«Demidov spiller med en russers villskap»

- Skulle bare mangle, sier debuthelten selv.

EN KRIGER:  Vadim Demidovs duellstyrke mot en av de sterkeste hodespillerne i ligaen, Walter Pandiani, og 1.93 meter høye Dejan Lekic har gjort inntrykk på spanske medier. Her gratulerer han målscorer Raul Tamudo etter matchvinnermålet mot Osasuna. Foto: EPA/JUAN HERRERO
EN KRIGER: Vadim Demidovs duellstyrke mot en av de sterkeste hodespillerne i ligaen, Walter Pandiani, og 1.93 meter høye Dejan Lekic har gjort inntrykk på spanske medier. Her gratulerer han målscorer Raul Tamudo etter matchvinnermålet mot Osasuna. Foto: EPA/JUAN HERREROVis mer

(Dagbladet): Vadim Demidov mister ikke akkurat bakkekontakten av de strålende kritikkene i spansk presse etter gårsdagens debut fra start for Real Sociedad.

- Det gikk greit, men jeg har mer å gå på. Stemningen var fantastisk og det var en veldig fin følelse å debutere fra start, sier han til Dagbladet.

24-åringen var én av bare tre spillere i hele søndagsrunden - der 12 lag var i aksjon - som ble belønnet med åtte av 10 poeng på spillerbørsen til sportsavisa Sport.

På et eget Real Sociedad-nettsted blir Demidov rost opp i skyene. Og det er særlig nordmannens krigerhjerte og luftstyrke som har gjort inntrykk - selv om de velger å gi de russiske anene hans æren for akkurat den delen av spillet.

Har jobbet mye med spensten
«Den norske landslagsspilleren, som føler seg russisk og som spilte med en russers villskap, gjorde sin debut fra start (...) med sin fysiske styrke vant han nesten alle dueller og hadde full kontroll på både Pandiani og den svære serbiske spissen Dejan Lekic.»

Da Dagbladet snakket med La Liga-kommentator Andreas Stian Lendeerts tidligere i dag framhevet også han Demidovs styrke i luftrommet.

- Da han møtte Almeria i den kampen jeg kommenterte, så knuste han Henok Goitom i lufta, og han er en kjempe på nesten to meter, sa Canal +-kommentatoren.

Demidov sier hodespillet er noe han har jobbet hardt med helt siden han kom til Rosenborg i 2008.

- Jeg har jobbet veldig med den delen av spillet, og følte at det bare gikk bedre og bedre mens jeg var på Lerkendal. Det er en av mine styrker, så det skulle bare mangle at jeg ikke viste meg fram der. Det hadde vært kjedelig å være stopper om man ikke vant duellene, sier han.

Har lært seg spansk
Med sine 185 centimeter har Demidov en akseptabel høyde for en midtstopper, selv om mange i samme posisjon er enda høyere enn det. En mann som Fabio Cannovaro (176 centimeter) har imidlertid vist at man kan komme langt med spenst og god timing - og to de egenskapene føler Demidov at han besitter.

- Det er jo spensten jeg kan takke for luftstyrken min, ikke høyden, påpeker han.

- Hva har trenere og lagkompiser sagt til deg etter debuten mot Osasuna?

- Vi går ikke rundt og skryter hverandre opp i skyene etter en kamp. Jeg har veldig mye mer å bevise, men er samtidig fornøyd med hvordan det gikk i går. Jeg vet jo hvordan media fungerer. Du kan være høyt oppe en uke, og langt nede den neste. Man kan ikke la det gå innpå seg, selv om det er hyggelig med ros.

Demidov utgjorde stopperpar med Jon Ansotegui, og sier samarbeidet fungerte over all forventning.

- Han var lett å spille sammen med, så det gikk veldig bra.

- Hva med kommunikasjonen, har du lært deg språket?

- Språket går veldig bra, jeg forstår det meste. Jeg snakker også nok til å gjøre meg forstått på banen. Det går mye i «venstre» og «høyre». Kommunikasjonen mellom meg og Jon fungerte akkurat som den skulle, sier Demidov, som hadde spansk på videregående.

- Plutselig smeller det
Med den plettfrie debuten har Demidov lagt inn en utmerket søknad om å starte kampen mot Mallorca neste helg også. Selv føler han seg på ingen måte trygg på plassen.

- Den er absolutt ikke trygg. Vi får ikke vite laget før kampdagen, og fram til da vet jeg ikke mye. Det eneste som gjelder for meg er å gjøre en god treningsuke. Vi er en stor vennegjeng her i klubben som bare vil det beste for laget, så om jeg er med er det fint, hvis ikke er det bare å jobbe enda hardere.

- Hva er mest annerledes med å være midtstopper i Tippeligaen og i La Liga?

- Hvis jeg skal være ærlig møter jeg jo bedre spillere hver uke nå. Ting går mye raskere, du har mindre tid med ballen, og det er veldig mye dueller. Spillet går fort fram og tilbake og lagene er angrepsvillige. Det passer meg veldig bra at det alltid skjer noe. Sånn var det ikke alltid når man sto bak der for Rosenborg.

- Man skulle kanskje tro at norske lag var mer direkte og gjennombruddshissige enn i Spania?

- Mange av lagene her har en slags blanding. Det går veldig fort fram når de først bestemmer seg. Fra benken har jeg sett at det ofte går kjapt i lengderetning. Plutselig kan det smelle. Men jeg føler i hvert fall at min spillestil passer godt til laget, sier Demidov.