Birgit Skarstein:

Deltok i omstridt IOC-møte

Birgit Skarstein (33) ble tatt på senga da IOC ville ha utøvernes mening om russiske og belarusiske utøvere.

DELTOK: Birgit Skarstein deltok på det omstridte IOC-møte. Foto: NTB
DELTOK: Birgit Skarstein deltok på det omstridte IOC-møte. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det skapte furore da det onsdag ble kjent at Den olympiske komité (IOC) åpnet opp for at russiske og belarusiske utøvere kan få delta i OL i 2024 og 2026.

- Ingen utøvere skal hindres fra å konkurrere på grunn av passet sitt, skrev IOC i en uttalelse.

I uttalelsen hevdet IOC at et klart flertall av utøverrepresentantene ønsket å la russere og belarusere delta under nøytralt flagg.

Tatt på senga

Birgit Skarstein (33), som selv sitter i utøverkomiteen, deltok i det mye omtalte IOC-møtet, opplyser hun til NRK.

- Det var delte meninger internt og det var mange perspektiver som ble tatt opp. Det ble aldri fattet noe vedtak om hva utøverkomiteen skulle mene, sier Skarstein til NRK.

- Jeg tror alle ble tatt veldig på senga av at møtet ble holdt for å høre hva en utøvermasse mente. Jeg var i hvert fall ikke forberedt på at utøverkomiteen skulle presentere meningene til norske utøvere nå, for den har vi faktisk ikke, fortsetter hun.

Dagbladet har også vært i kontakt med Skarstein. Hun understreker hvor kritisk hun er til at de to landene skal få delta.

- Personlig mener jeg det er helt uaktuelt å åpne for russisk og belarusisk deltakelse nå, sier Skarstein til Dagbladet.

TORDNET: Idrettspresident Berit Kjøll gikk hardt ut mot IOC-uttalelsen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
TORDNET: Idrettspresident Berit Kjøll gikk hardt ut mot IOC-uttalelsen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

Reaksjonene haglet

I etterkant av IOC-uttalelsen var det mange reaksjoner. Idrettspresident Berit Kjøll mente det var uakseptabelt.

- I dagens situasjon er det uakseptabelt å åpne opp for russisk og belarusisk idrettsdeltakelse internasjonalt, sa Kjøll til NRK.

Et drøyt døgn etter uttalelsen, hevdet NRK at det var Astrid Uhrenholdt Jacobsen som selv tok til orde for at de russiske og belarusiske utøverne skulle få delta. Den tidligere langrennsstjerna er leder for den norske utøverkomiteen.

LEDER: Astrid Uhrenholdt Jacobsen er leder i den norske utøverkomiteen. Foto: NTB
LEDER: Astrid Uhrenholdt Jacobsen er leder i den norske utøverkomiteen. Foto: NTB Vis mer

Seint torsdag kveld var Dagbladet i kontakt med Jacobsen.

- Dette er en vedvarende prosess, og det er ikke fattet noe vedtak. Det har vært internasjonale konsultasjoner. Det er ingen som diskuterer om vi skal endre sanksjoner. De ligger der. De er mot russiske og belarusiske myndigheter. Men det finnes ingen sanksjoner mot russiske eller belarusiske utøvere. Det skrives masse feil hele tida, men de finnes ikke, sa hun til Dagbladet.

Hun fortsatte:

- Det vi har diskutert er om idrettsbevegelsen oppfyller sin misjon. Det gjør den ikke akkurat nå. Det er problematisk når en så stor bevegelse ikke oppfyller sin misjon. Det er det sonderingene har gått ut på.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer