- Deilig å slå amerikanerne

Robert Sørlie har passert mål etter 1868 kilometer i villmarka. 47-åringen tok dermed sin andre Iditarod-seier.

(Dagbladet.no): For to år siden tok Robert Sørlie, brannmannen fra Hurdal, sin første seier i det tradisjonsrike hundeløpet Iditarod.

I ettermiddag kl. 18.39 norsk tid passerte han på nytt mål i Nome som suveren vinner - etter ni og et halvt døgn i villmarken.

- Sist sa folk her at jeg vant fordi jeg kjørte ny løype. Så jeg tenkte at jeg skulle vise dem i år. Det var deilig å slå amerikanerne, sier Robert Sørlie til Dagbladet.no.

Tidenes eldste vinner

Førstepremien i hundeløpet er 72 000 dollar i kontanter, og en splitter ny Dodge pickup til omtrentlig nypris i Norge på 500 000. I tillegg kommer alle pengepremiene Sørlie har vunnet underveis.

Det kommer garantert godt med. Sørlie har nemlig måttet ta opp lån og fått seks måneder permisjon fra jobben for å få være med i det tradisjonsrike løpet. Sørlie gikk ut med 16 hunder, men har satt igjen åtte. Alle skal ifølge rapportene være i god form.

- Etter at vi hadde kommet i mål hoppet den ene hunden høyt i været. Akkurat som om den var klar igjen til start, sier Sørlie.

Seieren betyr også at «Sølvreven» er den eldste som noen gang har vunnet Iditarod.

HER SIKRER HAN SEIEREN: Robert Sørlie er suveren vinner av Iditarod - verdens tøffeste hundeløp. Her kjører han over mål, klokken 08.39 lokal tid. FOTO: Iditarod.com
HER SIKRER HAN SEIEREN: Robert Sørlie er suveren vinner av Iditarod - verdens tøffeste hundeløp. Her kjører han over mål, klokken 08.39 lokal tid. FOTO: Iditarod.com Vis mer

- Det har vært varmt og sporene har vært løse. Det verste har faktisk vært varmen, mener han.

Andersen snuste på medalje

Svært imponerende er definitivt også Bjørnar Andersen prestasjon.

27-åringen, som er Sørlies nevø, gikk ut av Safety 19 minutter etter Mitch Seavey, og lå dermed an til å kunne kjempe om tredjeplassen.

Men Seavey holdt unna, og kom i mål snaue 40 minutter etter Sørlie.

En halvtime senere krysset Andersen mållinja til en flott fjerdeplass. Dermed er han tidenes beste førstegangskjører i Iditarod.

Ed Iten kapret andreplassen.

Full kontroll

Nordmennenes kjempeløp betyr at taktikken, skissert opp av Kjetil

Backen (nr. tre i fjor), har fungert perfekt.

- Kjetil Backen lagde en god kjøreplan. Du er nødt til å ha det når du kjører Iditarod, sier Sørlie til Dagbladet.no.

Og neste år stiller trolig både Backen, Sørlie og Andersen til start.

De siste dagene har det vært svært dårlig vær i området. Både Team Norway og et reportasjeteam fra NRK satt værfaste i Koyuk, og gikk dermed glipp av Roberts målgang.

- Programmet hans i timene framover er ikke fastlagt, men det er tradisjon for at vinneren står og tar imot løperne som kommer inn. Jeg tror neppe han går og legger seg. Trolig har han altfor mye adrenalin i kroppen, sier Sørlies pressekontakt Nina Skramstad til Dagbladet.no.

Møtt av samboeren

Robert Sørlies samboer Elin Pedersen var på plass i Nome for å ta imot Robert.

Paret har to voksne sønner.

Ifølge boka «Kappløp gjennom Alaska» anskaffet Hurdal-mannen seg sin første hund kalt Storm som elleveåring - en siberian husky fra kennelen til Helge Ingstad.

Han kjørte sitt første hundeløp i Østmarka i 1975.

• Offisielle resultater finner du her

BLODSLIT: I ni og et halvt døgn har Sørlie kjempet seg gjennom snø og kulde. I kveld fikk han belønningen.