Deilig norsk håndballkveld

Det smaker bedre enn det meste for Marit Breivik: Seirer over erkerivalen Danmark på utebane!

Lørdagskvelden brukte de norske håndballjentene til å spille inn en etterlengtet dose selvtillit. 26-20 var Breiviks 16. seier over Danmark på 37 forsøk siden hun tok jobben i 1994.

Fasiten forteller også om fire uavgjorte og 17 tap. En ny triumf om to uker kan utlikne det snaue danske forspranget.

En ny keeperyndling benyttet anledningen til å dukke opp. Katrine Lunde (Våg) hadde 50 i redningsprosent i 1. omgangen der Norge la grunnlaget for suksessen.

Med etablerte ess som Heidi Tjugum og Cecilie Leganger på benken trakk tvilling-Lunde fram den ene paraden etter den andre. Det sto 15-10 etter den første halvtimen.

Lunde overlot plassen til Leganger et kvarter før slutt. Etter skade trenger «verdens beste målvakt» spilletid for å komme i tilnærmet toppslag til VM, og hun greide seg veldig bra lørdag.

Hammerseng viktig

Verken Norge eller Danmark la bort all eksperimentering, men det oser likevel prestisje av nabooppgjørene.

I ferske Berit Hynne (23 år, Norges klart beste utespiller) og Linn-Kristin Riegelhuth (19) har Breivik to kontringsmaskiner med en lys framtid.

17-11-ledelsen ble barbert til 19-17 midtveis i 2. omgang, men to kjappe Gro Hammerseng-scoringer roet de norske nervene og sikret langt på vei seieren. Til slutt ble marginen på seks mål.

EM-finalen for et snaut år siden ga dansk 25-22. Nå var det Norges tur til å juble.

Møtes i VM

Etter en høst med 30 baklengsmål i gjennomsnitt, var defensiven strammet inn denne gangen. Kampviljen i forsvar var tilbake.

Danmark er i en halvhard VM-gruppe. Ungarn, Slovenia og Tyskland vil også være med å kjempe om de tre plassene som gir mellomspill og møter med de beste fra Norges gruppe. Det blir dermed VM-møte mellom dansker og nordmenn i Rijeka når verdensmesterskapet endelig får en viss temperatur.

Norge avslutter 4-nasjoners mot Tyskland søndag. Om to uker kommer så VM-favoritten Russland, Ungarn og danskene til en turnering i Norge (Skien, Larvik og Drammen).

(NTB-Espen Hartvig)