Dempsey fikk trusler fra europeere

Torsdag nektet Charles Dempsey å stemme i VM-avstemningen for 2006. I dag røper den 78-årige new-zealenderen hva som skjedde før Tyskland fikk VM. - Hvis jeg ikke stemte på Tyskland, skulle jeg få trøbbel, sier Dempsey.

Dempseys manglende stemme gjorde at Tyskland vant 12-11 mot Sør-Afrika i Fifa-avstemningen i Lausanne.

Siden har han blitt utskjelt både i hjemlandet og av VM-favoritten Sør-Afrika.

Hjemme i dag

I Sveits fortalte Dempsey at han ble truet, men hjemme i Auckland i dag røper han for første gang hvem som sto bak presset på Oceanias (OFC) fotballpresident.

- Natta før Fifa-møtet fikk jeg en rekke telefoner som opprørte meg. En av dem av truende, sier Dempsey til AP.

- Det ble gjort klart for meg at sterke europeiske interesser ville ta igjen mot OFC dersom stemmen min gikk til Sør-Afrika, sier Dempsey.

Dempsey fortalte også at han ikke fikk sove natta før avstemningen. Han ble hele tida vekket av telefoner til hotellrommet. Han beskriver presset mot seg som kaotisk.

- De andre hadde ikke noe trykk på seg. De jobbet i grupper, mens alle la press på meg, sier han.

78-årige Dempsey ble i går praktisk talt sparket som OFC-president. Før Fifa-møtet torsdag hadde Dempsey klare instruksjoner fra OFC om å stemme på Sør-Afrika, dersom England var utslått.

Dette nekter Dempsey for i dag. Han mener han hadde like stor rett til å bestemme selv, som de andre 23 Fifa-representanene.

- Helt fram til presset kom ville jeg stemt på Sør-Afrika. Men jeg tok den nøytrale linja slik at ingen kunne si at jeg ble bestukket, sier Dempsey.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dempsey forteller også at han fikk trøst av selveste Nelson Mandela før avstemningen.

- Han forsto situasjonen min. Og han sa at jeg skulle gjøre det jeg syntes var riktig. Han ville selvfølgelig at jeg skulle stemme for Sør-Afrika, sier Dembsey.

Lamslått

Dempseys stemmeseddel ville gitt 12-12, og afrikansk seier fordi Fifa-president Sepp Blatter støttet Sør-Afrika.

Det new-zelandske fotballforbundet vil nå komme med en beklagelse via Fifa.

- Det er nødvendig, fordi utslaget av denne avgjørelsen har lamslått en hel fotballverden, sier New Zelands fotballpresiden Bill McGowan.