Delte meninger om Brasil-VM

Men Socrates får svar på tiltale.

Meningene er delte om det er riktig av Brasil å investere milliarder i å arrangere fotball-VM når de sosiale problemene i landet står i kø.

Brasils fotballpresident Ricardo Teixeira er ikke i tvil.

- VM vil gagne Brasil både sosialt og økonomisk. Sluttspillet kommer til å gi varige verdier i form av bedret transport, helsevesen, vann- og avløpsnett og ikke minst sikkerhet, erklærte han.

Den bestselgende forfatteren Paulo Coelho er også VM-frelst. Han var med i Brasils delegasjon til Zürich og mener VM vil ha stor betydning for Brasil.- Dette kommer til å endre alt i Brasil. Vi kommer til å avduke et annet land for verden, et land som trenger å avdukes, sa han.

Pelé kritisk

Fotballegenden Pelé har derimot flere ganger stilt seg skeptisk til Brasils søknad, og han glimret med sitt fravær i delegasjonen til Zürich. Mange frykter en kolossal budsjettsprekk og kanskje et mislykket arrangement.

- Pengene til VM vil de ta fra lommebøkene våre, som vanlig, sa Brasils tidligere storspiller Socrates.Da Rio de Janeiro arrangerte de panamerikanske lekene tidligere i år, ble budsjettet overskredet med 900 prosent. Ingen blir forbauset om de nøkterne kostnadsoverslagene for VM ryker like grundig.

Pilgrimer

SAMBA-FEST: Sånn - med en gigantisk brasiliansk fotballdrakt på nasjonalarenaen Maracana - feiret Brasil at de er tildelt fotball-VM for første gang siden 1950. Foto: VANDERLEI ALMEIDA/AFP/SCANPIX
SAMBA-FEST: Sånn - med en gigantisk brasiliansk fotballdrakt på nasjonalarenaen Maracana - feiret Brasil at de er tildelt fotball-VM for første gang siden 1950. Foto: VANDERLEI ALMEIDA/AFP/SCANPIX Vis mer

Andre har uttrykt bekymring på grunn av gatevolden som herjer flere brasilianske byer, men både Teixeira og Blatter reagerte med sinne da volden ble tema på pressekonferansen i Zürich.

- Dere sa det samme da vi ga VM til Sør-Afrika. Vis litt respekt, sa Blatter.

Argumentene for å velge Brasil er likevel sterke. UEFA-president Michel Platini uttrykte det slik:

- Brasil er landet som har gitt mest til fotballen. Det er verdens største fotballnasjon, og de har vunnet flere VM enn noen andre. Det blir som å gjøre en pilegrimsreise til Mekka eller Jerusalem, sa franskmannen.

(NTB)

KRITISK: Den gamle storspilleren Socrates er en av dem som stiller seg kritisk til at det såpass fattig land som Brasil får arrangere fotball-VM.