«Dejligt å være dansk» - mot Brasil også?

Det kan bli «dejligt å være dansk» etter kvartfinalen mot Brasil på Stade La Beaujoire sent i morgen kveld. Brasil er nemlig ønskemotstanderen for de danske fotball-«drænger». Ingen av de andre kvartfinale-lagene passer dem bedre.

Danskene er i utfordrerposisjon, og det er når alle har forventet at motstanderen skal vinne at Danmark har vist seg som best.

- Det kan høres rart ut, men av alle lagene som er igjen ville vi ha Brasil om vi fikk velge. For det første vil det ikke være noen skam å tape for favorittene og den regjerende mester. De har presset på seg, mens vi liker å være «underdogs», sier Brian Laudrup.

- For det andre vil Brasil spille angrepsfotball, og det passer oss utmerket for en av våre sterkeste sider er å kontre, fortsetter yngstemann Laudrup.

Siste for Michael?

Brian Laudrup fortsetter fotballkarrieren også etter VM. Han blir lagkamerat med Tore André Flo i mer og mer internasjonale Chelsea. Men for eldstebror Michael (34) kan kvartfinalen mot Brasil i Nantes i morgen bli den 104. og siste i den rød/hvite drakten.

- For oss det er dette en vidunderlig bonus og vi har ingenting å tape. Selv et tap for Brasil i en kvartfinale i et VM er en fin måte å avslutte på, sier lagets kaptein og playmaker Michael Laudrup.

Interessen for kampen er helt enorm i Danmark, og det forventes at storparten av landets fem millioner innbyggere følger oppgjøret på TV. København-politiet venter at 50 000 til 100 000 ser kampen på storskjerm på Rådhusplassen, og de venter ikke bråk, bare trafikkaos.

Frykter brødreparet

Brasils trener Mario Zagallo har lagt merke til brødrene Laudrup, men han og assistent-treneren Zico har tydelig hatt problemer med å skille dem fra hverandre. Men uansett forvirringen vil Laudrup-brødrene, som har vært nøkkelen for Danmarks framganger på fotball-banen, skape hodebry for Brasil også på banen.

- Det er Michael, la oss kalle ham eldstemann, som herjer på midtbanen, sier Zagallo, fortsatt noe forvirret da han fortsetter:

- Vi må ikke gi eldstemann plass slik at han kan komme i posisjon hvor han kan løpe med ballen under kontroll og true våre forsvarere, sier Zagallo, som tydelig ikke helt vet hvem som er hvem av de to.

Uberegnelig

Men så langt i VM har Brasil og Danmark vært de mest uberegnelige lagene. Prestasjonene for de to lagene har svingt voldsomt.

Brasil spilte godkjent i 20 minutter mot Skottland (2-1). De hadde en god kamp mot Marokko (3-0), men var ikke helt på høyden mot Norge (1-2). I åttedelsfinalen mot Chile (4-1) var imidlertid det briljante spillet tilbake.

Zagallo sa at at slik Brasil spilte i andre omgang mot Chile er akkurat slik han vil at laget skal spille, og at det er slik laget skal spille resten av VM.

Danskene på sin side gikk videre fra gruppespillet etter en knepen seier over Saudi-Arabia (1-0), en uavgjort mot Sør-Afrika (1-1) og et knepent tap for Frankrike (1-2). I åttedelsfinalen slo de til med 4-1 over Nigeria. Spillet de viste søndag var av samme klasse som i det innledende spillet i Mexico-VM for 12 år siden. Det var da dansk dynamitt for første gang ble et begrep i fotball.

Sannsynlige lagoppstillinger

Brasil (4-4-2):

 • I mål: 1 Taffarel
 • Forsvar: 2 Cafu, 4 Junior Baiano, 3 Aldair, 6 Roberto Carlos
 • Midtbane: 5 Cesar Sampaio, 18 Leonardo, 8 Dunga, 10 Rivaldo
 • Spiss: 9 Ronaldo, 20 Bebeto.

  Danmark (4-4-2):

 • I mål: 1 Peter Schmeichel
 • Forsvar: 12 Søren Colding, 3 Marc Rieper, 4 Jes Høgh, 5 Jan Heintze
 • Midtbane: 21 Martin Jørgensen, 6 Thomas Helveg, 7 Allan Nielsen, 10 Michael Laudrup
 • Spiss: 11 Brian Laudrup, 18 Peter Møller.
  (NTB-AFP)