Deler skrekk-øyeblikk

Her ligger Daniel-André Tande (27) på sykehuset i Slovenia etter skrekkfallet i mars. Skihopperen har lagret bildet som bakgrunnsbilde på mobiltelefonen - og forklarer hvorfor.

I SYKESENGA: Slik så Daniel-Andre Tande ut bare dager etter fallet i Planica. Foto: Privat
I SYKESENGA: Slik så Daniel-Andre Tande ut bare dager etter fallet i Planica. Foto: Privat Vis mer
Publisert

GARMISCH-PARTENKIRCHEN (Dagbladet): Det ble ingen suksess for Daniel-André Tande da Hoppuka startet i Oberstdorf onsdag. Kongsberg-hopperen kom på 18. plass, i rennet som ble vunnet av japaneren Ryoyu Kobayashi.

Men likevel:

For Tande er det en seier bare å få hoppe. I mars falt han stygt i skiflygingsbakken i Planica. Folk på hopplandslaget fryktet en stund at han kunne være død.

DRAMATISK: Daniel-André Tande ble kastet ned Planica-bakken som en filledukke. Foto: NTB
DRAMATISK: Daniel-André Tande ble kastet ned Planica-bakken som en filledukke. Foto: NTB Vis mer

Overfor Dagbladet deler Tande et privat bilde som ble tatt i sykesenga i dagene etter fallet. Han forteller at han har lagret det som bakgrunnsbilde på mobiltelefonen.

- Hvorfor?

- For å minne meg selv på at jeg ikke skal stresse for mye med å prestere. Jeg er ikke her for å vinne hopprenn ennå. Kanskje er jeg på et stabilt nivå neste sesong. Akkurat nå er jeg ikke der. Jeg er her for å kose meg og ta steg i bakken, forteller han.

HERJET MED: Daniel-Andre Tande lå med ledninger til kroppen på sykehuset. Foto: Privat
HERJET MED: Daniel-Andre Tande lå med ledninger til kroppen på sykehuset. Foto: Privat Vis mer

Tande brakk kragebeinet og punkterte lungen i fallet. Han måtte ha oksygentilførsel på sletta.

Sakte, men sikkert har han jobbet seg tilbake.

At han hopper allerede nå, er en sensasjon i seg selv. At han kom på andreplass i verdenscuprennet i Klingenthal 12. desember, er en dobbelt sensasjon.

Tande er en sann hoppmann. Det er dette han elsker over alt på jord.

- Hvor ofte ser du på bildet der du ligger med skrubbsår og ledninger i sykesenga?

- Hver gang jeg åpner telefonen. Men jeg tenker ikke så mye over det. Det er bare for å huske på det som skjedde,. Jeg minner meg selv på at jeg har god tid.

FALT STYGT: Daniel-André Tande. Video: NRK / Bryan Sutterer Vis mer

Han fortsetter:

- Jaget etter prestasjoner er ikke noen vits for min del. At jeg hopper på ski, er mer enn bra nok.

- Har du noen smerter etter fallet?

- Jeg merker det i kragebeinet hver gang jeg har på meg en trang hoppdress.

Tidligere i karrieren har 27-åringen vært kjent for å svinge i humøret når prestasjonene gikk imot. Han kunne svare kort - og irritert - når NRKs Karen-Marie Ellefsen stilte spørsmål på sletta. Nå har Viaplay overtatt hopprettighetene.

SJEKKET UT: Daniel-André Tande (t.h.) og Robert Johansson forlater hotellet i Oberstdorf og setter kursen mot Garmisch-Partenkirchen. Foto: Geir Olsen / NTB
SJEKKET UT: Daniel-André Tande (t.h.) og Robert Johansson forlater hotellet i Oberstdorf og setter kursen mot Garmisch-Partenkirchen. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer

Tande innrømmer at han er mindre sint enn før. I det siste rennet i Engelberg før Hoppuka kom han på 40. plass.

- Jeg reiste som vanlig ned med et håp, men ble knust. Det er skuffende å gjøre dårlige skihopp. Men det er ikke sånn at jeg legger meg ned og griner, forteller han.

- Tidligere ville jeg vært litt mer forbannet. Jeg forsøker å være tålmodig. Jeg prøver ikke å måle framgangen i resultater, men heller hvordan jeg har det i bakken.

NORSKE HÅP: Hoppukelaget samlet utenfor hotellet i Oberstdorf. Fra venstre: Marius Lindvik, Robert Johansson, Johann André Forfang, Daniel-André Tande, Halvor Egner Granerud og Fredrik Villumstad. Foto: Geir Olsen / NTB
NORSKE HÅP: Hoppukelaget samlet utenfor hotellet i Oberstdorf. Fra venstre: Marius Lindvik, Robert Johansson, Johann André Forfang, Daniel-André Tande, Halvor Egner Granerud og Fredrik Villumstad. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer

Hoppukesirkuset har i løpet av torsdagen forflyttet seg fra Oberstdorf til Garmisch-Partenkirchen i Tyskland. Her går det tradisjonelle Nyttårshopprennet 1. januar.

Halvor Egner Granerud, Robert Johansson og Marius Lindvik sørget for en norsk drømmestart i Hoppuka.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer