Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Ragnhild Haga olympisk mester

Delte medaljen. FIS nekter å fortelle hvem som egentlig gikk raskest

På tirsdagens sprint opererte arrangøren med tusendeler. På dagens 10 kilometer delte Marit Bjørgen og Krista Pärmäkoski bronsen på tidelet. FIS kan se hvem som gikk raskest, men vil ikke opplyse det.

DELT MEDALJE: Marit Bjørgen og Krista Pärmäkoski delta bronsemedaljen på 10 kilometer fristil da Ragnhild Haga ble olympisk mester. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
DELT MEDALJE: Marit Bjørgen og Krista Pärmäkoski delta bronsemedaljen på 10 kilometer fristil da Ragnhild Haga ble olympisk mester. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PYEONGCHANG (Dagbladet): Ragnhild Haga gikk et fabelaktig skirenn og vant 10 kilometer fristil på langrennsstadion i Pyeongchang i dag. Selv storfavoritt Charlotte Kalla måtte se seg slått og gikk inn til sølvplass.

Marit Bjørgen og Krista Pärmäkoski delte bronsemedaljen. Begge klokket inn til tiden 25.32.4. Bronsen ble delt på tidelet.

På tirsdagens OL-sprint var det imidlertid tusendeler som gjaldt. Det internasjonale skiforbundet (FIS) måler også hundredeler på distanserenn og har dermed muligheten til å finne ut hvem av Bjørgen og Pärmäkoski som gikk raskest.

- I Finland har vi Juha Mieto som tapte med et hundredels sekund. Jeg synes det er greit at vi ikke får vite hvem som gikk raskest og at begge får bronsemedalje. Jeg synes begge fortjener det, sier Krista Pärmäkoski på pressekonferansen.

Vil dele medaljen med hverandre

Marit Bjørgen er enig med den finske jenta.

- Krista og jeg gikk omtrent like raskt hele veien. Det er hyggelig å dele medaljen med henne, sier Rognes-jenta.

- Jeg kan sitte å tenke på at jeg kan gjøre det bedre der og der, men det får jeg ikke sjansen til. Jeg er glad for at jeg fikk bronsen og kan dele den med Krista, forteller Bjørgen.

Derfor oppgir ikke FIS hundredelene

FIRE PÅ PALLEN: Ragnhild Haga vant OL-gullet foran Charlotte Kalla, Marit Bjørgen og Krista Pärmäkoski. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FIRE PÅ PALLEN: Ragnhild Haga vant OL-gullet foran Charlotte Kalla, Marit Bjørgen og Krista Pärmäkoski. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Expressen har snakket med FIS' renndirektør Pierre Mignerey, som forklarer hvorfor de bruker tusendeler på sprint og tideler på distanserenn som i dette tilfellet.

- Vi anvender høyere presisjon i sprinten for å avgjøre «lucky losers». Vi registerer også hundredeler på distanserenn, men reglene sier at vi bare skal se på tidelene, sier Mignerey.

- Kan dere se hvem som gikk raskest?

- Ja, det kan vi. Jeg vet ikke hvem det var selv, men vi kan sjekke det. En av dem var raskere enn den andre, sier han.

SKI-IMITATOR: Kowalczyk snirkler, Bjørgen vagger og Sundby viser kasse. Slik går løperne på ski! Video: Nicolai Delebekk Vis mer

Var livredd for å ødelegge for Bjørgen

Dagbladet snakket med svenske Ebba Andersson etter 10-kilometeren. Hun ble tatt igjen av Rognes-jenta og gikk sammen med Bjørgen mot slutten av rennet.

Den sammenkomsten kunne ha blitt avgjørende i tidelsdramaet.

UVIRKELIG: Bronsevinner Marit Bjørgen hjalp Ragnhild Haga med å forstå at hun faktisk er olympisk mester. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
UVIRKELIG: Bronsevinner Marit Bjørgen hjalp Ragnhild Haga med å forstå at hun faktisk er olympisk mester. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Marit kom i høy fart, og jeg visste at hun kjempet om medaljer. Derfor prøvde jeg å ikke gå i veien for henne. Jeg var veldig redd for å ødelegge en medalje for Marit, sier Ebba Andersson til Dagbladet.

- Kanskje hjalp du henne til å ta medalje ved å pushe henne mot slutten?

- Hvis jeg gjorde det, er det veldig hyggelig. Vi får håpe det, sier det svenske langrennstalentet.

Weng støtter regelverket

Til slutt ble det altså delt bronsemedalje mellom Bjørgen og Pärmäkoski.

Langrennsmiljøet synes det er like greit at verden aldri få vite hvem som gikk noen hundredeler raskere enn den andre. Til Dagbladet sier Heidi Weng og Laura Mononen at de synes det er riktig å gjøre det på den måte, slik at deres lagvenninner begge får medaljer.

- Ja, det er vel like greit, så får begge medaljer. Når det er så jevnt fortjener begge det, sier Weng.

- Det er moro at begge får medaljer. Det er vel fortjent, mener Mononen.

Haga i ekstase

Dermed smilte både Bjørgen og Pärmäkoski på pallen og i møtet med pressen etter løpet.

- Jeg har ikke vært på pallen i fristil i år, så det var moro, sier Bjørgen.

Aller mest smilte imidlertid Ragnhild Haga etter at hun ble olympisk mester. Samboer Øyvind Gløersen skjønte lite av det som skjedde i Pyeongchang i dag.

- Samboeren min var i sjokk da jeg ringte ham rett etterpå. Han spurte: «Hva er det du driver med?» Jeg er i sjokk selv, sier Haga.

- Marit forsøkte å få meg til å forstå at jeg er olympisk mester. Det var bra å ha henne der, for hun kjenner følelsen. Det er moro å ha henne med opp på pallen.

Haga ringte også mor Liv etter at gullet var et faktum.

- Så ringte jeg mamma. Hun satt og gråt. Det var koselig å ringe de som er meg nærmest og har hjulpet meg så mye, sier den nybakte olympiske mesteren.

- Jeg var livredd

Til Dagbladet forteller Haga videre om et nervedrama ute i løypa da sekunderingene mot Charlotte Kalla tikket inn.

- Først var det veldig jevnt på sekunderingene. Jeg fryktet sisterunden til Charlotte. Men jeg speedet opp selv og økte ledelsen bare mer og mer. Da tenkte jeg at Charlotte var sliten og at dette var min livs mulighet, forteller 27-åringen.

- Jeg har så lyst til å være en som er god når det gjelder. Jeg var livredd for å tryne ned mot mål. Heldigvis gikk det bra, sier Haga.

Hun fikk dermed bevist både for seg selv og resten av verden at hun er meget god når det gjelder.

I dag var Ragnhild Haga best i verden. 27-åringen er olympisk mester.

​Generasjonsskiftet

Haga skriver seg inn på lista over de yngre OL-debutantene som har gått rett inn i de olympiske lekene i Pyeongchang og vunnet gull. Simen Hegstad Krüger vant OL-gull i sitt første renn, mens Haga bare trengte to renn for å bli olympisk mester, i likhet med Johannes Høsflot Klæbo.

Et nytt generasjonsskifte ser ut til å bli tydeligere og tydeligere, for enn så lenge er de største og mest etablerte langrennsstjernene i Norge i skyggen av Haga, Krüger og Klæbo i dette mesterskapet.

- Jeg tror vi ser frukter av et veldig sterkt rekruttlag. Sjur Ole var treneren min der også. Han har trent mange av de som er her nå, blant annet Simen Hegstad Krüger. Det er ekstremt kult å være en del av en gjeng i 20-årene som har jobbet hardt og tålmodig over lang tid, sier Haga til Dagbladet.

- Vi har jobbet veldig grundig og riktig. Jeg føler at den norske treningsfilosofien har fungert bra, og jeg har lært mye av alle ressursene som er en del av norsk langrenn. Alt ligger til rette i norsk langrenn.

​Tour de Ski-forbannelsen

Så langt i OL er fem av fem gullvinnere løpere som droppet årets Tour de Ski. Verken Charlotte Kalla, Simen Hegstad Krüger, Stina Nilsson, Johannes Høsflot Klæbo eller Ragnhild Haga gikk denne sesongens utgave av touren.

Denne trenden blir trolig brutt på 15-kilometeren i morgen, hvor Dario Cologna, Maurice Manificat og Martin Johnsrud Sundby, som alle gikk Tour de Ski, er de største favorittene – så sant ikke Hegstad Krüger slår til igjen.

​ - Jeg bestemte meg for å droppe Tour de Ski, for å vite at jeg sto her i OL med den sesongoppladningen jeg hadde mest tro på. For min del var det rett å stå over. Jeg tror det hadde vært tyngre å gå touren, men samtidig ikke umulig å ha suksess begge steder, sier Haga til Dagbladet.

Les mer om Ragnhild Hagas gulløp her.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!