Delte ut formuen i skjul

Slik ga han fotballedere i 168 land sjansen til å svindle.

SYNLIG PENGESTRØM:  Det er letter å følge dollarsedlene som den britiske komikeren Lee Nelson kastet foran FIFA-president Sepp Blatter i sommer enn alle millionene som FIFA selv har delt ut til sine 209 medlemsland. FOTO: REUTERS/Arnd Wiegmann.
SYNLIG PENGESTRØM: Det er letter å følge dollarsedlene som den britiske komikeren Lee Nelson kastet foran FIFA-president Sepp Blatter i sommer enn alle millionene som FIFA selv har delt ut til sine 209 medlemsland. FOTO: REUTERS/Arnd Wiegmann.Vis mer

EN ny rapport fra Transparency International om fotballens økonomi forteller det meste om hvorfor denne sporten nå famler seg fram i en global krise. Gjennom millionoverføringer til hvert medlemsland uten et kontrollsystem som fulgte opp pengestrømmen, har president Sepp Blatter og det internasjonale fotballforbundet (FIFA) bygget opp et system som gjør det for lett å stjele fra lasset:

•• Internasjonal fotball mangler innsyn.

For ledere med svekket gangsyn, er det en ekkel kombinasjon. Den varianten tillitsmenn har sporten mange av. Det er derfor den gjenfødte etiske komiteen i FIFA hver eneste uke ekskluderer stadig nye fotballsjefer fra nasjon etter nasjon.

OG det er derfor den aldrende FIFA-president Sepp Blatter sitter på utgående kontrakt og venter på hvilke rettslige skritt både sporten selv og det sivile samfunnet tar for å belyse hvordan han ledet den økonomisk blomstrende fotballbutikken sin rett mot en etisk stengetid.

Nå får han ingen fred. Mens 79-åringen i TV-intervju fortalte om hvordan han på sykehuset nylig befant seg «midt mellom engler som sang og Djevelen som tente på ilden» , bestemte hans gamle fotballkompiser seg for å opprette sak mot Blatters hemmelige millionavtale med Michel Platini.

Også der var det hemmeligholdet som ga sjansen til private forretninger i den store fotballbutikken.

KRAVET om innsyn er nettopp Transparency International sitt verktøy for å ha en døgnåpen etiske debatt. Denne rapporten viser fotballens behov for akkurat det i en periode der sporten disponerer mer penger enn noen gang.

Med Blatter som president fra 1998, har FIFA opplevde en svimlende økonomisk suksess. Bare noen timer etter at politiet plukket opp flere av hans nærmeste medarbeidere for korrupsjon, gikk presidenten på talerstolen under FIFA-kongressen i Zürich i vår og la fram  rekordinntekter på ca. 45 milliarder kroner i siste fireårsperiode og en reservekapital på over 12 milliarder.

FORDELINGEN av disse pengene har lagt grunnlaget både for Blatters makt og maktmisbruk. Hele tida har han trygget sin posisjon ved å gi hvert eneste av FIFAs 209 medlemsland en del av overskuddet. Bare i siste periode har det betydd minimum 16 millioner kroner til fotballedelsen i den enkelte nasjon i tillegg til minst 80 millioner kroner til hvert av de seks kontinentale forbundene.

Transparency International avslører at bruken av disse pengene er gjennomgående hemmelig:

•• Bare 14 av 209 nasjoner oppfyller kravene til et minimum innsyn.

Norge er blant disse landene sammen med Danmark, Sverige og Island, mens rapportene fra stormakter som USA og Russland har klare svakheter for de som vil undersøke pengestrømmene.

HELE 168 av FIFA-medlemmene leverer ingen offentlig økonomisk oversikt. Først i 2014 krevde FIFA selv rapportering om hva tilskuddene ble brukt til. Nå sier organisasjonen at den heretter ikke vil tildele midler uten slik informasjon. Blir det etterlevd tar fotballen et viktig steg for å rydde opp i egen svindel.

For krisen i internasjonal fotball løses ikke ved at Sepp Blatter i februar endelig blir erstattet som president. Først når FIFA sentralt innfører en troverdig oppfølging av pengebruken i de nasjonale forbundene, blir det mulig å løsne trådene mellom internasjonal fotballmakt og personlig vinning.

Så er spørsmålet om hvor mange nasjonale fotballedere som egentlig synes det er verdt å nøste opp denne floken.

LØSER IKKE PROBLEMET: Den skjulte økonomien i internasjonal fotball er såvisst ikke bare knyttet til Sepp Blatters makt. Slik betyr ikke en ny FIFA-president automatisk en avgjørende forandring når det gjelder sportens økonomiske hemmeligheter.
LØSER IKKE PROBLEMET: Den skjulte økonomien i internasjonal fotball er såvisst ikke bare knyttet til Sepp Blatters makt. Slik betyr ikke en ny FIFA-president automatisk en avgjørende forandring når det gjelder sportens økonomiske hemmeligheter. Vis mer