Deltidsproffene

Verken Tor Hogne Aarøy (25) eller de andre spillerne i Aalesunds Fotballklubb (AaFK) får full jobb i klubben, selv om de nå skal spille i Tippeligaen.

AaFK-ledelsen er nemlig innstilt på at den semiprofesjonelle modellen som har ført dem til Tippeligaen også vil være tilstrekkelig til å holde dem i norsk fotballs øverste divisjon.

Studier og jobb

I 1. divisjon sist sesong var suksesstrener Ivar Morten Normarks krigere bare i 30-40 prosents stilling som fotballspillere i AaFK.

Neste år tilbyr klubben spillerne maksimum 50-60 prosent stilling. Resten av tida skal de bruke til studier eller annen jobb.

- Vi ser at det må settes av mer tid til trening og hvile for å tilpasse oss et nytt nivå. Denne modellen må vi regne med å ha i minst to-tre år framover, sier AaFKs sportslige leder Reidar Vågnes.

300000 kroner

Flere klubber har varslet at de kan bli tvunget til å bli halvprofesjonelle. Aalesund blir den første klubben som tar det skrittet fullt ut i Tippeligaen. Klubben ikke bare oppfordrer spillerne til å ha noe annet å gjøre ved siden av fotballen. Det er rett og slett påkrevd.

- Hos oss er dette et positivt og strategisk valg som er dypt forankra i de styrende organer. Vi tror på å utvikle hele mennesket, sier Vågnes.

Klubben hadde et budsjett på rundt ti millioner kroner i 1. divisjon. Neste år havner de trolig på rundt 15-16 millioner. Det gir ikke rom for noen stor lønnsfest.

- Det er ikke mange som vil tjene over 300000 kroner i grunnlønn hos oss, så man blir ikke rik av å spille i AaFK, sier Vågnes.

Klubben jobber med å forsterke stallen til neste sesong. Så langt har de blant annet fått nei fra Moldes Petter Christian Singsaas. Han var ikke interessert i en jobb som fotballspiller i halv stilling.

Aalesun kommer ikke til å hente inn mer enn tre spillere til neste år.

FOTBALL OG JOBB: Tor Hogne Aarøy fortsetter en tilværelse som semiproff når Aalesund FK spiller i Tippeligaen neste år. I tillegg er han lærervikar på en barneskole ved siden av fotballen. Her sammen med trener Ivar Morten Normark (liggende).