Aleksandr Bolsjunov slo med stavene

Dekker over skandalen

Russerne vil ikke innrømme noe etter skandalen med Alexandr Bolsjunov. Det ødelegger mest for dem selv.

SPORTSNYHETENE: Det ble svært dramatisk da Norge gikk inn til suveren sier på herrestafetten i Lahti søndag. Foto: NRK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

VERDENS beste skiløper ble verdens dummeste i løpet av noen hektiske sekunder på stafetten i Lahti i går:

- Han gikk berserk, skriver russiske nettsteder i natt etter at nasjonalhelten deres mistet fatningen.

Men det er ikke Aleksandr Bolsjunovs idiotiske oppførsel som er Russlands problem.

Den russiske skikongens slag i løs lufta etter en taktisk frekk finsk konkurrent, er der og da til å forstå. Langt verre er den påfølgende skitaklingen av den finske ankermannen Joni Mäki i målområdet som gjorde at Bolsjunov og det russiske stafettlaget ble diskvalifisert.

Men verst er måten russisk toppidrett systematisk maler seg inn i sitt eget hjørne.

For snart er Russland helt isolert. Inntil videre går sportsheltene deres på nåde i de største mesterskapene, men det skjer ikke lenge om ikke den russiske mentaliteten endres.

At de slutter å dekke over sine egne skandaler, tar et oppgjør med den råtne sportskulturen, og for eksempel ber pappa Bolsjunov om å slutte å heie på sønnens slåsskamper.

DETTE helt nødvendige interne nasjonale oppgjøret, er det ingen tegn på:

- Snart er det vel jeg som blir diskvalifisert, sukket langrennssjefen Elena Välbe på hjemlig TV etter en lang dag med russiske protester til ingen nytte:

- Hvorfor skal jeg straffe Bolsjunov mer etter dette? Jeg forstår ham 100 prosent. Over alt blir vi anklaget for alt, sa hun og speilet frustrasjonen i Russland over det som har skjedd med eliteidretten deres etter at svindelen i Sotsji-OL ble avslørt.

Som hele den russiske sportsledelsen er tilsynelatende også Välbe ute av stand til å forstå at dette ikke er omverdenen sitt ansvar. Bare russernes:

For midt mens russiske sportsmyndigheter for ett år siden fikk en ekstra sjanse til være med videre i internasjonale konkurranser, valgt de heller å svindle enda en gang. Det endte med to års utestengelse fra OL og VM.

Nå fortsetter de med å lure seg selv ved å gi resten av verden skylden for problemene.

ELLER som pappa Bolsjunov sier til det russiske nettstedet Sport.ru om sønnens slag og sklitakling mot sin finske overmann i Lahti:

- Hvis vi ikke svarer, vil vi ydmyke Russland. Dette var bare følelser. Jeg skjønner Aleksandr fullt ut. Dette var helt greit, mente opphavet, og understreket at han snakket alvor:

- Jeg er på sønnen min sin side. Kanskje ville jeg ha slått enda hardere, fortsatte pappa Bolsjunov og minnet om episoden mellom Johannes Klæbo og Sergej Ustjugov fra Seefeld-VM i 2019:

- Jeg husker hvor respektløs Klæbo var mot Ustjugov både en og to ganger. Du må stå opp på russisk vis mot sånt og svare direkte. Dessverre ble det ikke gjort den gang. Ustjugov unnskyldte seg til og med. Jeg vil ikke bebreide ham for det; han var allerede voksen og vet hvordan alt henger sammen. Jeg ville kjørt på i løypa og satt ting på plass, understreket Aleksandr Bolsjunov senior.

Og da er vi tilbake til utfordringen for den russiske storfamilien. Det å forstå at virkelig god idrett aldri kan være deg mot alle andre.

Men nå er det blitt Russland mot røkla i nær sagt alle idrettsgrener.

Og det er bare deres egen skyld.

ALEKSANDR BOLSJUNOV er et kroneksempel på hvordan mistenksomhet og isolasjon mest av alt sliter på russerne selv. Han har større fysiske og tekniske ressurser enn alle andre distanseløpere i langrenn, men har likevel klart å rote bort mange av disse fordelene.

Sist VM skjedde det gjennom dårlige taktiske valg og en unødvendig frustrasjon over den norske bredden. Nå er valgene på plass, men han er fortsatt sårbar under press.

Det viser både fallet på lørdagens 30km og fiaskoen på innspurten i stafetten i går.

LØRDAG ble Bolsjunovs fall framstilt i enkelte russiske medier som et norsk komplott. Bakgrunnen var reaksjonen fra Jurij Borodavko, treneren hans, etter at den russiske stjernen misset på en krapp innersving ned mot skistadion og tok med seg Hans Christer Holund inn i sikkerhetsnettet:

- De fant et punkt i løypa uten TV-overvåkning. Da tok Holund ut Bolsjunov, forklarte Borodako som om dette var en planlagt norsk sabotasje.

Det er en forklaring som ikke rimer med virkeligheten, men som stemmer perfekt med russernes bilde av motsetningene i internasjonal idrett.

Altså Russland mot røkla.

RIKTIGNOK understreket den mektige skisjefen Elena Välbe seinere at «Holund ikke hadde gjort dette med vilje». Problemet er at disse beskyldningene og forklaringene på enkelthendelser skifter fra dag til dag, mens den underliggende forståelsen blir sementert:

  • Det at russerne nå er utestengt fra de største mesterskapene fordi resten av verden er ute etter dem.

Og slik er det jo ikke.

Russland er ute fordi de fortsatt har en omfattende juksekultur.

DET nekter de å erkjenne. Aleksandr Bolsjunovs reaksjon blir forsvart også av lagkameratene. For dem var diskvalifikasjonen det egentlige problemet:

- Igjen og igjen; i sak etter sak, ser vi hvordan Russland blir straffet. I framtida vil det bare bli enda mer av sånt, sier Jevgenij Belov nå til nettstedet RIA Novosti, og fortsetter:

- De vil straffe landet vårt, men den enkelte russer vil ikke tillate å bli krenket. Det er ikke din skyld at du blir fratatt medaljene, så hvordan kan du kreve at du skal være rolig når det skjer? Er du bare en grønnsak, spør Belov som var en av de russiske langrennsløperne som ble suspendert på grunn av avsløringene i McLarens rapporter om svindelen rundt Sotsji-OL.

EGENTLIG er de russiske skiheltene heldige når de i det hele tatt får stille opp i VM i Oberstdorf om en måned. I utgangspunktet ønsket Verdens Antidopingbyrå (WADA) et strengere vern også mot individuelle utøvere fra det russiske svindelregimet. Det falt med dommen i Idrettens Voldgiftsdomstol (CAS) som kom før jul.

Der skiller dommerne igjen tydelig mellom den statlig organiserte svindelen før og under Sotsji-OL, og de rettslige konsekvensene for den enkelte russiske utøver.

I hele denne rettsprosessen har det vært svært strenge krav til bevis. Åpenbart manipulerte prøver er blitt satt på de russiske myndighetens svindelkonto. Manipulerte utøvere har derimot fått lov til å gå fri.

FORBANNET: Aleksandr Bolsjunov var illsint under Ski Touren i Trondheim, og gjorde alt han klarte for ikke å snakke med journalistene. Reporter/video: Øyvind Godø / Kristoffer Løkås Vis mer

DENNE rettspraksisen setter krav til de enkelte idrettene om å følge opp dopingkampen. Det har skjedd i langrenn der systematisk økt kontroll med russiske løpere har gitt tilsynelatende renere internasjonale felt.

I så måte er det ingen grunn til å klandre Aleksandr Bolsjunov for noe annet enn at han kommer fra en treningsgruppe ledet av eks dopsjef Jurij Borodavko.

Den svakheten er en trist konsekvens av at russerne ikke har ønsket å gjøre noe med den råtne kulturen sin.

DEN endelige dommen fra CAS mot Russland er ment å ramme sportspolitikere og ledere som Jurij Borodavko, men hjelper bare et stykke på vei. Så lenge disse dopsjefene får lov til å prege russernes egen kultur kommer episoder som denne skandalen i Lahti.

Det er dette ekkoet du hører i dag når Borodavko igjen forklarer hvordan russerne synes det er tilnærmet greit å slå etter konkurrenter:

- Mäki oppførte seg usportslig. Han hoppet på skiene og blokkerte løypa, sa Bolsjunovs trener om episoden, før han beklaget at hans egen stjerneløper hadde gitt etter for følelser:

- Det skulle han ikke gjort, Slik oppførsel er uakseptabel, tilføyde Borodavko, men den forklaringen er jo ikke engang halve sannheten.

Det virkelig uakseptable i Russland har skjedd utenfor løypa. Det har foregått i tiår, og vi har ingen garanti om at svindelen er fortid.

Den garantien kommer ikke før russerne selv synes at det er pinlig å ha en pill råtten sportskultur.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer