Dempsey fikk trusler fra europeere

Torsdag nektet Charles Dempsey å stemme i VM-avstemningen for 2006. I dag røper den 78-årige new-zealenderen hva som skjedde før Tyskland fikk VM. - Hvis jeg ikke stemte på Tyskland, skulle jeg få trøbbel, sier Dempsey.

Dempseys manglende stemme gjorde at Tyskland vant 12-11 mot Sør-Afrika i Fifa-avstemningen i Lausanne.

Siden har han blitt utskjelt både i hjemlandet og av VM-favoritten Sør-Afrika.

Hjemme i dag

I Sveits fortalte Dempsey at han ble truet, men hjemme i Auckland i dag røper han for første gang hvem som sto bak presset på Oceanias (OFC) fotballpresident.

- Natta før Fifa-møtet fikk jeg en rekke telefoner som opprørte meg. En av dem av truende, sier Dempsey til AP.

- Det ble gjort klart for meg at sterke europeiske interesser ville ta igjen mot OFC dersom stemmen min gikk til Sør-Afrika, sier Dempsey.

Dempsey fortalte også at han ikke fikk sove natta før avstemningen. Han ble hele tida vekket av telefoner til hotellrommet. Han beskriver presset mot seg som kaotisk.

- De andre hadde ikke noe trykk på seg. De jobbet i grupper, mens alle la press på meg, sier han.

78-årige Dempsey ble i går praktisk talt sparket som OFC-president. Før Fifa-møtet torsdag hadde Dempsey klare instruksjoner fra OFC om å stemme på Sør-Afrika, dersom England var utslått.

Dette nekter Dempsey for i dag. Han mener han hadde like stor rett til å bestemme selv, som de andre 23 Fifa-representanene.

- Helt fram til presset kom ville jeg stemt på Sør-Afrika. Men jeg tok den nøytrale linja slik at ingen kunne si at jeg ble bestukket, sier Dempsey.

Dempsey forteller også at han fikk trøst av selveste Nelson Mandela før avstemningen.

- Han forsto situasjonen min. Og han sa at jeg skulle gjøre det jeg syntes var riktig. Han ville selvfølgelig at jeg skulle stemme for Sør-Afrika, sier Dembsey.

Lamslått

Dempseys stemmeseddel ville gitt 12-12, og afrikansk seier fordi Fifa-president Sepp Blatter støttet Sør-Afrika.

Det new-zelandske fotballforbundet vil nå komme med en beklagelse via Fifa.

- Det er nødvendig, fordi utslaget av denne avgjørelsen har lamslått en hel fotballverden, sier New Zelands fotballpresiden Bill McGowan.