Dekksperten Petter

Her ser du genistreken som skilte Petter Solberg (29) fra konkurrentene i Hellas i går: Utskårne, dype groper i dekkene!

LAMIA (Dagbladet): Da VM-førerne utover ettermiddagen i går uforberedt havnet på gjørmete veier i fjellområdene rundt rallybasen i Lamia - drøye 20 mil utenfor OL-byen Athen - ble det en glatt opplevelse for de fleste på dekk for tørt underlag:

Gjørmen festet seg på dekkene, og førte til dårlig feste for førerne.

Unntatt for Petter Solberg.

De utskårne gropene i dekkene tvang gjørma nedi sporene, og ga nordmannen bedre feste der de nærmeste konkurrentene må ha følt seg som Bambi på glattisen.

-  Vi tok en liten sjanse der. Om det hadde vært helt tørt hele veien, ville vi tapt noen sekunder, men heldigvis viste det seg å være et heldig dekkvalg. Jeg ville sikre meg litt i tilfelle det var gjørme på veien etter regn, sier en fornøyd Petter Solberg til Dagbladet.

-  Hopper ikke i været

Han bestemte seg for å be om utskjæringene i dekket på den siste servicen foran de tre avsluttende fartsprøvene i går.

Utbyttet ble enda større enn han våget å drømme om:

Han økte ledelsen i løpet med drøye halvminuttet til de farligste utfordrerne i VM-sammendraget - Sebastien Loeb (Citroën) og Marcus Grönholm (Peugeot) - over en strekning på 39,05 kilometer fordelt på to fartsprøver. Før dagens sju prøver har han en ledelse på 55,7 sekunder på Harri Rovanperä, 1.01,6 på Frangois Duval, 1.03,2 på Grönholm og hele 1.21,0 på Loeb. Og fjorårsvinneren, estlenderen Markko Märtin, måtte bryte.

Forskjellen på det gjørmete underlaget var påfallende.

På mellomtida lå Petter litt bak Grönholm på den første tørre halvdelen. Da de kom til gjørma, føk Petter ifra for hver meter!

-  Jeg har ledet før, så jeg hopper ikke i været ennå. En spinning eller punktering kan ødelegge alt. Men den store ledelsen gir meg litt ro. Nå slipper jeg å ta store risker, og kan konsentrere meg om å få en fin flyt og justere farta etter mellomtidene jeg får inn i bilen, sier Solberg.

Én tabbe

På den avsluttende superspesialen over 2,25 kilometer kom gårsdagens eneste tabbe:

Petter skulle justere demperne på bilen, men skrudde feil vei! Like fullt oppnådde han fjerde raskeste tid.

-  Heldigvis var det en kort prøve, så jeg tapte ikke mange sekunder, sier Petter Solberg - som totalt vant fem av gårsdagens ni fartsprøver.

Konkurrentene har allerede gitt opp håpet om å ta igjen Solberg her i Hellas - hvor Petter i 2001 fikk sin aller første pallplassering med 2. plass.

-  Jeg hadde ingen anelse om at det ville være gjørme på de siste prøvene, og fikk store problemer på det glatte underlaget. Nå blir det for vanskelig å ta igjen Petter. Han må gjøre store feil for ikke å vinne dette nå, sier Marcus Grönholm til Dagbladet.

GUMMIKIRURGEN: Nico Cavalieri skjærer vekk gummi fra Solbergs dekk og skaper bedre drenering.
PYTT, PYTT: Ingen ting stoppet Petter Solberg i Hellas i går. Her gjørmebryter han seg inn til en solid ledelse, mye takket være et genialt inngrep i dekkene.