet på pallen
Sammenlagtseieren var på ingen måte eneste norske lyspunkt i Sibir. Halvard Hanevold gikk sitt siste løp i karrieren, og det ble et strålende punktum på en lang, innholdsrik og beundringsverdig idrettskarriere.

40-åringen skjøt 20 treff og leverte en Hanevold-spesial på sisterunden der han satte «unggutta» ordentlig på plass med et voldsomt rykk i den siste motbakken før stadion.

Dermed kunne askerbøringen paradere ned oppløpet til en flott tredjeplass - hans første individuelle pallplassering denne sesongen. Passende nok var det 40-åringens 40. pallbesøk i karrieren, ifølge NTB.

AVSLUTTET MED STIL: Halvard Hanevold tok sin første individuelle pallplassering siden VM i Pyeongchang i fjor.Foto: SCANPIX/EPA/SERGEI ILNITSKY
AVSLUTTET MED STIL: Halvard Hanevold tok sin første individuelle pallplassering siden VM i Pyeongchang i fjor.Foto: SCANPIX/EPA/SERGEI ILNITSKY Vis mer

- Jeg vet ikke hvor kreftene kom fra, men det er utrolig gøy å havne på seierspallen igjen. Det er en stund siden sist jeg gjorde det i et individuelt løp. Alt er nesten litt sykt, siden jeg har slitt litt med sykdom i det siste, sier Hanvold til NRK.

I morgen avsluttes skiskyttersesongen med mixed stafett, som har status som VM-øvelse.