HJEMMEJUBEL: Alexander Kristoff kunne dysje publikum i søte dråper da han mottok Stavangers hyllest etter sammenlagtseieren i Tour des Fjords. Foto: Einar Oliver Landa
HJEMMEJUBEL: Alexander Kristoff kunne dysje publikum i søte dråper da han mottok Stavangers hyllest etter sammenlagtseieren i Tour des Fjords. Foto: Einar Oliver LandaVis mer

- Deilig å levere på hjemmebane

Et feststemt Stavanger sentrum fikk viljen etter en nervepirrende avslutning.

STAVANGER (procycling.no): Da Alexander Kristoff klemte til og startet langspurten på den avgjørende etappen i Tour des Fjords, kokte Stavanger sentrum.

Tusenvis av tilskuere jublet rått for at hjemmefavoritten skulle sikre kinderegget og vinne både den siste etappen i Tour des Fjords og rittet sammenlagt.

Sammenlagtleder Magnus Cort Nielsen var for langt bak til å svare stavangersyklisten da han satte inn turboen, og Kristoff var suveren.

Hans tredje etappetriumf og sammenlagtseieren var sikret.

- Jeg gikk for etappen og ga blaffen i bonussekundene underveis. Jeg visste at jeg måtte ha litt flaks og ikke ha Cort Nielsen på hjul for å vinne sammenlagt, og det var deilig da jeg så at han ikke var der, forteller Kristoff til procycling.no etter målgang.

- Når skjønte du at sammenlagtseieren var sikret?

- Jeg ante ingenting da jeg krysset målstreken. Men like etterpå så jeg at laglederen sto og jublet noe vanvittig. Da skjønte jeg at han jublet for mer enn bare etappen, gliser 26-åringen.

Dermed brøt Kristoff en ny barriere. Sammenlagttriumfen i Tour des Fjords er han første i et etapperitt.

Lettet Kristoff
Det var ikke bare Katjusjas lagleder som jublet. Stavanger sentrums jubelbrøl fikk krusningene innerst i Vågen til å stilne. Alt handlet om Kristoff. Hjemmehelten hadde «toppa heile driden».

Før rittet startet i Bergen fortalte 26-åringen procycling.no at de to etappene i Stavanger var de viktigste for ham. Det var de han virkelig ønsket å vinne.

- Det er deilig å levere på hjemmebane. Jeg hadde en ekstrem lyst til å vinne her. Da er det herlig å klare det, smiler Kristoff.

Ekstase i Katjusja-leiren
Russeren Nikolay Trusov (Tinkoff-Saxo) forsøkte en frekk manøver for å snyte Kristoff. Russeren kjørte nordmannens opptrekkere av hjulet 600 meter før mål. Da så han sjansen til å kuppe festen i Vågen, men Kristoff var våken.

På de siste 75 meterne feiet 26-åringen forbi og vant med to drøye sykkellengder. 

Det førte til at den vanligvis rolige sportsdirektøren Torsten Schmidt var et stort glis i målområdet. Etter søndagens siste etappe endte Katjusja og Kristoff med tre etappeseirer, den grønne trøya og sammenlagttriumfen.

- Det har vært et helt fantastisk ritt for oss. Hovedmålet var å vinne etapper, men vi visste Alex hadde veldig lyst til å vinne den gule trøya også. At vi klarer det er bare suverent. Det har vært noen herlige dager, sier Schmidt til procycling.no.

- Umulig å stoppe Kristoff
Cort Nielsen satt med den gule trøya etter den tredje etappen til Forsand. Selv om han syntes det var irriterende å miste den på den siste dagen, måtte han bare bøye seg i støvet for hjemmefavoritten.

- Kristoff er en svært god sykkelrytter, jeg er full av respekt for ham. Når han bestemmer seg mot slutten, er han nesten helt umulig å stoppe. Det var hvert fall umulig for meg, forteller den danske 21-åringen til procycling.no.

Den norske stjernen fortsetter nå forberedelsene mot Tour de France. Senere i juni sykler han Sveits rundt og Norgesmesterskapet på Eidsvoll. Deretter vender han nesen mot verdens største sykkelritt.Tour de France med Kristoff på startstreken starter 5. juli i Leeds.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet procycling.no.

SUVEREN: Alexander Kristoff var flere sykkellengder foran andremann Nikolay Trusov på den siste etappen. Foto: Einar Oliver Landa
SUVEREN: Alexander Kristoff var flere sykkellengder foran andremann Nikolay Trusov på den siste etappen. Foto: Einar Oliver Landa Vis mer