- Deilig å slå Sverige i ekte Northug-stil

Norge sjokkerte svenskene for første gang noensinne i VM.

VAKLET: Per-Åge Skrøder ser pucken gå forbi Sveriges målvakt Erik Ersberg. Norge fikk storebror i kne i åpningskampen i ishockey-VM.Foto: SCANPIX/AP/Petr David Josek
VAKLET: Per-Åge Skrøder ser pucken gå forbi Sveriges målvakt Erik Ersberg. Norge fikk storebror i kne i åpningskampen i ishockey-VM.Foto: SCANPIX/AP/Petr David Josek Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Norge - Sverige 4-4, 5-4 e.str.

Det var et hardt slag for det norske hockeylandslaget at stjerner som Mats Zuccarello Aasen og Patrick Thoresen måtte trekke seg fra VM i Slovakia.

I åpningskampen mot Sverige viste de som faktisk er med, at Norge har mye hockey-talent å by på.

For svenskene ble tvunget i kne av et hardarbeidende norsk mannskap, som rystet storebror og fikk med seg to poeng med 4-4 etter tre perioder, og seier i straffekonkurransen.

- Det er deilig å slå Sverige da, i ekte Northug stil. De er jo så ovenpå innimellom, at det er godt å slå storebror, gliser backvikar Morten Ask til Viasat etter kampen.

Norges første seier over Sverige i ishockey-VM noensinne.

AVGJØRELSEN: Norges målvakt Lars Haugen jubler etter at han reddet den avgjørende straffen fra Patrik Berglund.
Foto: FREDRIK SANDBERG / Scanpix
AVGJØRELSEN: Norges målvakt Lars Haugen jubler etter at han reddet den avgjørende straffen fra Patrik Berglund. Foto: FREDRIK SANDBERG / Scanpix Vis mer

- Jeg drømte det litt i natt, men helt ærlig kan jeg ikke si at det var det jeg tenkte før kampen i dag, sier mannen som ble helt i straffekonken, og leverte en enorm redningsprosent, keeper Lars Haugen.

- Det er definitivt den morsomste kampen jeg har spilt i min karriere. Jeg syns faktisk ikke det er utforjent heller, gutta jobbet som ulver utpå der. Vi begynte bra de første 20 minuttene, så har de oss litt på gaffelen på vei til 3-1. Etter det, de siste to periodene, syns jeg nesten vi er et bedre lag. Vi fortjener rett og slett denne seieren her, sier han.

Haugen ble kastet inn som debutant etter at Pål Grotnes ble skadet, men storspilte i buret.

- Det var ikke det som var planen vår, men vi har snakket om at det fort kan skje ting. Nå har uheldigvis Pål litt problemer med lysken, og jeg fikk beskjed om at jeg skulle stå åpningskampen. Det var bare å lade for det, og det er deilig å kunne vise at vi klarer oss uten førstekeeperen vår, også, sier han.

Hodeskade
Første periode tilhørte svenskene, mens Norge, som allerede manglet en flyforsinket Jonas Holøs og en lyskeskadd Pål Grotnes, måtte slikke sår i pausen.

Martin Røymark utliknet Loui Erikssons tidlige scoring etter åtte minutter, men Patrik Berglund scoret to ganger på fire minutter og sørget for at det sto 3-1 til Sverige etter de første 20 minuttene.

Landslagstrener Roy Johansen mistet i tillegg Lars Østli til hjernerystelse etter bare tre minutter, da en svensk albuetakling satte nordmannen ut av spill.

STARTET TIDLIG: Loui Eriksson ga Sverige ledelsen 1-0 i gruppe C-kampen.
Foto: FREDRIK SANDBERG / Scanpix
STARTET TIDLIG: Loui Eriksson ga Sverige ledelsen 1-0 i gruppe C-kampen. Foto: FREDRIK SANDBERG / Scanpix Vis mer

Likevel slo Norge tilbake i den andre perioden.

Morten Ask utnyttet norsk overtallsspill til å redusere til 2-3 allerede i første minutt, og Marius Holtet utliknet til 3-3 med en klassescoring seks minutter før hvilen.

Det resultatet red Norge til neste pause.

Utliknet igjen
3-3 holdt seg i ti minutter, men da Marius Holtet ble utvist, sprakk det bak hos Norge.

Loui Eriksson dro seg ut fra bak buret og satte pucken i nærmeste kryss, en vakker scoring som ga Sverige ledelsen tilbake.

Men de norske gutta var ikke ferdige med nabokrangelen, og igjen var det andrerekka som leverte.

Anders Bastiansen plukket opp en løs puck i den svenske sonen, og skjøt mot mål.

HODESMELL: Norges Lars Østli (2 f.v.) får hjelp av f.v. Lars Erik Borgersen, Alexander Bonsaksen og Ole Fosse etter at han ble skadet i første periode.
Foto: FREDRIK SANDBERG / Scanpix
HODESMELL: Norges Lars Østli (2 f.v.) får hjelp av f.v. Lars Erik Borgersen, Alexander Bonsaksen og Ole Fosse etter at han ble skadet i første periode. Foto: FREDRIK SANDBERG / Scanpix Vis mer

Erik Ersberg lot den svakt gå mellom beina på seg, uten at Bastiansen og Norge lot det ødelegge gleden over å igjen ha klart å komme likt.

Roy Johansens menn holdt unna til full tid, og fikk med seg et poeng fra den i utgangspunktet vanskelige åpningskampen.

Kunne avgjort i sudden
Norge hadde en utrolig sjanse til å avgjøre to minutter ut i spilleforlengningen, men to nordmenn alene med keeper klarte ikke å sette pucken i mål.

Mads Hansen og Per Åge Skrøder kommer nok til å tenke litt på den, men Norge klarte å holde uavgjort også ut sudden death.

I straffekonkurransen ble VM-debutant Lars Haugen den store helten.

Førstviste Skrøder hva han skulle ha gjort i den situasjonen på Norges første forsøk, og dunket pucken mellom beina på målvakt Ersberg.

Så reddet Lars Haugen Sveriges første forsøk fra Loui Eriksson, før Mathis Olimb så vidt lurte pucken inn i svenskenes bur på Norges andre.

STORE SCENER: Men de norske gutta jublet til slutt.Foto: SCANPIX/AFP/MICHAL CIZEK
STORE SCENER: Men de norske gutta jublet til slutt.Foto: SCANPIX/AFP/MICHAL CIZEK Vis mer

Da Haugen også reddet svenske Patrik Berglunds straffe var sensasjonen et faktum.

Norge kan juble mens svenskene fortviler.

- Hvis du jobber hardt for noe, så er dette mulig. Vi har mistet så mange backer at vi har nesten ingen igjen, og Morten Ask går inn og gjør det som om han aldri har gjort annet, sier landslagstrener Roy Johansen.

- Lars Haugen gjør også en fantastisk innsats. Men det viktigste er at alle jobber for hverandre, for laget. Vi visste at Sverige trodde de kunne kjøre over oss, men det er viktig å signalisere at vi jobber hardt for dette og står samlet. Jeg følte at det var fortjent da straffene gikk vår vei. Denne gangen vippet det vår vei, sier Johansen.

Mandag venter USA.

Elite-VM ishockey, gruppe C:

Norge — Sverige 5-4 e.str. (1-3, 2-0, 1-1, 0-0, 1-0)
5147 tilskuere
Mål:
1. periode: 0-1 (6.21) Loui Eriksson (Robert Nilsson), 1-1 (8.06) Martin Røymark (Mads Hansen, Morten Ask), 1-2 (9.13) Patrik Berglund (Martin Thornberg), 1-3 (15.01) Berglund (David Petrasek, Magnus Paajärvi). Skudd: 5-14.
2. periode: 2-3 (21.00) Ask (Mathis Olimb), 3-3 (33.45) Marius Holtet (Anders Bastiansen, Per-Åge Skrøder). Skudd: 5-12.
3. periode: 3-4 (49.37) Eriksson (Nilsson), 4-4 (55.06) Bastiansen (Olimb, Lars Erik Spets). Skudd: 7-14.
Forlengning: Ingen. Skudd: 2-6. Totalt: 19-46.
Avgjørende straffe: 5-4 Skrøder.
Dommere: Peter Orszag, Slovakia og Daniel Piechaczek, Tyskland.
Utvisninger: Norge 9 x 2 min., Sverige 6 x 2 min.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer